Ke 24.01.2007 @ 11:17admin

Tappajapuu iskee

Pahoittelut liki kuukauden tauosta blogin päivittämisessä, mutta olin lomalla. Ja kun normaalisti lomallakin sekaannun työskentelyyn, pidin nyt näppini irti näppäimistöltä varsin onnistuneesti. Kokonaan irti tieteestä on kuitenkin vaikeaa olla, etenkin kun matkakohteeni oli niinkin yltäkylläinen paikka kuin Martinique.

Martinique on Ranskaan kuuluva saari Antilleilla, tarkemmin sanottuna pienillä Antilleilla, siis yksi niistä Karibian meren saarista, jotka nauhamaisesti kulkevat läpi meren Etelä-Amerikan yläreunasta kohti Kuubaa ja Haitia. Saaret noudattavat varsin tarkkaan kahden maapallon laatan rajapintaa, Karibian laatan ja Etelä-Amerikan laatan reunaa, mistä johtuen alueella on runsaasti vulkaanista aktiivisuutta, maanjäristyksiä ja itse asiassa mistä johtuen kaikki pikku saaret ovat myös olemassa.

Saaren geologinen historia näkyy hyvin sen pinnassa, etenkin alueilla, missä trooppinen kasvillisuus ei ole sitä peittänyt alleen. Ensimmäiseksi miljoonia vuosia sitten syntyneet alueet nykyisen saaren eteläkärjessä ja Atlantin puolella olevalla rannalla ovat erityisen jänniä, sillä siellä jo lyhyellä kävelykierroksella tulee eteen erilaisia ja eri värisiä kivilajeja, jälkiä ammoisista laavavirroista, ja etenkin ranta-alueilla meren ja tuulen aiheuttama eroosio näkyy kerrassaan konkreettisesti: kallioseinien mureneminen mereen ja jauhautuminen hiekkarannoiksi jatkuu edelleen.

Vaikka Martinique onkin geologisesti häkellyttävä, ei se ole tässä mielessä ainutlaatuinen. Myös monet lähempänä sijaitsevat, suomalaistenkin suosiossa olevat lomasaaret ovat vulkaanisia ja tarjoavat kiviharrastajalle lukuisia elämyksiä. Kanarian kaikki saaret - etenkin La Palma - ja Kreikan saaristo ovat kaikki kiinnostavia kohteita ja suosittelenkin kaikille lomalaisille matkalukemistoksi kivikirjaa. Kivet kertovat niin paljon maapallon ja kyseisten paikkojen historiasta sekä olemuksesta!

Trooppisen saaren jännittävin elementti ainakin näin suomalaisesta näkökulmasta on kuitenkin sen trooppinen kasvusto ja eläimistö. Lentokoneesta laskeutuessa näkyy pääasiassa sademetsää (sekä sokeriruokoviljelmiä ja banaanipuita) ja saaren lipussa luikertelee neljä käärmettä. Vaikka olin varautunut pyöräilemään saarella runsaasti, olikin kiinnostavinta kävellä sademetsässä. Silti jo tällaisenaan sademetsä on vaikuttava, koska se suorastaan pursuaa elämää. Kasvustot ovat toistensa päällä, eläimiä vipeltää joka puolella ja maahan kaivettu siemen pukkaa monen sentin versoa jo parin päivän päästä.

Ei, Martinique ei tässä mielessä ole samassa kategoriassa kuin Amazonas tai edes toisen Ranskan merentakainen departementti Guyana, missä trooppista metsää riittää silmänkantamattomiin, eikä saaren keskellä kököttävä yhä aktiivinen tulivuori ole häiritsemässä metsää. Niihin verrattuna Martinique on kuitenkin omalaatuinen juuri tuon vuorensa sekä sen ammoisten, jo nyt hiipuneiden tulivuorien vuoksi. Vulkaaninen, rikas maa tekee maaperästä vieläkin runsaamman, ja vuori saa sateen lankeamaan vieläkin vuolaampana rinteilleen, mikä saa luonnosta yhä vihreämmän ja kukkeamman. Sama toki pätee muihinkin alueen saariin.

Mitä tulee saaren eläimiin, niin yleensä muualta tuleva turisti pelkää käärmeitä, kammoaa käden kokoisia hämähäkkejä ja pelästyy sisiliskoja, vaikka mistään niistä ei ole harmia. Käärmeet ovat kuin meikäläisiä susia ja karhuja, eli ne pakenevat kyllä ihmistä aina kuin suinkin, ja ovat vaarallisia vain jos ne jostain syystä joutuvat yllätetyiksi. Kun metsässä kävellessä pitää ääntä, ei käärmeistä ole haittaa. Hämähäkit ovat puolestaan vain kauniita, ja tekevät pistäessään vain kipeää (eivät siis tapa), ja sisiliskot ovat laiskoja sekä kauniita. Lisäksi ne tappavat hyttysiä, joita riittää; taas tuli mieleen suomalaisten tarve omaksua hyttyset jotenkin meikäläiseksi erikoisuudeksi, vaikka tropiikki on monessa mielessä kuin Lappi pikkuisine ilkeine hyttysineen. Hyttysvoidepurkissakin lukee "Extreme tropique", minkä luulisi tepsivät tehokkaasti myös meikäläisiin verenimijöihin tulevana kesänä.

Yllättävin, ja itselleni täysin uusi asia, oli kauniilta näyttävä, monissa paikoin punaisella merkitty puu. Karibian saarilla ja alueella laajemminkin esiintyy Mancanillier (Hyppomane Mancinella), jonka espanjankielinen nimi kertoo mistä on kyse: manzanilla de la muerte, kuoleman pikkuomenapuu. Ohessa on Wikipediasta otettu piirros puun omenamaisesta hedelmästä, jonka syöminen on siis liki aina tappavaa. Eikä vain hedelmän syöminen, vaan jo puun koskettaminen saa aikaan palovamman näköisen ja tuntuisen ihovaurion, sillä puun maitiaisneste on syövyttävää.

[inline:01]

Syövyttävä puu tuntui niin koomiselta, että kaikista varoituksista huolimatta en voinut olla koskettamatta sitä. Siis samaan tapaan kuin kaikki tietävät, että kieli jää kiinni pakkasella metalliin, piti nytkin sormi tökätä pun kylkeen, ja tuloksena oli tosiaankin palovamman kaltainen punainen läikkä. Sen perusteella voi hyvin ymmärtää, miksi sateella ei todellakaan kannata jäädä puun alle suojaan, sillä tuloksena olisi sairaalareissu ja todennäköisesti passitus teholle.

[inline:02]

Ja jos jotain vielä saaresta sanoo, niin luonnollisesti tähtitaivas sieltä katsottuna on kaunis. Päiväntasaajan luona taivas pyörii pohjoisessa olevan Pohjantähden ja eteläisen horisontin luona olevan eteläisen taivaannavan ympäri, joten tähdet näyttävät nousevat liki suoraan ylös idässä ja painuvat alas samoin viivasuoraan alas lännessä. Näihin aikoihin illalla Orion köllöttää suoraan taivaan laella ja sitä katsoessa oli mukavaa nauttia Ti-punchia, rommista ja ruokosokerista tehtyä drinkkiä. Mutta nyt on taas arki edessä ja tapaamme ensi viikolla Prismassa sekä radion puolella Avaruusradiaattorissa - sekä blogissa taas pian.

2 kommenttia

Näin kirjailijamaisesta näkökulmasta Martinique pikkuimeväisineen, tappajapuineen ja tähtitaivaineen kuulostaa pelkästään upealta. Mietinpä vain mielessäin, kuinka tuolle saarelle pääsee - muutenkin kuin ajatuksen voimalla... Ja onko siellä ihmisiä? Muitakin kuin banaaninviljelijöitä ja hotellinpitäjiä? Ovatko ne iholtaan suklaisia ja pitävätkö ne ihmisistä? Turistimaisesta näkökulmasta kumpusi mieleen saaren vulkanismi, että lieneekö tuo varteenotettava riskitekijä matkalle lähtiessä. Toisaalta, mikä olisikaan romanttisempi paikka kuolla kuin Martinique?

Martiniquelle pääsee varsin helposti Pariisin kautta. Ainakin kolme yhtiötä lentää sinne Pariisin Orlyn kentältä, mutta käsittääkseni vain Air Francelta saa yhden varauksen ja hinnan Helsingistä vaihdon kanssa Martiniquelle - muiden kanssa täytyy ottaa erikseen matka Pariisiin ja sieltä lento edelleen. Ranskasta järjestetään myös charter-lentoja ja matkapaketteja saarelle samaan tapaan kuin meiltä esim. Kanarialle, ja sellaisen kanssa keikka saattaa tulla edullisimmaksi.

Saarella asuu noin 400 000 ihmistä ja pääosa väestöstä on suklaisia. Paikalliset suhtautuvat varsin iloisesti ja mukavasti ulkomaalaisiin, etenkin kun tulevat Ranskan mannermaan ulkopuolelta. Suurin osa massaturismista menee lähisaarelle Guadeloupelle, joten Martiniquella turismi ei ole ns. onglema. Ainakaan vielä. Ihmiset siis juttelevat mielellään, mutta sen vuoksi palvelu kaupoissa saattaa olla toisinaan hidasta, koska jutusteluun menee kovasti aikaa ja yht'äkkiä saattaa käymään tulla myyjän tuttava, jonka kanssa pitää vaihtaa kuulumiset kesken myyntitoimituksen. Kun ei ole kiire, niin mikäs siinä! Ja ranskaa pitää osata jonkin verran, sillä englantia osataan etenkin turismipaikkojen ulkopuolella heikosti.

Martinique on vulkaaninen, mutta vuori on ainakin nyt hyvin hiljainen, eikä vaaraa sen purkautumisesta ole. Vuorta tarkkaillaan jatkuvasti varsin laajalla sensorisysteemillä, ja jos jotain ilmenee, on saarella (monista muista tropiikin vulkaanisista saarista poiketen) hyvät suunnitelmat erilaisten purkausskenaarioiden varalle.

Vaarallisinta paikalla on liikenne: sikäläiset ajavat kapeilla, mutkaisilla teillä kuin hullut. Kun yö laskee, täytyy olla todella valppaana tummaihoisten, kypärättömien ja ilman valoja vauhdilla ajavien moottoripyöräilijöiden varalta. Kun muualla Ranskassa liikennekuolemien määrä on jyrkässä laskussa, Martiniquella se on nousussa. Julisteiden mukaan joka päivä joku loukkaantuu liikenteessä ja viikossa tulee yksi kuollut.

Lisäksi etenkin asutuskeskuksissa tien vieressä olevat ojat ovat syvät, jotta trooppisen kaatosateen tuomat vedet johtuisivat nopeasti pois. Siis riski siihen, että vastaantulijaa väistäessäsi ajat auton puoliksi ojaan, on suuri. No, päätieverkosto on parempi ja kaikesta edeltävästä huolimatta ajaminen siellä onnistui hyvin. Mutta pitää olla varovainen.

Toinen konkreettinen uhka on sade. Kaatosateet saavat aikaan maanvyöryjä vuorella ja siksi esimerkiksi teillä on punasia valoja, jotka on yhdistetty maansortumariskistä varoittaviin laitteisiin. Kun valo syttyy, niin pysähdy heti tai käänny takaisin. Kaatosateet saavat myös viidakkopolkujen sympaattiset pikkujoet tulvimaan. Itsekin jouduin kahlaamaan viidakkoelokuvista tuttuun tapaan joen ylitse kaadetun puunrungon avulla "pienen" joen ylitse, kun sateen vuoksi siinä olikin vettä lähes napaan saakka...

Saarihan kuuluu hallinnollisesti Ranskaan ja siten myös Eurooppaan, joten siellä maksetaan euroissa ja kaikki toimii kuin täällä puolella Atlanttia. Tosin passi pitää ottaa mukaan, sillä vaikka Ranska on Schengen-alueessa, eivät sen merentakaiset saaret ole.

Ja kannattaa muistaa, että Karibiallahan on paljon muitakin vastaavantyyppisiä saaria. Hollannilla on omansa, Britannialla on omansa, USAlla omansa, ja osa on ihan itsenäisiä. Ranskan Martiniquen ja Guadeloupen lisäksi kiinnostavin (ja kätevin yhteyksien kannalta) on Hollannin ja Ranskan yhdessä omistama St. Martin, eli Sint Maarten ja/tai Saint-Martin), mutta mielestäni Martinique on paras.

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu