Ti 07.10.2008 @ 07:49admin

Asteroiditörmäys Sudanissa

Nousin tänään tiistaina hieman normaalia aikaisemmin katsomaan, mitä uutisissa kirjoitetaan Sudanista. Toistaiseksi siellä Maahan putoavaksi ennustetusta asteroidista ei ole kerrottu mitään, mutta eiliset ennusteet olivat tarkkoja.
 
Tusconissa Arizonassa sijaitseva Catalina Sky Survey tarkkailee automaattisesti taivasta, ja sen avulla on löydetty monia asteroideja ja muita aurinkokunnan pienkappaleita. Normaalisti kohteet ovat kaukana, eikä niistä ole meille ainakaan välitöntä vaaraa, mutta maanantaina tutkijat hätkähtivät: tämä tulee suoraan kohti!
 
Tarkistuslaskelmissa tilanne ei muuttunut mihinkään, vaan asteroidi 2008 TC3 suuntasi suoraan päin maapalloa ja iskeytyisi ilmakehään arvioiden mukaan pohjoisen Sudanin päällä tänään tiistaina yöllä klo 5:45:28 Suomen aikaa. Onneksi kyseessä on kuitenkin vain muutamia metrejä halkaisijaltaan oleva kappale, joka tuhoutunee kokonaan ilmakehän kuumennuksessa. Se tuottaa varsin komean näköisen valopallon taivaalle ja sen koostumuksesta riippuen saattaa pinnallekin selviytyä osia asteroidista.
 
NASAn pikkuplaneetta-asiantuntijan Don Yeomansin mukaan kirkkaimmillaan törmääjä on klo 5:45:54 ja tilanne on ohi klo 5:46:20 Suomen aikaa. Kappaleen nopeus Maahan juuri ennen törmäämistä on 12,8 kilometriä sekunnissa.
Kiinnostavaa tässä on luonnollisestikin itse törmäyksen lisäksi se, miten hyvin tällaisia minikokoisia asteroideja voidaan havaita ja niiden liikkeitä ennustaa.
 
Kyseessä ei sinällään ole harvinainen tapaus, sillä parin metrin kokoisia kappaleita osuu planeettaamme aina silloin tällöin, mutta nyt ensimmäistä kertaa sellainen on pystytty havaitsemaan etukäteen. Ei paljon, mutta kuitenkin.
 
Pelottavaa puolestaan on se, että juuri tähän – hyvin lyhyellä varoitusajalla – saattaa löytyä suurempia ja vaarallisempiakin törmääjiä. Isompi kappale on helpompi havaita kaukaa, mutta taivaalla on edelleen suuntia, joihin ei aina nähdä kunnolla, eivätkä automaattiset taivaankartoittajalaitteetkaan ole erehtymättömiä. Ja ainakin toistaiseksi olisimme varsin voimattomia, jos huomaisimme suuren kappaleen olevan nokkakolarikurssilla Maan kanssa.
 
Päivitys tiistain illalla:
Valokuvia törmäyksestä ei ole tullut tuolta harvaan asutulta alueelta, mutta alueella lentäneen KLM:n lentokoneen miehistö havaitsi kirkkaan valonvälähdyksen törmäyksen oletetussa suunnassa juuri ennen arvioitua aikaa. Lisäksi Keniassa olevalta infraäänitutkimusasemalta havaittiin törmäyksen kaltainen signaali klo 02:43 UTC, siis klo 5.43 Suomen aikaa, mikä täsmää hyvin asteroidin tuloon. Viimeisten havaintojen mukaan törmääjä oli halkaisijaltaan noin kolme metriä ja sen törmäyksessä vapautui energia, joka vastaa 1,1- 2.1 TNT-kilotonnin räjähdystä. Todennäköisesti maahan on satanut muutamia pieniä kappaleita asteroidista.
 
Kartta törmäyskohdasta.
 
Meteosatin kuvaan on piirretty paikka, missä KLM:n koneen lentäjien mukaan törmäys tapahtui. Ruksi on lentokone ja punaiset sulkumerkit näyttävät törmäyksen tapahtumispaikan.

2 kommenttia

Todella mielenkiintoinen uutinen. Suuret kiitokset sinulle jälleen kerran erinomaisesta ja mielenkiintoisesta tiedosta.

Thom

Kaikin mokomin. Asiasta oli paljon enemmän lisätietoa myös uusimmassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu