Ke 22.02.2006 @ 18:16admin

Macin takana on Markkula

Sarjassa suomalaisia maailmalla: Armas Markkula, tänä vuonna 60-vuotias suomensukuinen amerikkalaissijoittaja, joka rahoitti Apple-yhtiön synnyn. Voisi siis sanoa, että ilman häntä ei olisi syntynyt Mac-tietokoneita ja nyttemmin iTunesia tai iPod-musasoittimia.

Apple, kuten kaikki me nörtit tiedämme, syntyi vuonna 1976. Silloin Steve Jobs ja Steve Wozniak väsäsivät uudenlaisia tietokoneitaan Jobsin vanhempien autotallissa, ja kun koneet olivat kypsiä laajempaan käyttöön, piti perustaa yhtiö. Etunimekseen Miken ottanut Markkula sijoitti silloin Appleen 92 000 dollaria, kolmanneksen sen alkupääomasta, ja sai näin nyt kulttimaineeseen nousseen Applen jaloilleen. Markkula myös toimi yhtiön toimitusjohtajana 1980-luvun alussa parin vuoden ajan ja häntä pidettiin pitkään yhtiön varsinaisena kakkosena.

Itse asiassa Wozniak, joka käytännössä teki yksin ensimmäiset kaksi Applen tietokonetta, antaa Markkulalle suuremman ansion Applen menestyksestä kuin itselleen.

Mike Markkulan juuret ovat Pohjanmaalla Sievin kunnassa, mistä hänen isovanhempansa muuttivat vuonna 1883 Atlantin toiselle puolelle. Armas, eli Mike, syntyi 16. helmikuuta 1942 ja kasasi itselleen miljoonien dollarien omaisuuden hyväpalkkaisissa töissä ja yhtiöiden henkilöstöoptioilla 1960- ja 1970-lukujen mikropiirihuumassa – ensimmäiset IT-miljonäärit tehtiin silloin. Hän toimi mm. markkinointipäällikkönä Intelillä ja Fairchild Semiconductorsissa.

Myöhemmin hän sai muutaman dollarin lisää Applesta ja vetäytyi "eläkkeelle" 38-vuotiaana. Hän tosin on häärinyt silloinkin yritysmaailmassa, perustanut muutamia yhtiöitä, ollut mukana hyväntekeväisyydessä sekä rahoittanut Santa Claran yliopistoon "Markkulan sovelletun etiikan keskuksen."

Ei, en ole tekemässä ohjelmaa Markkulasta tai Applesta, mutta henkilökohtaisesti Mac-tietokoneita käyttävänä olen hyvin iloinen tästä suomalaissivujuonteesta Applen takana. Kenties tätäkään tekstiä ei olisi tehty ilman Markkulan alla näkyvää shekkiä...

[inline:1=kuva]

Kuvassa Applen nykyjohtaja Steve Jobs (vasemmalla) poseeraa Mike Markkulan vieressä.

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu