Ma 08.05.2006 @ 11:51admin

Nyt se on virallista: UFOja ei ole olemassa

Kenties ekstraterrestriaalit ovat menettäneet kiinnostuksensa maapalloa kohtaan, sillä viime aikoina ei UFOista ole puhuttu paljoakaan. Tai sitten taivaalla on nykyisin niin paljon erilaisia vipeltäjiä huuhkajista Kiinaan matkalla oleviin lentokoneisiin, että emme enää kiinnitä juurikaan huomiota tuntemattomiin lentäviin esineisiin. Tai sitten lentäviä lautasia – ja muita vastaavia – ei ole ollut olemassakaan. Ainakin näin sanoo juuri julkaistu brittitutkimus.

Iso-Britannian puolustusministeriön 400-sivuisessa tutkimuksessa on käyty läpi saarivaltiossa havaitut tuntemattomat lentävät esineet sekä muut UFOn kaltaiset ilmiöt.

Raportti kirjoittaa suorasanaisesti, että "ei ole minkäänlaisia todisteita siitä, että olisi olemassa ilmatilassa liikkuvia kiinteitä kappaleita, jotka voisivat saada aikaan törmäysvaaran." Selitykseksi muutamille havaituille omituisille ilmiöille, joille ei ole löytynyt luonnollista selitystä, tarjotaan erilaisia tuntemattomia ilmakehässä, mesosfäärissä ja ionosfäärissä tapahtuvia fysikaalisia, magneettisia tai sähköisiä ilmiöitä. "Ilmiöt näyttävät olevan yhteydessä useanlaisiin sääilmiöihin sekä tilanteisiin, jolloin ilmakehässä on suuri sähköinen varaus."

Tuo edeltävä kuulostaa erittäin luonnolliselta, sillä on hyvin tiedossa, että on monenlaisia harvinaisia, täysin luonnollisia ilmiöitä, joista ei ole paljoakaan tutkimustietoa, mutta jotka selvästi ovat olemassa. Esimerkiksi pallosalamat; niitä on pystytty saamaan jo aikaan laboratorio-olosuhteissa, mutta rajuilmoissa vapautuu niin suuria energiamääriä, että luonto pystyy varmasti paljon ihmistä parempaan. Ionosfääristä ja lähiavaruudesta havaitaan myös paljon kummallisia sähkömagneettisia tapahtumia, jotka selvästi ovat todellisia ja selitettävissä olevia, mutta niin harvinaisia tai vaikeasti havaittavia, että niistä on vaikea saada tietoa.

Jos siis taivaalla näkyy outo valo, ei kaukaa avaruudesta tullut futuristinen alus ja älykkäät oliot sen sisällä ole välttämättä ainoa vaihtoehto, koska lähempääkin löytyy selityksiä, jotka eivät ole kenties yhtä hohdokkaita, mutta paljon todennäköisempiä.

Jos kyseessä on tunkeutuja avaruudesta, on se todennäköisimmin ilmakehässä höyrystyvä ja kirkkaasti loistava meteori. Muita säkenöiviä tähtitieteellisiä ilmiöitä on samoin paljon, ja kummalliselta näyttävien, ihmisen tekemien lentolaitteiden lista on myös pitkä; aavemaisesti loistavista stratosfääri-ilmapalloista tavallisten lentokoneiden kautta kirkkaasti välkkyviin satelliitteihin. Valinnanvaraa riittää!

Raportti ottaa kantaa myös ihmisiin, jotka väittävät joutuneensa alusten mukana avaruusmatkalle tai olleensa muuten yhteydessä UFOihin. Kun valehtelijat ja selvästi mielisairaat ihmiset jätetään otannan ulkopuolelle, on tutkijoille jäänyt vielä sittenkin muutamia kertomuksia, joihin on täytynyt suhtautua vakavasti. Selitykseksi tarjotaan voimakkaan magneettikentän (mikä on aina läsnä voimakkaassa sähkömagneettisessa ilmiössä) vaikutusta ihmiseen. "Magneettikenttien on lääketieteellisesti todettu saavan aikaan häiriöitä aivoissa. Niiden seurauksena havaitsija saattaa uskoa (ja kertoa sekä pitää totena jälkikäteen) omaa hyvinkin todentuntuista, mutta pääosin virheellistä käsitystään siitä mitä hän on kokenut."

Se, mitä UFOn kanssa lähikosketuksessa olleet henkilöt kertovat ja kuvailevat, riippuu kummallisen paljon siitä, mitä he ovat aikaisemmin kuulleet kerrottavan: tarinoiden lentolaitteet muistuttavat epäuskottavissa määrin elokuvissa olleita lentäviä lautasia ja niitä ohjaavat alienit ovat samanlaisia pieniä vihreitä ukkoja kuin ammoisissa tieteistarinoissa.

Itse olen nähnyt kaksi kertaa UFOn, mutta en usko kyseessä olleen kummassakaan tapauksessa lentävän lautasen tai muun vierailijan avaruudesta. Kummallakin kerralla väsymys ja tilanteen sekavuus tekevät havainnoistani kaikkea muuta kuin luotettavia. Oletan siis, että kyseessä olivat hallusinaatiot tai kummalliset rasituksesta syntyneet oikosulut aivoissa. Ja vaikka havaintoni kohteet olisivat olleet todellisia, en jaksa uskoa kyseessä olleen UFOjen tai muiden vastaavien.

Olisin tosin erittäin iloinen, jos näkisin oikeasti UFOn, ja vielä tyytyväisempi, jos se laskeutuisi eteeni ja sen sisältä tulisi muukalainen vaihtamaan kanssani pari sanaa. Toivon jopa sitä. Haluaisin päästä lentävän lautasen kyytiin ja käymään vaikkapa Saturnuksessa. Tekisin sieltä myös mielelläni jutun, useammankin! En ymmärrä miksi vieras äly avaruudesta ei tule tapaamaan esimerkiksi juuri minua, jos he haluavat oikeasti olla yhteydessä ihmiskunnan kanssa. Tai vaikka laskeutuisivat Tuorlan observatorion pihalle ja vaihtaisivat pari sanaa Esko Valtaojan kanssa. Parasta huomiota saisivat vierailijat tieysti tekemällä vierailun Valkoiseen taloon. Sen sijaan UFOt tuntuvat hakeutuvan kulmakunnille kauas kaikista tapaamaan varmastikin sympaattisia, mutta samalla hieman epäuskottavia henkilöitä.

En myöskään ymmärrä sitä, miksi UFOjen suhteen ollaan niin pidättyviä. Viranomaiset pihistelevät tietoja ja julkistavat sitä kummallisesti. Esimerkiksi tämä brittitutkimus valmistui jo vuonna 2000, sitä painettiin vain pieni painos ja se määrättiin salaiseksi. Miksi?

Vasta nyt tutkija David Clarke Sheffield Hallam -yliopistosta sai raportin julkisuuteen tietojen julkisuutta säätelevän lain voimalla. Vaikka raportissa olisi myös salaisista sotilaskokeista tehtyjä havaintoja, on tällainen hyssyttely turhaa ja lietsoo vain salaliittoteorioita; voisihan sotilaskokeetkin sanoa suoraan, vaikka niiden luonnetta ei tarkemmin selitettäisi.

2 kommenttia

Veikkaisin kyllä vähän eriä... Itse olen havainnut ufon vaaleahkon hopea lensi hitaasti about 15 metrissä. Hieroin silmiäni ja kysyin kaveriltani näenkö näkyjä. Aika ihmeellistä kyllä.

Olipa taas melkonen huuhaapläjäys.

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu