Ke 17.09.2008 @ 10:02admin

Tänään sata vuotta sitten

Tänään on ilmailun historiassa kiinnostava päivä, sillä sata vuotta sitten tapahtui ensimmäinen lentokoneonnettomuus, jossa kuoli ihminen.

Sitä ennen vain ilmapalloilijoille oli tapahtunut fataaleita onnettomuuksia - alkaen kaikkien aikonen ensimmäisestä lento-onnettomuudesta kesäkuun 15. päivänä 1785, kun Jean-François Pilâire de Rozier kuoli Kanaalin ylilentoyrityksessä. Hänen uusi kuumailmapallon ja vetypallon risteytymänsä syttyi tuleen ja putosi alas.

Tämä ilmailuhistorian surullinen, ensimmäinen kuolemaan johtanut ilmaa raskaamman lentolaitteen onnettomuus tapahtui 17. syyskuuta 1908 Yhdysvalloissa. Lentokoneena oli yksi harvoista tuolloin käytössä olleista kunnollisista lentokoneista, Wright-veljesten Wright Flyer. Kyseessä oli viisi vuotta aikaisemmin ensimmäisen moottorilennon tehneen koneen parannettu versio, versio numero kolme.

Orville Wright oli esittelemässä lentokonetta Yhdysvaltain armeijalle Fort Myerin kasarmilla, ja päivän kuluessa päätettiin, että Thomas Selfridge lähtisi koneen kyytiin. Orville Wright ohjasi konetta ja Selfridge oli kyydissä hänen vierellään, makaamassa alemman siiven päällä; Wright Flyeriä lennettiin mahallaan maaten.

Sitten, kun kone oli lentänyt nelisen kertaa kasarmialueen yllä noin 50 metrin korkeudessa, koneen oikeanpuoleinen potkuri hajosi. Wright Flyerissä oli kaksi potkuria, jotka saivat voimaa ketjujen välityksellä yhdestä moottorista. Kun potkuri hajosi, potkurin rippeet alkoivat täristää konetta, jolloin lentokone hajosi ja syöksyi nokka edellä alaspäin. Orville pystyi sammuttamaan moottorin, oikaisemaan koneen ja liitämään sillä vähän matkaa, kunnes kone putosi alas.

Selfridge kuoli hetkessä, kun hän iskeytyi koneen pystytukirakenteita vastaan. 26-vuotiaan sotilaan pää osui tukiin ja kallo halkesi. Häntä koetettiin vielä pelastaa leikkauksella, mutta hän kuoli samana iltana tajuihinsa tulematta. Mikäli Selfridge olisi käyttänyt kypärää, olisi hän todennäköisesti selvinnyt onnettomuudesta ruhjeilla ja luunmurtumilla - kuten Orville Wright. Orville tosin vietti seitsemän viikkoa sairaalassa, mutta palasi vielä ilmaankin.

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu