To 22.02.2007 @ 19:42admin

Kokoa on

Tällä kertaa lyhyt blogimerkintä: linkkivinkki, joka kertoo konkreettisesti kuinka suurta on suuri.

Tähtitieteessä normaali ongelma on eri kokojen suhteuttaminen. Eli esimerkiksi kuinka paljon suurempi Saturnus on verrattuna maapalloon ja miten paljon suurempi on jokin lähitähti verrattuna omaan Aurinkoomme. Ja niin edelleen. Normaalisti tämä hoidetaan vertaamalla yhtä viinirypäleeseen ja toista jalkapalloon, mutta tämä nettisivu näyttää asiat myös konkreettisesti.

Sivulla vilahtaa loppupuolella myös hurja Pistol star, eli Pistoolitähti. Tämä on eräs tähtitieteen kummajaisista, sillä tämä Linnunradan toiseksi kirkkain tähti on massaltaan sata kertaa Aurinkoa painavampi ja siten massiivisempi mitä teoreettisesti nykytiedon mukaan tähti voisi olla. Mutta siellä se loistaa noin 25 000 valovuoden päässä maapallosta Jousimiehen tähdistön suunnassa, interstellaarisen kaasusumun sisällä piileskelemässä!

(Kiitokset vinkistä Astronetin Garylle)

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu