Ke 01.08.2007 @ 08:47admin

Paljonko on paljon?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi kuinka monen jääkarhun verran sinivalas painaa? Tai kuinka monta maratonia Kiinan muuria pitkin voisi juosta? Päivän linkkivinkki vie nettisivulle, joka muuntaa kummallisia mittayksiköitä vieläkin kummallisemmiksi.
 
Metrien ja tuumien sekä paunojen ja kilojen muuntaminen toisiksi on tylsää, mutta www.weirdconverter.com -nettisivulle koottujen muuntoyksiköiden avulla pituuksien, painojen ja mittojen muuntaminen on erittäin kiinnostavaa. Ei vain siksi, että tarjolla olevat mittayksiköt ovat kummallisia, vaan myös siksi, että niiden avulla voi hyvin suhteuttaa asioita. Huomaan itsekin syyllistyväni yhä useammin siihen, että tiedän kuinka suuri jonkin asia on ja kuinka suuri on jokin toinen asia, mutta itse asiassa näiden välinen suuruusero ei olekaan ihan selvä. Mitä isommista asioista on kyse, sitä hatarammaksi suuruusluokan näppituntuma menee. Esimerkiksi A380 jättijumbolentokone: painaako se enemmän vai vähemmän kuin alussa mainittu sinivalas, maailman suurin eläin?
 
No, tämän voi käydä katsomassa tuolta mainiolta nettisivulta. Jääkarhuja sinivalaan vastapainoksi puntariin täytyy kuitenkin laittaa 353,5 ja Kiinan muuri on liki 152:n maratonin mittainen.

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu