Su 17.09.2006 @ 22:14admin

Hyvää matkaa, Anousheh!

Olen kieltämättä kateellinen, kun olen lukenut viime päivinä nyt maanantaina aamulla avaruuteen laukaistavan Anousheh Ansarin yllättävästä päästystä pikavauhtia lennolleen. Hänhän oli vuorossa vasta joskus myöhemmin, mutta japanilaisen avaruusturistin reputettua lääkärintarkastuksessa pääsi Anousheh kiilaamaan matkaan nyt.

Samaan tapaan kuin Mark Shuttleworth aikanaan, aikoo Ansari kertoa lennostaan ja koittaa välittää kokemuksiaan muille. Kaksi muuta avaruusturistia ovat olleet ikääntyneitä herrasmiehiä, joille matka oli lähinnä omaa hupia. Nähtävästi nuoremmat ovat innokkaampia käyttämään lentoaan opetuksellisiin tarkoituksiin. Kummatkin ovat antaneet lentonsa myös tutkimukselliseen käyttöön, sillä Anousheh tekee lennon aikana muun muassa Euroopan avaruusjärjestön fysiologiaa koskevia kokeita ja antaa näytteitä lennon aikana ihmisen avaruuteen sopeutumisen tutkimiseen.

Tällaiset avaruusturistit ovat itse asiassa enemmän kuin vain turisteja, lähinnä itsemaksavia avaruuslentäjiä, jotka voivat olla hyödyksi koko avaruusalalle. Sojuzilla myös matkaan lähtevä, avaruusaseman 14. miehistön komentaja Mike Lopez-Alegria totesikin tänään sunnuntaina olleessa perinteisessä Sojuz-miehistön laukaisupäivää edeltävässä lehdistötilaisuudessa Ansarin muuttaneen hänen käsityksensä avaruusturismista: "hänen ammattimaisuutensa on ollut todella yllättävää, hän sopeutui erittäin nopeasti miehistöön."

Anousheh Ansari pitää lennon aikana omaa blogiaan, joka on luettavissa osoitteessa http://spaceblog.xprize.org/2006/09/17/the-day-has-come.

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu