La 03.06.2006 @ 11:09admin

Paavo pinnistää robottikisassa

Eurobot 2006 -robottikilpailun toinen päivä on käynnistymässä. Suomalaiset ovat hyvin mukana kisassa, mutta jääneet kauaksi kärjestä. Tulolistan yläpää yllättää, sillä mukana belgialaisten ja ranskalaisten lisäksi kärjessä komeilee Serbia ja Tshekki.

Kilpailussa pelataan periaatteessa golfia, mutta peli on varsin kaukana oikeasta golfista: robotit hyrräävät pienellä vihreällä pelikentällä ja vievät palloja reikiin sekä imevät niitä pois rei'istä. Kilpailun organisaattorit tunnustavat, että edellisvuosien näyttävien tehtävien jälkeen kyseessä on hieman tylsemmän näköinen kilpailu, koska suurin osa pallojen kanssa pelaamisesta tapahtuu yleensä laatikkomaisten robottien sisällä. Insinööri (ja insinööriopiskelija) pyrkii aina löytämään yksinkertaisimman ja tehokkaimman tavan toteuttaa tehtävä, ja normaalisti laatikkomainen ratkaisu on kätevin. Niin kisassakin, vaikka mukana on selvästi myös muotoiltuja ja näyttäviksi suunniteltuja robotteja. Ja jännittäviä välimuotoja, kuten tunisialaisten pahvilaite ja tshekkien puurobotti.

Robotit toimivat yleensä kahdella periaatteella: ne joko lakaisevat palloja sisäänsä ja edelleen reikiin, tai sitten ne imevät imurimaisesti palloja ja puhaltavat niitä alas reikiin. Suomalaisista TKK:n mekatroniikkakurssilaisten robotti luottaa imemiseen, Tampereen teknillisen yliopiston Roboteam lakaisuharjaukseen ja Arcadan Paavo-niminen robotti on hieman välissä, sillä se ottaa pallot sisäänsä edessä olevan suuaukon kautta ja iskee ne ylös pleksilasista putkea.

Tuloksissa suomalaisryhmistä parhaiten on menestynyt TKK:n robotti, joka on 15 pisteellään 22. sijalla ensimmäisen kilpailupäivän lopussa. Pisteitä annetaan reikiin saaduista palloista, vastustajan rei'istä poistetuista palloista sekä pahoista törmäyksistä vastustajaan saa miinuspisteitä. Johtavalla belgialaisrobotilla on 35 pistettä, toisena olevalla ranskalaisella 35, kolmantena olevalla niin ikään ranskalaisella robotilla 34. Neljättä sijaa pitää Serbian robottimaisella nimellä BVP-M86 ristitty laite, joka on kerännyt 30 pistettä, ja viidennen sijan tshekkilaite pitää sijaansa 29 pisteellä. Tamperelaisten robotti on 35. sijalla 9 pisteellään ja Arcadan Paavo 44. sijalla neljällä pisteellään. Heidän perässään on vielä kymmenkunta robottia, joista jotkut joutunevat tyytymään nollaan pisteeseen. Valitettavasti.

Tänään ovat vuorossa semifinaalit ja lopulta illalla finaali, minkä lisäksi järjestämme myös suomalaisrobottien keskinäisen kamppailun; kuka korjaakaan Eurobot-robottikisan epävirallisen suomenmestaruuden?

Se selviää blogin seuraavassa osassa tänään illalla tai huomenna aamulla!

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu