To 12.02.2009 @ 00:17admin

Satelliitit kolarissa!

Nyt tämäkin on tapahtunut: kaksi suurta avaruudessa olevaa satelliittia törmäsi tosiinsa. Tuloksena on paljon avaruusromua ja uuden kappaleen avautuminen avaruuslentojen historiassa.

Kun yötaivasta katselee ja äkkää sieltä silloin tällöin pienen liikkuvan valopisteen, satelliitin, voisi ajatella, että noiden pienten valopisteiden tosiinsa törmääminen olisi hyvin, hyvin epätodennäköistä. Maapallon ympärillä avaruutta kyllä riittää ja satelliitit ovat tyypillisesti muutamien metrien, aurinkopaneeleineen kenties parin kymmenen metrin kokoisia.

Näin on ollutkin asian laita, mutta taivaalla planeettamme ympärillä on nykyisin yli 13 000 kappaletta, joita pystytään seuraamaan. Näistä aktiivisia satelliitteja on alle tuhat, noin 800. Suurin osa näistä satelliiteista on matalalla kiertoradalla maapallon ympärillä, siis alle 2000 km:n korkeudessa.

Iridium-kännykkäverkkosatelliitti ja todennäköisimmin käytöstä poistettu venäläinen Cosmos-luokan satelliitti kolaroivat pahasti keskenään eilen tiistaina Siperian taivaan päällä. Valtaosa Cosmos-satelliiteista on venäläisten tiedustelutekokuita. Iridium vaurioitui toimintakyvyttömäksi ja törmäyksen johdosta kiertoradalle syntyi romupilvi, jossa on ainakin 300 selvästi toisistaan erottuvaa kappaletta. Kyseessä on suuri, ja mahdollisesti hyvin haitallinen avaruusromukerääntymä.

Tähän mennessä suurimmat avaruusromua synnyttäneet tapaukset ovat amerikkalaisen kantoraketin polttoainetankin räjähdys vuonna 1996 ja kiinalaisten tekemä satelliittituhoamiskone vuonna 2007.

Koska romukasa laskeutuu vähitellen alaspäin kohti Maata, kulkee se aikanaan myös Kansainvälisen avaruusaseman kiertoradan ohitse. Pudotessaan pilvi myös laajenee, joten siitä saattaa koitua todella paljon harmia avaruusasemalle - kuin myös luonnollisesti kaikille satelliiteille. Avaruusasema vain on huolettavampi, koska siellä on parhaillaan kolme avaruuslentäjää sisällä ja kevään kuluessa aseman pysyvän miehistön määrä ollaan nostamassa kuuteen henkilöön.

Avaruudessa on tapahtunut törmäyksiä aikaisemminkin, mutta paljon pienempiä ja vaarattomampia. Tämä tiistain tapaus on lajissaan ensimmäinen, ja se saa toivottavasti aikaan sen, että viimeinkin avaruusliikenteelle perustettaisiin erityinen "lennonjohto". Tällä haavaa yhteisesti koordinoitua systeemiä satelliittien ja avaruusalusten lentoratojen yhteensovittamiseksi ja törmäysten välttämiseksi ei ole olemassa, vaan on olemassa vain erilaisia enemmän tai vähemmän kattavia listauksia eri avaruuslaitteiden sijainneista, ja kaikki satelliittioperaattorit ja avaruuslentoja tekevät tahot ovat tarkistaneet siitä ettei mikään muu kappale aiheuta mahdollisesti harmia heidän laitteelleen.

Törmäyksessä syntynyttä romupilveä tarkkaillaan parhaillaan tiiviisti ja lähipäivinä saamme varmasti lisää tietoa siitä sekä sen mahdollisesta vaarallisuudesta muille. Täällä Maan pinnalla ei kuitenkaan ole syytä huoleen, sillä ilmakehämme kyllä suojaa meitä avaruusromulta. Avaruudessa sen sijaan kannattaa olla valppaana, sillä nähtävästi enää et voi olla omissa oloissasi sielläkään...

(Ohessa on kuva toisesta törmäyksen osapuolesta, Iridium-satelliitista. Kyseessä on amerikkalainen satelliittivälitteisen matkapuhelinsysteemin satelliittiverkoston jäsen, yksi 66 aktiivisesta järjestelmän satelliitista.)

2 kommenttia

Niin missä ohessa se kuva mahtaa olla? Terkkuja jarille hyvästä plokista =)

Kummastus kirjoitti:

Niin missä ohessa se kuva mahtaa olla? Terkkuja jarille hyvästä plokista =)

Nähtävästi kuva on kadonnut jonnekin blogiohjelmiston päivittämisen yhteydessä. Parempia kuvia - ja ihan animaatioitakin - on kuitenkin juuri nyt Prisma Studion viikon vastauksessa: http://ohjelmat.yle.fi/prisma/viikon_vastaus_0

Kiitos terkuista!

Jari

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu