Ma 20.07.2009 @ 09:34Rita Trötschkes

Hei tonttu-ukot hyppikää, nyt on kesä raikkahin aika!

Harva se viikko olen kantanut ruokaostoksia töihin. Kyllä, kyllä. Luit oikein. En ole saanut auringonpistosta eikä kärsi dementiasta, vaan olen tuonut ruokaa Kotikokkien tv-inserttejä varten. 

Työhuoneessani on parhaillaan monenlaista joulurekvisiittaa: huovasta tehty joulukalenteri, punaisia kynttilöitä, silkkinen amaryllis sekä erilaisia joulun koriste-esineitä kuten pikkutonttuja. Rekvisiitan avulla luon talvitunnelmaa, kun kuvaan mm. tv-inserttejä keskellä kesää.

kuva: Rita Trötschkes

Vaan enpä ole ainoa joulun puuhamaassa työskentelevä kesätyöläinen!  TV2:n käytävillä hiippailee ajoittain tontuiksi naamioituja näyttelijöitä, jotka tauottavat nauhoituksiaan kahvilassamme. Maalatut punaposket, sarkahousut, villapusero ja liimatut, tuuheat kulmakarvat kertovat siitä, että nyt tehdään Joulukalenteria.

Pikkukakkosen Joulukalenterin nauhoitus on varma kesän merkki, mutta vaikuttaa siltä, että jokaiseen kesään kuuluu myös maailmalta kantautuva tonttu-uutinen.

Kas tässä muutama uutisesimerkki:

Vuoden 2006 suosituin pihakoriste oli keskisormea näyttävä puutarhatonttu, jota ostettiin puutarhamyymälöistä tuliaiseksi.

Elokuussa 2008 kesänä kerrottiin siepatusta Murphy-tontusta, joka ilmestyi takaisin brittiläiseen puutarhaan mukanaan valokuva-albumi. Kuvissa tonttu poseerasi eri puolilla maailmaa. Epäilen, että ranskalainen elokuva Amélie antoi tonttu-ukolle vaikutteita. Siinähän puutarhatonttu lähettelee postikortteja eri puolilta maailmaa.

Kesällä 2009 olemme saaneet ainakin jo kolme tonttu-uutista. Ensimmäinen uutinen liittyi seurakuntien ohjeeseen, joissa muistutetaan siitä, että puutarhatontut eivät sovi hautamuistomerkeiksi.

Toinen uutinen kertoi 71 varastetusta puutarhatontusta, jotka löydettiin seisomassa rivissä kauhajokelaisesta autiotalosta. Kolmas uutinen oli tyrmistyttävin. Saksalainen taitelija teki kullatun puutarhatontun, jolla on käsi samaan tapaan tanassa kuten natsitervehdyksessä. Otaksun, että taiteilija on tahallaan lainannut kiellettyä natsisymbolia saadakseen huomiota teokselleen.

Mikä mahtaa olla seuraava tonttujuttu? Onko silloin vuorossa kesäterassille karannut puutarhatonttu, joka näyttää hevi-kansan suosimaa Pirunsarvi-käsimerkkiä, pissii portaille tai joutuu putkaan?

Entä mikä mahtaa olla EU:n kanta kammottaviin puutarhatonttuihin? Ihastuttaako vai vihastuttaako sinua puutarhatonttuilu?

YLEn puutarhatontut näyttävät puolestaan aika mukavilta, vai mitä?
 

1 kommentti

Muistaakseni IKEA teki koko Saksaa kohahduttaneen mainoksen, jossa puutarhatonttu oli sidottu rautatiekiskoihin. Ilmeisesti näihin tonttuihin sisältyy suuria emootiolatauksia ja jotain elämää suurempaa mystiikkaa - animismia?
Itse en näissä luomuksissa kovinkaan suuria esteettisiä arvoja näe. Pajavasara pientä hienosäätöä...

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu