Ti 18.01.2011 @ 22:14Rita Trötschkes

Minkälaista alkoholikasvatusta suosit?

Oletko miettinyt miten murrosikäisen alkoholikokeiluun tulisi suhtautua? Onko linjasi nollatoleranssi, katsotko kaljaläträämistä sormiesi lävitse vai suhtaudutko alkoholiin myönteisesti ja annat lapsesi kokeilla alkoholia kotona? Vaikuttaako aikuisen esimerkki teinin alkoholisuhteeseen vai riippuuko kaikki kaveripiirin asenteesta?

Murrosikäisillä on tietoa liikajuomisen haittavaikutuksista, mutta voiko heitä jättää yksin alkoholin kanssa? Minkälaisia alkoholikäytön opetteluun liittyviä hyviä kokemuksia tiedät?

Suomen laki kieltää alaikäisten alkoholinkäytön, mutta miten valmistamme nuoriamme humalahakuiseen maailmaamme? Jollakin tavalla alkoholiin on otettava kantaa.

Aiheuttaako alkoholin täyskielto ongelmia vai onko se ainoa tapa varjella myrkyllisiltä päihteiltä? Kuuluvatko ekat kännit aikuistumiseen?

4 kommenttia

Olimme perheen kanssa Englannista muuttaneen tuttavapariskunnan 50-vuotisjuhlilla. Alkumaljoiksi tarjottiin kuohuviiniä niin perheen teini-ikäisille tyttärille kuin meidänkin (13 v) tyttärelle. Minä pyysin kuitenkin vaihtamaan tyttären lasin alkoholittomaan. Mietin jälkeen päin, onko kyseessä kulttuurierot - me olemme kuitenkin päätyneet noudattamaan tätä lain asettamaa rajaa. Ensimmäiset kuoharit juodaan yhdessä, kun lapsi täyttää 18.

Joudun katselemaan sivusta kun yhden illan suhteesta syntynyt lapsi elää perheessä, jossa nautitaan viikonloput ja arjetkin vuorotöiden vuoksi alkoholia runsaasti. Olen tietoinen mutkan kautta, että jopa 15-vuotiaat ovat saaneet pitää kaljanhuuruisia syntymäpäiväjuhlia äidin luvalla. Tyttäreni on kohta samanikäinen. Yritän parhaani mukaan hänen täällä minun luona ollessaan kertoa tupakoinnin ja alkoholin haitoista. Voi olla että se turhaa.

Kuulostaa oudolta, että 15-17 vuotiailta voidaan modernissa yhteiskunnassa evätä niinkin perus ihmisoikeuksia kuin seksi ja alkoholi. Ehkä tulevaisuudessa tätäkin holhoamista kummastellaan.

Meillä lasten kanssa on keskusteltu alkoholin käytöstä. Yläastevaiheessa heille tulee usein vaihe, jossa kokeiluja halutaan tehdä. Olen päätynyt siihen, että juttelemme yhdessä, mikä määrä on hyvä, voiko muiden pulloista tai pimeistä pulloista juoda (EI). Yhdessä olemme määrän miettineet ja äitinä olen kait rikkonut lakia, kun olen pari kaljaa tai siideriä lapsilleni hakenut. Aina olen painottanut, että ketään kaveria ei saa jättää kännin vuoksi, ja että minulle saa aina soittaa, jos tilanne menee kinkkiseen suuntaan. Samoin olen itse pidättäytynyt juomasta niinä iltoina kun lapseni ovat olleet näillä retkillään, jotta voin tulla autolla hakemaan. Syyllinen olo ei ole tippaakaan; lapsistani on tullut järkeviä juoman käyttäjiä, korkeakouluissa opiskelevia ja opiskelijajuhlissa viisaasti viihtyviä nuoria aikuisia, työtä tekeviä, rakastavia, ihan tavallisia suomalaisia. Minä sanoisin, että avoimuutta ja suoraa puhetta kannattaa lasten kanssa harrastaa. Ja olla itse esimerkkinä lapsilleen!

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu