Ke 18.04.2007 @ 15:18admin

Liikkuvatko lapset tietotekniikan avulla?

Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu hanke, joka takaisi jokaiselle suomalaiselle peruskoululaiselle oman tietokoneen. Kuitenkin tietokoneen äärellä vietetty aika lisää syömistä ja sitä kautta ylipainoa.
 
Tampereen yliopistollisen sairaalan dosentti Matti Salon mielestä viihdeteknologialla on selvä yhteys lasten ylipainoon. Tietokonepelit, televisio ja internet eivät sinänsä lihota, mutta uusi teknologia vie lasten aikaa pihaleikeiltä ja liikunnalta. Myös vanhempien arkiliikunta on vähentynyt. 

Kansanterveyslaitoksen tilastojen mukaan  nuorten ylipainoisuus on kolminkertaistunut 25 vuoden aikana. Onhan samalla koko elintapamme muuttunut!
Finfoodin uutinen kertoo siitä, että peli-intoista jälkikasvua koitetaan saada liikkumaan muun muassa toiminnallisilla videopeleillä ja nyt myös terveellisiä elämäntapoja edistävällä DVD-pelillä.
 
Eikö istuminen koneen ääressä tällöin vain jatku? Eikö paras resepti
ole ikivanha keino sulkea tietokone ja televisio ja painua ulos liikkumaan?

Moni taho taistelee lasten liikkumisen lisäämiseksi ansiokkaasti.Microsoftkin on pistänyt lusikkansa soppaan ja kehittänyt yhteistyössä Nuori Suomi -hankkeen kanssa portaalin, joka elävöittää lasten liikuntaa tietotekniikan avulla.

Entä sitten. Parhaiten lapsi liikkuu seurassa ja vanhempien mallista. En usko, että lasta aktivoi tietokonepelit. Viime kädessä vastuu lasten liikunnasta on vanhemmilla. Laitan siis käden sydämelle ja lupaan lisätä lapseni  liikuntaa ja vähentää tietokonepelien pelaamista. Lupaatko sinäkin?

1 kommentti

En kyllä menisi missään nimessä sekoittamaan lasten ylipainoa ja tietotekniikan opettelua toisiinsa.

Luulen, että huonot ruokatottumukset, roskaruoka, ovat suurin syy ylipainoon. Asun itse Kiinassa, jossa ihmiset ovat perinteisesti hoikkia, jopa hentoja. Kun tulotaso on kaupungeissa äkkiä roimasti noussut, pientä pullukkaa on alkanut lyllertää Mäkkärin ovesta sisään ja ulos. Paksulaisten lukumäärän kasvu on ollut ällistyttävää. Liikunta on toki hieno ja terveellinen asia. Mutta pitää muistaa, että kilo läskiä on 10 000 kcal, jonka polttaminen vaatii 100 kilometrin juoksulenkin.

Tietotekniikka sen sijaan on eräs tärkeimmistä keinoistamme pärjätä globaalissa kilpailussa. Ilman sen hallintaa ja kilpailukykyistä soveltamista katoavat kyllä työpaikat. Mutta jäisihän sitten tietenkin aikaa enemmän lenkkeilyyn...

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu