Pe 24.07.2009 @ 10:37Rita Trötschkes

Kiellettäisiinkö kieltäminen?

YLE Uutisten mukaan Turkki liittyi 19.7.2009 tupakoinnin kieltäneiden maiden joukkoon. Aika kova juttu maassa, jossa tupruttelu on lähes kansanhuvia.

Entä jos suomalaisilta kiellettäisiin meidän kansanhuvimme eli saunominen? Eihän se ole mahdoton ajatus, sillä sähkösaunat ovat oikeita energiatuhlareita ja puun polttaminen on saastuttavaa.

Ehkä joku miettii jo sitä, että suomalaisilta pitäisi kieltää kahvi. Se lienee meille yhtä tärkeä päihde kuin tupakka turkkilaisille. Sitä paitsi - me saamme kahvista niin ristiriitaista tutkimustietoa, että parempi olisi lopettaa mustan nautintoaineen lipittely kokonaan.

Entä mitähän saksalaiset tuumaisivat, jos heiltä kiellettäisiin Bratwurst ja olut? Ranskalaisilta viini? Italialaisilta spagetti? Tehokkainta olisi kieltää KAIKKI terveydelle mahdollisesti vahinkoa aiheuttavat elintarvikkeet.

Parempi olisi kieltää myös autoilu, ettei tulisi kolareita. Samoin voisi kieltää uimisen, sillä siinä saattaa hukkua – puhumattakaan sukeltamisesta. Lainsuojattomia kohteita riittää, sillä rajoittamattomat yksilönvapaudet eivät ole enää tätä päivää.

Kieltoystävälliseen maailmaamme liittyy myös koomisia piirteitä. Toisinaan tuttu tuote kielletään ja tilalle tulee toinen, kummallinen tuote, joka kuormittaa luontoa, kukkaroa tai on muuten epäkäytännöllinen. 

Näin ollen... Ehkä saamme vielä nähdä päivän, jolloin kielletään vaikkapa napakorut ja lävistykset, mutta sallitaan silmäkorut, jotka kiinnitetään leikkauksella verkkokalvolle. Ehkä koittaa päivä, jolloin kielletään kasvojen pesemisen vedellä, mutta sallitaan veden suihkuttaminen kasvoille spray-pullosta.

Hyvänen aika. Millainen ihmiskunnan tulevaisuus meillä onkaan edessä, kunhan futuristiset propellipäät ja heidän lainsäätäjänsä pääsevät vauhtiin.

kuva: Rita Trötschkes/YLE
kuva: Lakupojalla varustettua laktritsipatukkaa ei ole enää myynnissä, sen sijaan kaupoissa myydään mega-extra-jättikokoisia tikkareita.

 

1 kommentti

Täyskielto on ainoa tapa saada asiat rullaamaan. Muuttamalla sääntöjen, kieltojen ja direktiivien kautta tapoja, saadaan byrokraateillekin töitä. Eihän silloin oman pään käyttö ole edes järkevää.

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu