Ke 28.03.2007 @ 12:36admin

Kolesterolilla pelottelu sapettaa

Uusimman ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin "dieetti" (ei siis ruokavalio) on yhtä kuollut kuin itse lääketieteen tohtori  Robert Atkins.
 
Itse Atkinsin ruokavaliosta on kiistelty koko sen olemassa olon ajan. Ruokavalio toimii lyhyellä aikavälillä tehokkaasti, mutta pitkään noudatettuna se voi olla ruotsalaistutkimuksen mukaan tappava.

Niinpä.  Elämä on pitkällä aikavälillä kuolemaksi... 

Ruotsalaistutkimuksen mukaan kuoleman vaara on sitä suurempi, mitä enemmän päivittäisistä kaloreista tulee valkuaisaineista ja mitä vähemmän hiilihydraateista. Valkuaisaineet taas nostavat kolesterolia, jonka taas sanotaan vaikuttavan sydäntauteihin. 

Virallisen mantran mukaan kolesterolia tulisi alentaa, koska koholla oleva kolesteroli on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.
 
Milloin viralliset kolesterolisuositukset kyseenalaistetaan? Ihmisiä kuolee sydäntauteihin, oli kolesteroli korkea tai matala!

15 kommenttia

En tiedä, kuka tuon YLEn uutisen ruotsalaistutkimuksesta on kirjoittanut, mutta vähintäänkin otsikoinnissa olisi korjattavaa. Tutkimuksessa ei juurikaan ollut mukana Atkinsin dieettiä noudattavia henkilöitä, joten johtopäätöksiä Atkinsin dieetistä ei voi oikein rehellisesti tehdä.

Olen kirjoitellut tästä tarkemmin sivuilleni: <a href="http://www.ravitsemusjaterveys.fi/yle-ja-mediuutiset-pelottelevat.html">http://www.ravitsemusjaterveys.fi/yle-ja-mediuutiset-pelottelevat.html</a>

Nyt vähähiilihydraattisten ruokavalioiden kannattajien kannattaisi kyllä suhtautua nöyrästi tutkimustuloksiin. Kuten Harvardin huippututkija Walter C. Willett on tutkimusta kommentoidessaan sanonut, vähähiilihydraattisia ruokavalioita noudattettaessa tulisi suosia terveellisesti "pakattuja" proteiineja, kuten kalaa ja palkokasveja. Myös rasvojen tulisi olla terveellisiä sydäntautiriskin vähentämiseksi.

Atkinsin ruokavalioksi nimitetään nykyisin monenlaisia ruokavalioita, joiden vaikuttavuutta ei voi suoraan verrataan toisiinsa.

Tutkimustulosten arviointi ja tulkinta on monimutkaista ja vaatii asiantuntijan kokemuksen ja taustan.

Usein saman kohteen tutkimuksillakin mitataan eri asioita. Aikaisemmin tänä vuonna Jama-lehden julkaisema <a href="www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=ajassa_tutkittua&jutunid=8479" target="_self">amerikkalainen tutkimus</a> väittää, että vähähiilihydraattisen ja runsasrasvaisen ruokavalion noudattamisesta ei ole haittaa laihduttajan terveydelle.

Amerikkalaistutkimuksessa Atkinsin dieetillä olleiden veren rasva-arvot eivät kokeen lopussa olleet oleellisesti huonommat kuin muissa ryhmissä ja verenpaine aleni eniten Atkinsin dieetillä olleilla.

Uusin <a href="http://www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=ajassa_tutkittua&jutunid=8474" target="_self">ruotsalaistutkimus</a> taas kertoo, että Atkinsin dieetti ja muut samantapaiseen ruokavalioon perustuvat laihdutuskeinot lisäävät ennenaikaisen kuoleman vaaraa.

Kenellä on vastuu

Tämä tutkimus on hyvä todiste siitä, että ruoan tosiasialliset vaikutukset terveyteen tulevat näkyviin ja konkretisoituvat vasta monien vuosien päästä. Aika kauan saa siis syödä heikkolaatuistakin ravintoa ennen kuin terveys heikkenee peruuttamattomasti. Toinen kestää pidempään, toinen ei niinkään. Olemme yksilöitä.

Hiilihydraateilla leikkiminen on saanut suuret mittasuhteet. Niiden kieltäminen on helppoa – liiankin helppoa ja näillä kielloilla on ollut helppoa rahastaa.

Pieni ravitsemusopin kertaus lienee paikallaan. Energiaa saadaan ravinnosta kolmesta aineesta. Ne ovat hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit.

Aina käy niin, kun kolmesta energiaa tuovasta ravintoaineesta yhtä rajoitetaan, kahden muun suhteellinen osuus kasvaa. Hiilihydraatin rajoittamisen seurauksena proteiinin ja usein samalla ns. kovan rasvan saanti kasvaa. Monet runsaasti proteiinia sisältävät ruoat ovat samalla ns. kovan rasvan lähteitä. Näitä ovat mm. monet maitovalmisteet kermoineen ja juustoineen sekä lihatuotteet. Kun munuaiset ovat kunnossa, elimistö selviää proteiinien käsittelystä, mutta kaikkien sydän ja verisuonet eivät kestä kovan rasvan aiheuttamaa rasitusta.

Täysjyväviljan, kasvisten, marjojen ja hedelmien sisältämät aineet perinteisten ravintoaineiden lisäksi pitävät yllä terveyttä. Niiden saanti jää liian vähäiseksi, jos lähdetään Atkins-tyyppiselle dieetille. Tiedetään esimerkiksi, että kuitu alentaa kolesterolia tai tomaatin lykopeeni pitää verisuonia auki tai kasvisten antioksidantit estävät hapettumisreaktioita, jotka käynnistävät tukoksen syntymisen.

Atkins-dieetillä paino putoaa. Ihmisessä on noin kilon hiilihydraattivarasto, johon on sitoutunut 3-4 kiloa vettä. Näiden poistuminen elimistöstä selittää alun ”laihtumisen”.

Mitähän itse kukin hiilihydraateilla ymmärtää? Yhtä mieltä ollaan onneksi siitä, että hiilihydraatti sellaisessa muodossa, joka ei tuo mukanaan ravintoaineita eikä muitakaan terveyttä ylläpitäviä yhdisteitä, eivät ole suositeltavia. Näitä ovat runsaasti sokeria ja valkoisia vehnäjauhoja sisältävät tuotteet.

Laill. ravitsemusterapeutti
Päivi Sertti

Päivi Sertti yrittää nyt käyttää olkinukkea, virheellistä argumenttia. Hän esittää vähähiilihydraattisen ruokavalion sellaisena kuin se ei todellisuudessa ole.

Kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä on yleensä vain vähän hiilihydraatteja. Ne sopivat yleensä mainiosti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Täysjyvävilja suurissa määrissä ei sovi, mutta <a href="http://www.ravitsemusjaterveys.fi/viljamyytit/#3">vilja ei ole mitenkään erinomainen suojaravinteiden lähde</a>. Laillistettu ravitsemusterapeutti osaa varmasti tarkistaa tämän tiedon <a href="http://www.fineli.fi/">Finelistä</a>.

Päivi Sertti myös parjaa aiheetta "kovaa" rasvaa. <a href="http://www.ravitsemusjaterveys.fi/rasvamyytit/#4">Tutkimusten mukaan</a> se ei kuitenkaan ole haitallista. Esimerkiksi Harvardin yliopiston Nurses’ Health Studyn (yli 78 000 naista) pitkäaikaisessa 20 vuoden seurannassa tyydyttyneelle rasvalle ei löytynyt merkittävää tilastollista yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin.

Niinpä. Eikä <a href="http://www.sciencedaily.com/releases/2006/11/061109095850.htm" target="_self">Science Dailykään</a> (media!!)tee marraskuun numerossa 2006 Atkinsin ruokavaliosta mörköä. Toisaalta totuus ei ole vieläkään yksiselitteinen, vaan tutkimusta tarvitaan lisää...

Svenska Dagbladetin <a href="
http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14574912.asp?id=3302" target=_self">blogissa</a>taas Henrik Ennart sanoo, että Atkinskin ruokavalioon liittyvä tutkimus toistaa itseään, mutta hiilihydraattien ja rasvojen laatututkimusta kaivataan lisää.

<i>"Atkins-dieetillä paino putoaa. Ihmisessä on noin kilon hiilihydraattivarasto, johon on sitoutunut 3-4 kiloa vettä. Näiden poistuminen elimistöstä selittää alun ”laihtumisen”."</i> - Päivi Sertti

Kommentoin vielä tätä. Tämä on ihan totta, mutta <a href="http://www.ravitsemusjaterveys.fi/suuri-laihdutustutkimus.html">Stanfordin laihdutustutkimuksessa</a> Atkinsin ruokavaliolla saavutettiin paras tulos myös rasvaprosentin laskussa.

En viitsi väitellä tästä lowcarp- aiheesta koskaan enempää. Totean vain, että muutama vuosi sitten lopetin lähes kokonaan riisin, pastan ja perunansyönnin ja leivänsyöntiä vähensin reilusti.

Lopputulos on, että olen pirteä koko päivän, kesken työpäivän ei ala väsyttää ja tehot pysyy samalla tasolla koko päivän. Jos syön 5 perunaa duunissa, nukahdan. Salaattia, marjoja jne. syön enemmän, kuin aikaisemmin.

Ennen tuli täytettyä maha hiilareilla. Mulla hiilaripiikki aiheuttaa tilanteen, jossa nälkä kasvaa syödessä ja on aina nälkä. Nyt olen kylläinen kauemmin.

Tästä seuraa vääjäämättä, että syön enemmän rasvaa ja protskua. Rasvasta saan ehkä n. 45-50% vrkenergiastani.

Mulle on täysin yhdentekevää, onko se terveellistä vai ei: voin hyvin ja paremmin, kuin ennen.

Tänään YLE24:n nettiuutisissa kerrottiin, että rotsalaistutkimuksen mukaan hammashuollon laiminlyönti saattaa johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

"Tukholman Karoliinisessa instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan nuorilla henkilöillä, jotka ovat menettäneet hampaita, on kolminkertainen riski kuolla ennenaikaisesti.

Tutkimuksessa on seurattu 3 000:a ihmistä 16 vuoden ajan. Tutkimusjakson aikana 110 ihmistä kuoli keskimäärin 47 vuoden ikäisenä.

Jo ennestään ollut tiedossa, että huono hammasterveys lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Uuden tutkimuksen mukaan huonot hampaat lisäävät myös merkittävästi riskiä sairastua syöpään ja erilaisiin suolistosairauksiin."

Herää vain kysymys, että onko kyseessä ennemminkin seuraus kuin syy. Olettaisin, että sellaiset jotka laiminlyövät hammashuollon, eivät huolehdi muutenkaan erityisesti kunnostaan.

Työssäni opetan toki virallista mantraa kovista rasvoista, sopivista hiilarimääristä ym., mutta muuten -etenkin kun tutkimustulokset ovat varsin ristiriitaisia -olen alkanut ajattelemaan, että koko totuus ruoan terveellisydestä, etenkään rasvojen, ei ole vielä kattavasti selvitetty. Ja ennenkuin näin on, syöme täysjyväviljaa ja paksuja teollisia kermankaltaisia teollisia vähärasvaisia mömmöjä, joiden terveellisyydetä ei kukaan pysty sanomaan mitään vuosikymmeniin. Tanskalaist nauravat vähärasvaisille raejuustoillemme. Yhden asian haluan vinkittää jtp. Benecol-rasian hinnalla saa 3 kk kolesterolilääkkeet ja teho on hieman toista luokkaa...

Kaikkihan tietävät tilastoista havaittavan tosiasian, että jäätelön syönti lisää hukkumiskuolemia

-Z-

Uusin tutkimus taas kertoo vähähiilihydraattisen ruokavalion vähemmän epäterveelliseksi. Omalla kohdallani tuo on ollut toimivin ratkaisu ja sillä linjalla siis aion myös jatkaa. Eiköhän se ole pääasia, että pääsen kiloistani eroon ja minulla on parempi olo.

JariJ kirjoitti:

En tiedä, kuka tuon YLEn uutisen ruotsalaistutkimuksesta on kirjoittanut, mutta vähintäänkin otsikoinnissa olisi korjattavaa. Tutkimuksessa ei juurikaan ollut mukana Atkinsin dieettiä noudattavia henkilöitä, joten johtopäätöksiä Atkinsin dieetistä ei voi oikein rehellisesti tehdä.

Olen kirjoitellut tästä tarkemmin sivuilleni: <a href="http://www.ravitsemusjaterveys.fi/yle-ja-mediuutiset-pelottelevat.html">http://www.ravitsemusjaterveys.fi/yle-ja-mediuutiset-pelottelevat.html</a>

Moi Jari,

laittaisitko sivusi takaisin toimintaan...olenkin niitä kaivannut jo pitkään. Minusta varsinkin sokerikuormien vertailu ruisleivän ja coca-colan kanssa on oivallista luettavaa "leipäkansalle".
Muutakin jutut on hyviä. Kavereiden kanssa ollaan aika pitkälti VHH kannattajia, ja olemme keskustelleet
minne sivusi ovat kadonneet?

Näkyi vähän huonosti, joten kommentti uudestaan:

Moi Jari,

laittaisitko sivusi takaisin toimintaan...olenkin niitä kaivannut jo pitkään. Minusta varsinkin sokerikuormien vertailu ruisleivän ja coca-colan kanssa on oivallista luettavaa "leipäkansalle".
Muutakin jutut on hyviä. Kavereiden kanssa ollaan aika pitkälti VHH kannattajia, ja olemme keskustelleet
minne sivusi ovat kadonneet?

Minusta ruokavalioista ylipäätään vouhkataan ja kiistellään liian paljon siihen nähden, että hyvinvointiin vaikuttaa niin moni muukin asia. Olen aina syönyt kaikkea kohtuudella (kun ei mitään allergioita ole) ja lisäksi liikkunut kohtuullisesti. En ole koskaan kieltäytynyt mistään mutten myöskään ahminut mitään suuria määriä - ja kas, paino on normaali ja pysynyt koko aikuisiän parin kilon tarkkuudella samana, sikäli kun edes nousen vaa'alle pari-kolme kertaa vuodessa. Peiliin katson useammin. Kolesteroliarvoistani minulla ei ole harmainta aavistusta, eikä mistään muistakaan arvoista. Olo on hyvä, ja sitä pidän kaikista mittareista merkittävimpänä. Kuolemahan tästä kaikesta silti lopulta seuraa, mutta sitä ennen ajattelin elää enkä keskittyä fanaattisesti tarkkailemaan itseäni.

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu