Pe 12.02.2010 @ 01:46Rita Trötschkes

Tipaton sankari hinkuu viinaa

Olen ylpeä siitä, että YLE nostaa alkoholiongelmat näkyviin faktaohjelmissaan (esim. Lupaus) vuonna 2010. Tähän asti liikajuominen onkin ollut enemmän esillä YLEn draama- ja sketsiohjelmissa, sillä mikä muu voi naurattaa meitä enemmän kuin juovuksissa oleva näyttelijä. Kun suomalaista näyttelijää pyydetään imitoimaan juopunutta, osaa jokainen tehdä sen.

Minua tyrmistyttää jatkuvasti se, että liikajuomista ja vahinkokänniä ei hävetä. Päinvastoin. Suhteellisen selväjärkiset aikuiset naisetkin kertovat kännäilystään iloisin sanankääntein. Miten hassua onkaan se, että juo pullotolkulla ja sitten soheltaa ja nukahtaa kännissä. Ei viikonloppua tai juhlia ilman krapulaa.

Kaikkein surullisinta minusta on tipaton tammikuu. Kuiva kuukausi on liikajuojien ikioma nenänvalkaisuohjelma niille, jotka juovat perseet kaikkina muina kuukausina.

Sanassa ”tipaton” on jotakin hyvin suomalaista, sillä se tarkoittaa puutostilaa, ankeutta ja ikävää.Miksi emme siis voisi viettää mieluummin tipallista tammikuuta? Se olisi paljon sallivampi, myönteisempi ja iloisempi asia kuin tuo itseruoskintatermi ”tipaton”. Emmekö voisi juoda alkoholia tipottain hyvän ruuan kera ympäri vuoden?

Minun puolestani ämpärikaupalla juomista ja känniääliöitä voisi katsoa porukalla vinoon eikä nauraa heille hyväksyvästi. Jos liikajuomista ja alkoholin väärinkäyttöä paheksuttaisiin yhtä tehokkaasti kuten tupakkaa, saattaisi kännääminen jäädä historiaan kuten liikasauhuttelukin. Asenne nimittäin ratkaisee - aina.

TV 1:n tv-ohjelma Lupaus saattaa pelastaa viiden suomalaisen elämän. Hyvä niin. Toivottavasti tipattomat sankarit eivät odota kiellä pitkällä sitä hetkeä, että voivat taas juoda saavikaupalla.
 

Liikajuominen on lempiaiheeni. Kas tässä lisää kannanottojani.

Tuhannen tuubassa olet hetken kuningas

Kossujussille morsian

Viinapullolle pakkopaita

Onko lapsesi nähnyt sinut humalassa?

Voisiko viinalaskuri valvoa juomahimoasi?

 

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu