Ke 10.09.2008 @ 16:07admin

Miten nuukailusta tulisi muodikasta?

Helsinkiläinen tutkimusryhmä on selvittänyt ilmastosuojeluun liittyviä asenteita ja tarvittavia toimenpiteitä. Suomalainen nimittäin epäilee, että naapuri ei tee ilmastotekoja, joten hänkään ei tee ilmastoystävällisiä valintoja.

Valtioneuvoston julkistamasta selvityksestä käy ilmi, että ilmastomuutosta pidetään suurena uhkana, mutta asian muuttamiseksi ei tehdä tarpeeksi. Tietoisuus ei johda tekoihin. 

Auto, lentokone ja sähkön suurkuluttajat kuten kesämökki, tietokone ja sauna ovat suurimmat energiatuhlarit.  Saunaa ei lämmitetä siten, että koko perhe saunoo samalla kertaa, vaan sauna on kiva napsauttaa aina päälle, kun saunaan huvittaa mennä. Totta kai saunan katossa loistaa halogeeneistä tehty tähtitaivas, joka vie valtavasti energiaa, mutta se on niin kaunis! 

Työpaikoilla ei keskustella esimerkiksi joukkoliikennevalinnoista, vaan auton mukavuuksista, autojen hinnoista ja ostopaikoista. Suomalainen haluaa pitää kesämökkinsä, jonne hän ajaa autolla. Kuka muka noudattaa ekovinkkiä, joka kehottaa pitämään pikkupakkasilla auton lohkolämmitintä enintään kaksi tuntia päällä? Autoilu on niin kätevää ja niin suomalaista.

Minusta tuntuu, että kerskakuluttamisesta (lue: saavutetusta elintasosta) ja turhasta autoilusta ei haluta millään luopua. 

Itse nuukailen kuluttamisessa, mutta en pidä enää ekosaarnoja ystävilleni kuten ennen. En voi. Leuhkin monia vuosia sillä, etten omista kesämökkiä, autoa, saunaa, astianpesukonetta enkä turhia kodinkoneita. Nyt omistan auton ja ajan sillä toisinaan. Häpeän autoiluani, vaikka pyöräilen paljon. Lentokoneella matkustamisesta koen huonoa omaatuntoa, joten maksan vapaaehtoista ympäristömaksua. 

Mari Koistinen kirjoittaa Kulutusjuhla –blogissaan viisasti näin: minun logiikkani on tunnetusti se, että jos ei itse tee mitään, niin on turha vaatia muiltakaan eli esimerkiksi yhteiskunnalta, yrityksiltä tai kanssaeläjiltä minkäänlaisia ekotekoja.

Vaikuttavalle kuluttajakäyttäytymiselle ja siitä tiedottamiselle olisi kysyntää. Toivotan onnea hankkeelle, jotta Suomesta tulisi vähäpäästöinen. Yritän itse nuukailla jatkossa enemmän!

Ilmaston ystävälle muutamia vinkkejä.

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu