Ma 24.11.2008 @ 11:15admin

Vuonna 2030 ei ole enää sovinismia

Hyvä veli -verkostot ja ”pipe smoker journalists -kerhot” ovat 20 vuoden päästä kadonneita lehtimiesten instituutioita. 

Jo ammoisista ajoista lähtien joukkotiedotusvälineiden (vanha termi sanalle ”media”) valtapaikat ovat olleet miesten valtakuntaa. Sittemmin media-alalle on tullut paljon naisia ja ala on tasa-arvoistunut.

Tarmokkaan nettikansan myötä media-alalla toimii myös androgyynistä porukkaa, mutta mediaa pyörittää edelleenkin joukko miehiä. Vuonna 2030 tilanne on toinen. Silloin tv-alaa johtaa tomera nainen, johon nykyinen naisliike tuntuu tähtäävänkin. Miehet alistetaan. Heiltä viedään ikiaikainen uskomus siitä, että miehet ovat naisia parempia. 

Suomalainen mies itkee jo nyt kapakan tiskillä pienuuttaan, mutta 20 vuoden päästä häntä kyykyttää, juoksuttaa ja komentaa uljas tehojohtajanainen – ainakin jos uskon TV2:n uutta tv-sarjaa Suomi 2030

Kaljupäinen pomo toki näyttäytyy plasmanäytöllä, mutta hän ei ole läsnä arjessa eikä johtamisessa. Televisiotoiminnasta vastaa nainen, joka on irti journalismin substanssista.

Uusi sarja Suomi 2030 aloitti 10.11.2008. Se sekoittaa erinomaisesti nykyisen asiaohjelman totuttua traditiota siten, että katsoja ei ensin ymmärrä, onko kyse uutisista, näytelmästä vai viihteestä. Ohjelma vaatiikin katsojalta herpaantumatonta otetta, sillä dialogi, juoni ja tapahtumat ovat herkkävireisiä, nopeita ja täynnä älykkäitä oivalluksia.

Mielipiteeni ei ole kanavan omakehua, vaan olen aidosti sitä mieltä, että ohjelma on ironisen hauska - tosin hieman alavireinen suomalaiseen tapaan.

Parinkymmenen vuoden päästä sovinismin linnakkeet ovat kadonneet. Törkysedät eivät voi enää sikailla, lähettää härskejä tekstiviestejä, kertoa sopimattomia vitsejä eivätkä virkamiehet ja journalistit tehdä keskinäisiä saunasopimuksia. Nollatoleranssi epätasa-arvoista työyhteisöä vastaan ei toteudu vain eduskunnassa, vaan myös televisiotyössä. 

Tulevaisuudessa sikailevat emansipoituneet naiset, jotka käyttäytyvät kuin nykyiset sovinistimiehet. Toki ikiaikaiset kateus ja pelko ovat läsnä. Ne sekoittavat työpaikan kuvioita myös uudessa tv-sarjassa.

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu