Su 22.08.2010 @ 22:50Rita Trötschkes

Kotomaamme kulissit ovat kunnossa

Moni on päivitellyt viime päivinä amerikkalaisen viikkolehti Newsweekin arviointia, jonka mukaan Suomi on maailman paras maa. Tarkemmin sanoen meillä on maailman parhaat olosuhteet. Vaan missä menee vikaan, jos maa on hyvä, mutta suomalaiset eivät osaa arvostaa maataan, vaan tuhoavat olosuhteensa?

Newsweekin uutisesta nousi poru, sillä Suomen asiat eivät ole hyvin. Tulos on monen mielestä väärä, sillä emme ole terveitä, iloisia ja tyytyväisiä, joten maamme ei voi olla paras.

Itse en hämmästele tulosta yhtään. Tosin - vertailu oli typerä jo lähtökohdiltaan. Arviointiin oli poimittu lähinnä materialistisia (lue: amerikkalaisia) arvoja. Pehmeät arvot oli jätetty pois.

Tein nopean kyselykierroksen tuttavapiirissäni (perulainen, kolumbialainen, kiinalainen, sveitsiläinen, saksalainen, itävaltalainen) ja kysyin mikä Suomessa on parasta.
 
Tuttavani kertoivat minulle, että täällä on ihana, puhdas luonto ja rauhallista asua. Myös hyvät koulut, huumeeton, turvallinen ja helppo elämä mainittiin. Yhteiskuntamme ei ole heidän mielestä monimutkainen, vaan täällä on helppo toimia. Ihmisiin voi luottaa. Tulokseni vastaa Newsweekin tulosta eli kulissit ovat hyvät.

Suomalaisten käyttäytymisestä he sanoivat näin: suomalaiset katsovat paljon televisiota, viihtyvät mökeillään, juovat paljon alkoholia ja tapaavat vanhempiaan kovin harvoin. Poliittisista päätöksistä ulkomaalaiset tuttavani eivä osaa (lue: eivät halua) sanoa kovinkaan paljon, mutta totuushan on se, että kansa jakaantuu kovaa vauhtia hyvä- ja huono-osaisiin.

Elintavoissa olisi paljon, paljon kohentamisen varaa. Nuorten työttömyys, perheväkivalta, liikajuominen ja vanhusten terveyshuolto ovat olleet ikiaikaisen jankutuksen aiheita politikkojen agendalla, mutta asiat luisuvat koko ajan hullumpaan suuntaan.

Jos Newsweek vertailisi jatkossa eri kansalaisten subjektiivista hyvinvointia, nousisivat suomalaisten mielenterveysongelmat ja liikajuominen näkyviin. Silloin maamme  vertailusijoitus olisi oikeansuuntainen. Emme olisi ykkössijalla. 

Nykyisessä vertailussa Newsweek mittasi elämänlaatua sellaisilla arvoilla kuten sukupuolten tasa-arvo, köyhyydessä elävien vähäisyys, varakkuuden tasainen jakautuminen, itsemurhien määrä, ympäristön tila sekä työssäkäyvien osuus väestöstä.

Ehkä tästä ”vuoden parhaasta uutisesta” voisi olla se hyöty, että Suomi-kuva kirkastui taas pikkuisen. Maailmallehan levisi muutama viikko sitten kuvia kyseenalaisesta saunakisastamme, jossa venäläinen ei kestänyt kunnon löylyjä.

1 kommentti

Onko Suomessa oikeasti ongelmia? Valituksen aiheita piisaa. Hesarinkin uutinen on se, että nettiriippuvuutta ei tutkita tarpeeksi ja Aamulehdessä pohditaan saako seksikkäässä minihameessa tietä autoilijoilta.

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu