Ke 11.04.2007 @ 15:43admin

Onko lapsesi nähnyt sinut humalassa?

Kolmen viikon kuluttua on Vappu - suuri suomalainen juhla, jolloin juodaan paljon. Mietitkö missä seurassa humallut? Monet lapset joutuvat näkemään vanhempansa humalassa. Miltähän itsestäsi tuntuisi lapsen tilanteessa? 

Suomen kasvatus- ja perheneuvontaliiton teettämään tutkimukseen mukaan joka kolmas lapsi on nähnyt oman äitinsä tai isänsä humalassa. Tämä on vakava uutinen.  Lapset oppivat sitä mitä näkevät.

Totuus tulee lasten suusta -kampanjasivuilla on 8 hyvää ohjetta vanhemmille.

Lapsi ei ymmärrä, miksi aikuinen juo ja muuttuu alkoholin ansiosta. Aikuinen haisee pahalta, puhuu outoja, nauraa kovaa, kiroilee ja suuttuukin. Lapsi ei ymmärrä, kun aikuinen kävelee oudosti ja käyttäytyy pelottavasti. 

En usko, että suositus kohtuujuominen eli ”terveesti juopottelu” sopii Suomeen. Suositus ei ole johtanut tähän asti tuloksiin, sillä humalahakuinen juominen vain lisääntyy.
 
Auttaisiko alkoholin väärinkäyttöön se, että vanhemmat miettisivät juomistapojaan lastensa näkökulmasta. Vähentyisikö humalahakuinen juominen silloin?  Miltä elämä näyttää pullon varjossa, jossa aikuinen toimii arvaamattomasti, itsekkäästi ja häpeää aiheuttaen? 

En usko myöskään, että alkoholista koituviin haittoihin voidaan vaikuttaa sääntelemällä veroa, myyntiä eikä varoittamalla alkoholin vaaroista.
 
Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä miettii miten lapsia ja nuoria suojellaan alkoholin haitoilta mainonnan sääntelyllä.
Minun mielestä ennen kaikkea aikuisia pitäisi suojella alkoholilta.

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu