Pe 25.01.2008 @ 10:58admin

Kossujussille morsian

Kuka  väittää, että suomalaiset morsiamet punastelevat? Suomalainen nainen tietää mitä haluaa. Hän haluaa bilettää myös omissa häissään.

Autolla ajaessani kuuntelin radio-ohjelmaa (toivottavasti ei YLEn!), jossa luettiin kuulijoiden lähettämiä häämuistoja. Radiojuontajat tirskuivat keskenään lukiessaan Tinku -nimisen morsiamen lähettämää kirjettä, jossa hän kertoi miten joi kovasti isänsä tekemää pirtua ja noustuaan maasta, joi suoraan samppanjapullon suusta (epäilen, että kyse on halvasta kuohuviinistä!) myös oikein kuplivaa. Menikö morsiamelta polttarit ja häät sekaisin vai mistä oli kyse? 

En tiedä kumpi on karmeampaa: juopottelua ihannoivat ohjelmajuontajat vai morsian, joka kirjeensä lopussa väitti, että häät olivat ikimuistoisen hauskat. 

Toivottavasti kirje oli pilaa eikä totta.

Ai niin. Ilo ilman viinaa on teeskentelyä.  Alkoholi on Suomessa hääjuhlien tarkoitus, eikä missään nimessä hääpari. Alkoholi kuuluu pikkujouluihin, syntymäpäiviin, polttareihin, asiakastilaisuuksiin. Sitä juodaan kaikkina suomalaisina pyhäpäivinä – nykyisin jopa arki-iltaisin.

Alkoholittomat häät on tietysti sula mahdottomuus, sillä niihin kemuihin ei tule vieraita. En minäkään menisi, sillä suomalaisissa juhlissa on todella tylsää ilman alkoholia! Selvinpäin ei voi olla sosiaalinen. Sitä paitsi; täytyyhän suomalaisissa häissä olla vähintään yksi känniääliö, mutta pitääkö sen olla itse morsian? 

Surullista. Eikö rakkaus enää pane morsiamen maailmaa pyörimään, vaan siihenkin tarvitaan viinaa?

Ikävää on sekin, että viinan juomista näytetään joka ainoassa kotimaisessa draamasarjassa ja elokuvassa. Sehän on vain hauskaa, kun juhlavieras kaatuu kännissä grillin, saunan kiukaan, pitopöydän tai toisen ihmisen päälle. Minua ei tämä parodia naurata. Ei edes sarjassa Harvoin tarjolla, jota YLE ylpeänä esittää. Hauskoja juhlia ilman kännäämistä on harvoin tarjolla tässä maassa niin ruudussa, elokuvissa tai todellisuudessakin. Media näyttää huonoa esimerkkiä.

Itse pidän juhlimisesta, tanssimisesta, hulluttelusta ja siitä, että alkoholia NAUTITAAN kohtuullisesti, mutta kännäämistä en ymmärrä. 

Radio-ohjelmaa kuunnellessa ajattelin, että suomalainen morsian muistuttaa Jukolan Jussia. Hän on rivo, härski, ruma ja juo kuin sika. Haluaako mies  sellaisen aviovaimon?

Humalahakuisen morsiamen ääripää on nipottava morsian, jonka mielestä täydelliset häät ovat pilalla, jos pöytäkoristekukkien väri onkin vadelmanpunainen eikä tummanpunainen kuten tilattiin. Rakkaus on ihanaa hulluutta, mutta pitääkö se naamioida humalaisiin tai pilkuntarkkoihin häihin?

Onneksi muutamat nuoret ovat ryhtyneet toimenpiteisiin ainakin alkoholin ylivaltaa vastaan. Keskiviikkona (23.1.2008) lanseerattiin Kännikapina, jota juhlittiin ravintolassa mocktailsien (alkoholiton juoma) ja hauskan ohjelman kera.

Eläköön siis kännikapinakoordinaattori Anki Pulliainen ja näyttelijä Sanna Stellan, jotka kapinoivat känniä vastaan! 

1 kommentti

Mikä meissä suomalaisissa on, ettemme osaa edes ajatella juhlimista ilman alkoholia? Lasillinen samppanjaa tekee vain kiukkuiseksi, ellei tujumpaa ole tarjolla. Luulisi ainakin juhlakalun haluavan muistaa vielä juhlien jälkeen muutakin kuin vessanpöntön ja sen ainoan suomalaisten osaaman ruotsin sanan "dagen efter".

Eräällä tuttavallani oli vuosi sitten niin ilon kuin huolenkin aihetta. Hän oli menossa naimisiin ja luvassa oli todelliset prinsessahäät, jossa kaikki olisi mietitty etukäteen, mukaan lukien se oikea vaaleanpunaisen sävy. Murhe sen sijaan oli se, että morsian on vakavasti sairas ja sairautensa takia periaatteessa koko ajan pillerihumalassa.

Tuttavani halusi kuitenkin unelma-satu-prinsessa-häänsä vielä kun jalat olivat jotenkuten alla. Oleellisena osana hääsuunnitteluun kuuluivat konsultoinnit hoitavan lääkärin kanssa. Eihän unelma saisi kariutua siihen, että morsian ei pystyisi nauttimaan omista häistään, koska ei lääkityksen takia voisi ottaa ollenkaan alkoholia. Niinpä lääkärin kanssa sovittiin käytännön järjestelyt, miten tavallinen lääkitys keskeytettäisiin ja morsian pystyisi "vetämään lärvit".

Oli kuulemma olleet kaikkien aikojen häät. Ja morsian melkein tajuton.

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu