Ti 16.09.2008 @ 10:20admin

Tuhannen tuubassa olet hetken kuningas

Olisin toivonut, että TV2:n Hullu juttu (es. 15.9.2008) olisi kysynyt kannattaako känni eikä sitä, että onko viinattomuus suomalaisille ihan hullu juttu. Nyt ohjelma todisti alkoholin voiman puolesta. Testin tulos on tuttu mantra: Ilo ilman viinaa on teeskentelyä.

TV-ohjelman ravintolakoe todistaa, että raitis juhlija on kummajainen, joka vaikeuttaa sosiaalista baarielämäänsä monin tavoin. Koehenkilötkin naureskelevat alkoholittomalle illalleen ja toteavat, että ilman viinaa on vaikea luoda kontaktia ja tutustua uusiin ihmisiin. Tuloksen kannalta koe on tietysti absurdi, sillä eihän todellisuudessa raitis käy baareissa tai yökerhoissa, jossa taas känniääliöt viihtyvät.
 
Toki jokainen meistä voisi kokeilla ainakin yhtä alkoholitonta iltaa baarissa tai yökerhossa  kuten testihenkilöt tekivät. Silloin tajuaisimme känniläisten tyhmyyden, humalaisten ärsyttävyyden, örvellyksen, oksennuksen, mokailun määrän ja valtavan humalahakuisuuden. 

Olemme niin tottuneet humalahakuiseen juomiseen, ettei kukaan pidä asiaa kummallisena. Ohjelman juontajakin toteaa, että nuorisomme kasvatetaan juomakulttuuriin, jossa kaupunkien ja kapakoiden meno on irvokasta. Suomen kasvatus- ja perheneuvontaliiton teettämään tutkimukseen mukaan joka kolmas lapsi on nähnyt oman äitinsä tai isänsä humalassa.  

Viinattomuus on suomalaisille tietysti ihan hullu juttu. Meillä absolutismi on pahe eikä hyve.  

Ikävintä on se, että päihteiden seksikäs imago pahentaa tilannetta. Alkoholin ihannoidaan myös mainonnassa ja mediassa. Tähän typerään alkoholin ihannoimiseen on tarttunut kännikapina, Kapinaa kannattavan ei tarvitse olla raivoraitis. Silti ainoa vaihtoehto pussikaljalle tuntuu olevan muovisäkillinen limuja, jota Anniina Autio ja ohjelman juontaja nauttivat nurmikolla. Tässäkö  vaihtoehtoinen toiminta puistossa juomiselle? Missä on mielikuvitus?

Hullu jutun voit katsoa Areenasta.

1 kommentti

Järkyttävää asiassa on se että ohjelma oli YLE:n kanavien täytettä.

Kuka haluaa lupamaksullaan edistää päihteiden käyttöä?

Etiikka on näemmä vedetty pytystä alas ohjelmatoimituksessa. Vastuullisessa käsittelyssä olisi tässäkin blogissa mainittu näkökulma tuotu vastuullisesti ja terveesti esiin.

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu