To 13.11.2008 @ 12:32admin

Kuka ryhtyisi transrasvajahtiin?

Transrasvat ovat teollisesti valmistettuja, kovettuja rasvoja, joista sydän ja verisuonet eivät tykkää.

Niitä käytetään pussikeitoissa, pikaruoissa, jäätelöissä, kekseissä, kakuissa ja muissa konditoriatuotteissa, jotta tuote säilyy pidempään. Eri puolilla maailmaa kapinoidaan transrasvoja vastaan, mutta missä on suomalainen terveysterroristi, joka taistelisi tarmokkaasti meidän kansanterveytemme vuoksi?

New York Cityn terveysvirasto ehdotti jo vuonna 2006, että kaupungin noin 20.000 ravintolaa vähentäisi tai lopettaisi transrasvojen käytön ruoka-annoksissaan. Tanskassa ja Kaliforniassa transrasvojen käyttö elintarvikkeissa on lopetettu kokonaan. Lisäksi Yhdysvalloissa tuli vuoden 2006 alussa pakolliseksi merkitä transrasvojen määrä elintarvikkeiden myyntipakkauksiin.

TV2:n terveysaiheinen tv-ohjelma Akuutti (11.11.2008) kertoi ruotsalaisesta Nynäshamnin kunnanjohtajasta, joka tekee konkreettisia toimenpiteitä poistaakseen transrasvat asukkaidensa ravinnosta. Kunnanjohtajan ansiosta kerätään EU:n komissiolle miljoonan nimen adressia. Sen avulla halutaan vaikuttaa siihen, että transrasvoja sisältäviin elintarvikkeisiin saadaan merkinnät. 

Nynäshamnin yrittäjät tekevät jo yhteistyötä - paikallinen leipomo poisti ensimmäisenä transrasvat tuotteistaan. Ellei kaikki transrasvoja voi poistaa, niiden käyttöä halutaan minimoida.

Hyvien esimerkkien avulla Pohjoismaiden hallitukset tekevät työtä, jotta transrasvojen vähentäminen toteutuu viiden vuoden aikana meilläkin.

Kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab Kuopion yliopistosta vahvistaa minulle puhelimessa, että Suomessa myytävissä kasvisperäisissä jääkaappimargariineissa ei ole lainkaan transrasvoja, mutta sitä on monissa maitovalmisteissa, valmistuotteissa, grilliruuassa ja pikaruuassa, joita me suomalaiset syömme innolla.  Hän ehdottaa myös, että kannattaa tarkistaa leivän tuoteseloste, jossa lukee kovin usein ”osittain kovetettu transrasva”. Se on huono juttu.

Kannattaisi siis unohtaa roskaruokaviikot ja einekset ja tehdä itse ruokansa, kunnes parlamentaarikot saavat aikaan uuden terveyttä edistävän lainsäädännön ja merkinnät. Vai mitä?

2 kommenttia

Hei Rita...onko ravitsemusvalistus YLEssä muuttumassa? Vielä puoli vuotta sitten seusuuri ei sallinut mitään poikkeusta VRNK:n linjasta...
Tuo Nynäshamn-juttu oli jo kauan sitten meillä...

Tule nyt sinne tri Timo Kuuselan blogiin seuraamaan keskustelua, niin saat uusia ideoita...
Terv. San Martino

Hei San Martino

Kiitos vinkistä. Kyllä kelpaa. Tuolla on vaikka mitä luettavaa. Tutustun tarkemmin.

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu