Ma 26.03.2007 @ 12:18admin

Kun makea on aina mielessä

Toiset pitävät makeasta enemmän kuin toiset. Mieltymys makeaan ja rasvaiseen kulkee tutkimusten mukaan suvuittain. 

Laihduttaja ei voi vedota perintötekijöidensä tarjoamaan verukkeeseen kuten ”en voi elää ilman suklaata”, vaan makean tuottamaa mielihyvän tarvetta pitää säädellä, jos haluaa laihtua. 

Laihdutuksesta paljon kirjoittaneet ovat joskus nimenneet laihdutuksen pyhäksi kolminaisuudeksi ruuan, levon ja liikunnan. Itse lisäisin siihen säännölliset elämäntavat kuten säännöllisen ateriarytmin ja mieltä kehittävän työn tai harrastuksen. Näillä eväillä ei makeanhimo saa liian suurta otetta laihduttajastakaan. Kokemuksesta tiedän, että kunnon ruoka-annokset vähentävät makean himoa. 

Laihduttajan painajainen lienee se, kun mielessä ei ole mitään muuta kuin painon pudotus. Minusta laihduttaminen on ajattelunkin hallitsemista. Jos houkutukset ovat jatkuvasti mielessä, ei syöminenkään hallinnassa. 

Helsingin Sanomien laihdutusblogissa Vapaa pudotus kerrotaan siitä, että makeanhimoon voi miltei kuolla. Eikö tämä tarkoita sitä, että ruoka ja makean mielihyvä ovat aina mielessä, eikä mielihyvää synny muusta kuin suun aistimuksista? Eikö mielihyvää voi saada suklaan tuoksusta tai väristä ilman että sitä ahmii suuhunsa?
 
Voisiko laihduttaja etsiä mielihyvää myös muista aistimuksista kuten ruokakuvista ja kattauksista? Hellapoliisin blogissa on herkullisia ruokakuvia, jotka tarjoavat silmälle iloa. Bloggaajan mukaan makeanhimoon tosin auttaa vain makean leivonnaisen leipominen ja sen syöminen...
 

3 kommenttia

Laihdutuksen pyhäksi kolminaisuudeksi mainitsemanne ruoka, lepo ja liikunta, sopii minun mielestäni paremmin urheilijan ohjeeksi kuin laihduttajan ohjeeksi.

Olennaista laihdutuksessa on pysyvän elämänmuutoksen aikaansaaminen, on se sitten toteutettavissa ruokavaliomuutoksin, liikuntaa lisäämällä, annoskokoja pienentämällä tms. Lukuisat ihmedieetit eivät tällaiseen kannusta. Lisäksi liiallinen painoindeksiin tuijottaminen vääristää painonhallintaa. Väitän, että jokaisella ihmisellä on sellainen paino, jossa tuntee olevansa hyvänoloinen. Sitä hyvänolon tunnetta kohti pitäisi pyrkiä. Joillekin se voi merkitä kauneusihanteitamme muhkeampia muotoja, mutta tällaisia ihmisiä pitäisi rohkaista säilyttämään tuo painonsa, sillä laihduttaminen ei välttämättä tuo sitä hyvää oloa koskaan.

Kirjoituksessanne on paljon sellaista minkä voin milloin tahansa allekirjoittaa. Kommenttini on vain nähtävä täydennyksenä jo ansiokkaaseen hengentuotteeseenne.

Omia vaatimattomia sepustuksiani laihdutuksesta voitte tarkistaa tästä osoitteesta:
http://sundqvist.blogspot.com/search/label/laihdutus

terveisin, christer

Makean himo johtunee suureksi osaksi yksilöllisestä insulinivasteesta sokeriin ja muihin nopeasti imeytyviin hiilihydraatteihin kuten leipä, peruna ja riisi (ei siis pelkästään makeisiin). Kun insuliinivaste on voimakas, laskee verensokeri nopeasti ja pian on taas nälkä. Ongelmaan auttaa monilla käytännössä nopeasti imeytyvien hiilihydraattien vaihtaminen kasviksiin ja rasvaan.

<b>Epätyypillinen masennus</b>

"Epätyypilliselle masennukselle ovat ominaisia niin kutsutut vegetatiiviset oireet eli liikaunisuus, lisääntynyt ruokahalu ja lihominen."

Lähde: <a href="http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=epätyypillinen%20masennus&p_artikkeli=ama00017" target="_blank">Duodecim Terveyskirjasto</a>

"Increased appetite, often with cravings for sweets, chocolates or carbohydrates."

Lähde: <a href="http://www.workpsychcorp.com/newsweek2.tpl" target="_blank">Newsweek Mental Health</a>

<b>Bulimia</b>

"Bulimialla tarkoitetaan ruoan ahmintakohtauksia. Näille kohtauksille on ominaista tavallista suuremman runsasenergisen ruokamäärän syöminen lyhyessä ajassa ja samanaikainen tunne syömisen hallinnan puutteesta."

Lähde: <a href="http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=syömishäiriöt&p_artikkeli=dlk00352" target="_blank">Duodecim Terveyskirjasto</a>

Ihan tervettä?

YLE Asiaohjelmien toimittaja Rita Trötschkes kirjoittaa ajatuksiaan maskin ja deskin takaa.

Motto: Astu aina vesilätäkköön kun siltä tuntuu.

 
Ritan blogilöydöt

Blogiarkisto

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu