Ke 18.02.2009 @ 23:21Katri Vänttinen

Pitäisikö keksiä tekstiradio?

Voisivatko radio-ohjelmat olla tekstitettyjä ja kuka radiotekstityksestä hyötyisi? Idea kuulosti itsestänikin ensin pähkähullulta, mutta mitä enemmän sitä mietin, sitä järkevämmältä se tuntuu. Miksi ei radiostakin voisi kuunnella ja lukea sisältöä samanaikaisesti, kun teemmehän me sitä tekstitettyjen televisiosisältöjenkin kanssa joka päivä.

Digi-TV:n myötä saimme uusia digitaalisia radiokanavia, joiden kuuntelu tv-laitteen kautta tuntuu minusta jotenkin vajaalta, kun iso tv-ruutu möllöttää mustana vailla mitään järkevää näytettävää. Eikö olisi aika mainio lisäpalvelu, jos ruudulle ilmaantuisi tekstinä sitä samaa puhetta, jota kaiuttimista kuuluu. Uskoisin, että ainakin uutta kieltä opiskelevat ilahtuisivat, kun kuunneltavaksi luotu sisältö olisi tarjolla myös näköaistin kautta. Entäpä heikkokuuloiset tai kokonaan ilman kuuloaistia elävät ihmiset: voisiko tekstiradio avata heille kokonaan uuden tiedotusvälineen?

Ja jos ihmiset eivät tekstiradiosta innostuisikaan, radio-ohjelmien tekstitys lisäisi niiden löydettävyyttä internetin hakukoneilla. Toistaiseksihan hakukoneet perustuvat merkkijonoihin eli kirjoitettuun tekstiin. Olisi YLE:llekin aika mainio lisäpalvelu, jos Google ja kumppanit löytäisivät juuri sen Areenaan tallennetun ohjelmakohdan, jossa puhutaan tietystä aiheesta.

En ole ihan varma, onko tekstiradio kuolleena syntynyt idea vai oikeasti jotain sellaista, joka vielä nähdään.

Toisin päinhän tämä jo toimii. Esimerkiksi PC:llä kirjoitettua tekstiä on jo vuosia voinut muuntaa puheeksi erilaisilla puhesyntetisaattoreilla. Viimeksi löysin tämän ominaisuuden uudehkosta kännykästäni (Nokia E66). Sen pitäisi pystyä ainakin teoriassa lukemaan saapuneet tekstiviestit ääneen. Ongelmana vain on, että kännykän puhekone ei osaa ääntää suomea ollenkaan, mikä aiheuttaa lähinnä hilpeyttä tai turhautumista kuulijassa.

Tekstiradiolla olisi edessään ihan sama ongelma, koska toistaiseksi ei ole puheen tekstityssovelluksia, jotka osaisivat suomea tai ruotsia riittävän hyvin. Mutta on vain ajan kysymys, kun sellaisia alkaa olla tarjolla, varsinkin jos niille löytyy kysyntää ja oikea tarve. Löytyyköhän?

6 kommenttia

Tää on kyllä niin ässä idea. Oot ihan oikeassa että tyhjä tv-ruutu on ihan hukkakäytössä radiota kuunnellessa. Mutta samalla lailla voisi tietokoneen ruudulle tai näytönsäästäjälle juoksuttaa tekstitettyä radio-ohjelmaa nettiradion kuuntelijalle vilkultavaksi.

Ja ellei lähtisi keksimään tällaista uutta tiedotusvälinettäkään, niin pelkästään audio-ohjelmien löydettävyyden edistämisessä tämä puoltaisi paikkaansa.

Musiikki & Media - tapahtumassa lokakuussa kysyin Petri Kokolta, joko heillä on kehitteillä audiohaku. Ei kuulemma ollut vielä mitään julkistettavaa. Varmaan kannattaa vielä tovin panostaa tekstimuotoiseen metadataan, luulen ma!

Kuulostaa alkuhämmennyksen jälkeen mielenkiintoiselta ja järkevältä idealta. Kehittäkää tätä - pois mustat tv-ruudut!

Kyllä niillä (Googlella) on audiohaku tai indeksointi kehitteillä ihan varmasti.

Tekstityksessä on nimenomaan se ongelma, että jos sitä ei tehdä automaattisesti, niin se maksaa. Siihen taas ei juuri kukaan ole valmis lähtemään.

Puheesta voi kyllä tunnistaa avainsanoja kohtuullisen varmasti, joten sellainen indeksointi ja joku aihehakujärjestelmä on ihan tehtävissä ja sellaista tehdäänkin jo ainakin parissa paikassa myös täällä pohjolassa. Tämä edistää löydettävyyttä melkoisesti. Ota Tuija yhteyttä, jos haluaisit asian tiimoilta projektia mietittävän.

@thin on asiaa pilotoitu meillä yhdessä tutkimuskumppanin kanssa ja sen mitä olen itse nähnyt, tulokset ovat hämmästyttävänkin hyviä. Ei sellaisenaan julkaisulkepoista litterointia sieltä saa, mutta metadataksi ainesta kyllä hakukoneen tarttua.

Audiohaku kiinnostaa ihan simona, jo vuosia sitten NAB:ssa eräs radion tuotantojärjestelmätoimittaja (jos oikein muistan, Dalet), demosi oman järjestelmänsä sisällä toimivaa audiohakua. Kyllä se tulossa on kuluttajapalveluksikin aikanaan, mutta koska? Tuo audiosisältöjen löydettävyydelle _niin_ uusia näköaloja.

http://www.npr.org/about/press/2008/102118.CaptionedRadio.html

CAPTIONED RADIO BROADCAST TO ENABLE
MILLIONS OF DEAF AND HARD-OF-HEARING
TO EXPERIENCE NPR'S LIVE COVERAGE
OF PRESIDENTIAL ELECTION FOR THE FIRST TIME

ELECTION NIGHT BROADCAST WILL BE PART OF NPR,
HARRIS CORPORATION AND TOWSON UNIVERSITY EFFORT
TO MAKE RADIO ACCESSIBLE TO THE DEAF

NPR tekstittää jo kirjoitti:

Kiitos linkistä. NPR tarjosi vaali-iltana loistavaa live-erikoispalvelua, jossa tärkeässä roolissa olivat huippuammattilaiset eli "pikakirjoitustekstittäjät". Hyvä NPR!

Aikaleima

Millaista on nyt? Mitä nyt ajatellaan siitä, millaista tulevaisuudessa tulee olemaan? Miltä menneisyys näyttää tämän hetken valossa? Ylen tietotyöläiset ja vaihtuvat vieraskynäilijät havainnoivat nykyaikaa ja kirjoittavat näkemästään.
 

Blogiarkisto

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu