Ti 03.03.2009 @ 19:54Tuija Aalto

Puhekupla paidassa

Jokainen teini ja ikiteini sen tietää, että t-paita kertoo asenteesta. Nyt tulee tekniikka viestintään avuksi reaaliajassa. Flash-koodausta osaava mikrobloggaava nörttijoukkio usalaisessa uusmediayhtiö Squidderissä on rakentanut prototyypin systeemistä, jossa T-paitaan painettu viivakoodi sisältää kantajansa Twitter-käyttäjätunnuksen. Jos oikein ymmärsin, ilmeisesti erityisellä lukijalla voi sitten saada näkyville, mitä paidan kantaja on viimeksi piipannut.


PaperTweet3d: Augmented Reality T-shirts from squidder on Vimeo.

Twitter on viimeisin Amerikan villitys nettipalveluissa. Siinä julkaistaan enintään 140 merkin pituisia viestejä niille, jotka haluavat niitä seurata. Sana leviää käyttäjältä toiselle parhaimmillaan lähes reaaliajassa. 

 

2 kommenttia

Mielenkiintoinen havainto. "Laajennettu todellisuus" tai augmented reality on ylipäätään kiehtova aihepiiri.

Ensimmäinen ajatus: Tästä tuli mieleeni artikkeli, jonka luin muistaakseni BBC Focus-lehden tammikuun numerosta. Siinä kerrottiin kehitetyistä piilolaseista, joiden pinnalle pystyy heijastamaan erilaista informaatiota eli laajennetun todellisuuden (augmented reality) katseluun ei tarvittaisi puhelinta, erillisiä laseja tai muita näkyviä laitteita. Teknologia on ilmeisesti valmista, mutta sovellukset toistaiseksi puuttuivat.

Toinen ajatus: Yhdistyykö suosittelupalvelut jossakin vaiheessa laajennettuun todellisuuteen? Ihmisistä tulisi käveleviä mainostauluja, joissa mainostettaisiin omia blogeja, musiikkia, juhlia, jne. Tietenkin ulkomainosyritykset näkisivät tässä heti liikeidean ja alkaisivat keräämään ihmisiä yhteen, joiden "mainostilaa" myytäisiin ulkopuolisille tahoille. Ihmisille maksettaisiin sen mukaan, kuinka monta ihmistä he kohtaavat päivän aikana. Tai henkilö tietenkin voisi myydä oman sponsoripaikan mainostajalle ja sitten käyttää loppua tilaa omiin tarkoitusperiinsä.

Kolmas ajatus: Jos laajennetusta todellisuudesta tulee arkipäivää, niin miten esim. kaupunkisuunnittelu sopeutuu tähän. Esimerkiksi talojen tarkkaan määritellyillä väreillä ei taajamissa ole paljoa merkitystä, jos kaikki kulkevat piilolaisit päässä, jotka lisäävät digitaalisen kerroksen todellisuuden päälle :)

Haa, kiinnostavia ajatuspolkuja. Kokeilisin kyllä mielelläni noita AR-piilareita. Ihmiset mainostauluina... jotenkin mä niin näen tämän toteutuvan :D Kaupunkiarkkitehtuurissa taas, hmm, itse asiassa talojen värithän olisi juuri perusteltua määritellä, tällä kertaa siltä pohjalta, että mille on helpoin ja parhain lisätä digitaalinen henkilökohtainen tietokerros.

Aikaleima

Millaista on nyt? Mitä nyt ajatellaan siitä, millaista tulevaisuudessa tulee olemaan? Miltä menneisyys näyttää tämän hetken valossa? Ylen tietotyöläiset ja vaihtuvat vieraskynäilijät havainnoivat nykyaikaa ja kirjoittavat näkemästään.
 

Blogiarkisto

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu