Facebookissa voi tykätä klikkaamalla, mutta symppaamiseen tarvitaan sanoja
Verkon sosiaalisissa ympäristöissä on rajalliset mahdollisuudet osoittaa tunteiden vivahteita. Facebookissa voi klikata "tykkää", jos kaverin olotilapäivitys miellyttää. Mutta miten osoittaa myötätuntoa? Facebook vaikuttaa kommunikaatioomme niin, että se ei rohkaise valittamaan olotilan surkeutta tilapäivityksissä, koska "symppaa" - nappi puuttuu. Mitä teet jos kaveri surkeilee statuspäivityksessään? Eihän sitä tykätäkään voi. Sain ääneen ajattelulleni Twitterissä ennätysmäärän kommentteja.
"Joskus on tullut sarkastisesti "tykättyä" surkeista päivityksistä. Voin kertoa, että sarkasmi ei toimi Facebookissa odotetusti.", kommentoi SatuV.
Petra Houghton havahtui: "Tuo on muuten ihan totta. Ei sitä oikein pystypeukullakaan tohdi reagoida toisen kurjuuteen. Heti pystyyn FB-ryhmä symppaa-napille!
Marja Silenti komppaa: "@tuija totta!! Enpä ole tullut ajatelleeksi ennen... Tuntuisi kornilta sanoa että tykkää jonkun pääkivusta / väsymyksestä / tjsp.
Pasi Heiskanen kertoo miettineensä samaa: "Pitäis olla "voi sua rukkaa" -nappula."
Matnel muistuttaa, että dislike-nappulasta on kyllä puhuttu. Hänkin kaipaisi laajuutta tunneskaalaan: "Itse varmaan tyksisin jaiku-maisesta mood-iconi kokoelmasta."
Outi Vainionkulmakin tietää kertoa, että Facebookissa on ryhmä, joka vaatii rinnalle 'en tykkää'-nappia. "En tajua miksi; ehdottamasi 'symppaa'-nappi olisi paljon käyttökelpoisempi."
Timo Ruohomäki ehdottaa, että symppaamisen sijaan voi olla jopa parempi kommentoida oikeilla sanoilla. Samoilla linjoilla on Maija Aalto, joka huomauttaa, että saahan sitä ainakin palkkioksi valittamisesta vertaistukea kommenteissa ainakin, kun puhutaan jostain melko arkisesta valittamisen aiheesta, "tyyliin voi ei, taas maanantai". Tietysti asia erikseen, jos kyseessä on jokin suurempi asia kuten läheisen kuolema tai avioero.
Juuso Pekkinen ymmärtää voivoi-napin puutetta käyttöliittymästä: "negaamineni levittää negaa. Mutta mitä kommunikaatiota like-nappi edustaa? Missä muut tunteet!? Ihme Disneymaailma! Perkele-button!"
Olli Urpelan mielestä dislike-nappula olisi kieltämättä "kiva" lisä facebookkin. Toisaalta - nappulat ja palvelut sekoittuvat jo muutenkin: "Aamulla yritin unisena etsiä Twitteristä like-nappia. ei hyvä."
Kirjoittaja on tässä kuussa ilmestyvän netin käyttäytymiskulttuureja valottavan tietokirjan Nettielämää - sosiaalisen median maailmat toinen tekijä.