Tutkija: Ennakointia arvostetaan, muttei osata
50-luvulla amerikkalaisissa ja eurooppalaisissa yrityksissä osattiin pitkän tähtäimen ajattelu. Nyt se taito on unohtunut - yrityksissä ei ole aikaa ajatella, sanoo ennakointia suomalaisille yrityksille tällä viikolla opettanut tohtori William Cockayne Stanfordin yliopistosta.
Cockaynen mukaan pitkän tähtäimen ajattelu on hyödyllistä. Ei sillä, että tulevaisuutta pystyttäisi ennustamaan, vaan koska tulevaisuus tehdään.
Ensin on ymmärrettävä, missä ollaan nyt. On luotava konteksti käsiteltävänä olevalle ongelmalle, miten tähän on tultu ja mitkä kaikki asiat liittyvät kuvaan. Kontekstin muodostamisen jälkeen voidaan ottaa muutama kiinnostavin teema aseteltavaksi nelikentälle. X- ja Y - akselien arvoina kannattaa välttää polarisoivia hyvä-paha -arvoja - niillä syntyy latteita itsestäänselvyyksiä.
- Jos teet nelikenttää autoteollisuudelle ja otat x-akseliksi hinnan, saat tulokseksi havainnon, että mitä enemmän haluttuja ominaisuuksia, sitä kalliimpi auto. Onpa kiinnostavaa, Cockayne varoittaa sarkastisesti. Kaikki asiat eivät vain asetu kiinnostavasti nelikenttään. Nelikenttään sopivien asioiden poimimista ei oikein voi opettaa, ennakointiguru sanoo, ja kehottaa harjoittelemaan sinnikkäästi.
Työpajassa, johon osallistuin, oli parikymmentä yrityselämän edustajaa kansainvälisistä suuryrityksistä Väisälästä UPM-kymmeneen ja Nokiaan. Tavoitteena oli tutustua metodiin, mutta prototyyppeinä syntyi huikeita visioita: älykkäistä paperikuiduista rakennettu koti, energiaomavarainen talo kallioon varastoituine lämpöineen, urbaani kaupunkiliikennetietopankki, joka yhdistää Cityfillarit, City car Club - autovuokrauskonseptin ja Reittioppaan paikkatietoiseen taskukarttasovellukseen.
Ryhmä, jossa itse olin, lähti hakemaan vastausta nykyihmistä piinaavaan viestintästressiin. Työ ja vapaa-aika sekoittuvat, kun viestintälaitteet ovat aina mukana. Miten yhdistää tavoitettavissa oleminen keskittymiseen saumattomasti? Kyllähän jo nytkin kännykkäänsä voi asettaa eri profiileja, mutta tosielämässä ei aina voi ennustaa, milloin pääsee uppoutumaan vapaa-ajan harrastukseen tai työn virtaan ns. flow-tilassa.
Ratkaisumme on aivojen alfa-aaltoja tunnistava yleiskaukosäädin: kun aivoaaltojen lukija huomaa, että olen luovassa ja keskittyneessä tilassa, se vaimentaa kaikki sisääntulevat puhelut ja jättää hälyttämättä sahköposteista ja tekstiviesteistä.
DIP FI innovatioverkoston järjestämässä ennakointityöpajassa käytiin läpi ennakoinnin kolme askelta nykytilan ymmärtämisestä mahdollisuuksien tunnistamiseen ja ratkaisujen keksimiseen.
Seminaarin vetäjä kertoo tässä videohaastattelussa vaikutelmiaan suomalaisesta ennakointiosaamisesta tuoreeltaan työpajan päätteeksi.