Pe 11.11.2011 @ 19:27Matti Rämö

Islantilainen pyöräilykesä päättyy, ehkä

Ensimmäinen kunnon pakkasyö satulassa ja parin tunnin polkemisen jälkeen parta on tukevasti jäässä. Sisällä irrottelen pieniä, sulavia jääklimppejä lavuaariin. Kesä, siis islantilainen kesä on vihdoinkin päättymässä. Pahus.

Harva kesäreissu on valmentanut niin hyvin Suomen syksyyn kuin heinä-elokuinen matka Islannissa. Ei ole tullut keleistä pahemmin rutistua. Subjektiivisen tuntemukseni mukaan elokuun alun jälkeen ei ole tuullut juuri ollenkaan, eikä ole satanut liian usein eikä ole ollut kylmäkään. Kesäkelejähän nämä vielä -ajatus on ponnahtanut heti vaimentamaan päätään nostaneet narina-aihiot.

Ja kesäkeleihin kuuluvat avonaiset ajohanskat. Normisyksynä olen luopunut avohanskoista viimeistään +5 asteessa, mutta nyt olen onnistunut parina pikkupakkasaamunakin polkemaan puolen tunnin työmatkan ilman suurempaa haittaa. Mutta ranteiden suojaamisessa täytyy olla tarkkana, ne eivät kylmää siedä. Kuka tietää vaikka vielä joulukuussa selviäsi avohanskoilla, ainakin sen puolituntisen.

Seuraava iso syksyinen merkkipaalu on talvirenkaiden vaihto. Paikallisia säätiedotuksia tulee seurattua moneen kertaan päivän mittaan. Pitäisikö palata Keskuspuiston kautta vai ei? Siellä pääsisi hiekalla suurimman osan matkasta. Tämä on se aika vuodesta, kun siunailen Ilmatieteen laitoksen nettisivujen hienoa Testbed-projektia, joka kertoo poikkeuksellisen tarkasti mm. lämpötiloista ja sadealueiden liikkeistä Hanko–Hämeenlinna–Lahti–Loviisa-linjan eteläpuolella.

Viime vuonna sinnittelin renkaidenvaihdossa ensimmäiseen kaatumiseen saakka: hyvin pienialainen sadekuuro pyyhkäisi Pasilasta Käpylän yli koilliseen ja hiipui jo ennen Oulunkylää, sitten tuli kylmää pakkasilmaa päälle ja tie oli katettu mustalla jäällä parin kilometrin matkalta. Enkä onneton osannut illan valaistussa pimeydessä lukea merkkejä ajoissa, en edes sitä että vastaan saapui pyöräänsä taluttava mies. Kiihdytin ylämäkeen seisaaltaan ja keinuva liike peilikirkkaalla alustalla hupsautti nurin muutaman metrin nousun jälkeen. Tuntia myöhemmin vaihdoin kotona nastat alle. Osaisinko tänä vuonna ajoittaa talvirenkaiden vaihdon paremmin?

Ps. Kirjamessuilla sain jälleen innostavaa palautetta, sellaista, jonka avulla jaksaa puskea eteenpäin uutta kirjaa. Kolmen istunnon sauhuamiset olivat kaikki erilaisia, rönsyileviä vaelluksia ajassa ja tilanteesta toiseen. Vaativin oli viimeinen, jossa päädyin katutaiteilijan rooliin Rosebud-osaston nurkalle. Metrin korkean korokkeen ympärillä ei ollut edes tuoleja, eli piti laittaa kaikki peliin potentiaalisten kuulijoiden pysäyttämiseksi. Innostuin meuhkaamaan pienen apinan myönteisellä raivolla ja tunnustin mm. olevani koukussa kirjoittamiseen :)

--------------------------

< Edellinen blogipäivitys: Polkupyörällä Vietnamista Jäämerelle: tien päällä joka ainut päivä

< Kesän Islannin-polkaisun kuvasato neljän minuutin videona (sävellys ja toteutus: Taivi Toikka)
 

2 kommenttia

Miten olet ajatellut juhlistaa Berlusconin mahdollista eroa? Berlusconi Bicycle Ride Pasilasta Bemböleen?

Heh. Bemböle olisi hyvä kohde. Kieltämättä juhlan odotusta on ilmassa. Valitettavasti Berluscan perintö on sen verran vaikuttava, että luultavasti iso siivu Suomenkin tulevaa työttömyyttä voidaan parin syy ja seuraus -mutkan kautta kytkeä mieheen, joka vielä vuosi sitten tituleerasi itseään Italian kaikkien aikojen parhaaksi pääministeriksi. Löisin vetoa, että hän rakennuttaa muutaman vuoden sisällä AC Milanille uuden stadionin, jonka nimeksi tulee Stadio Berlusconi. Eli jalkapallofanit ainakaan eivät pääse eroon hänen nimestään. Mutta toki, on mukavaa ajatella, että kohta koittaa aika, jolloin voi huoletta avata Rai News -satelliittikanavan, eikä tarvitse enää pelätä, että aamutoimien aikana joutuu yhä uudestaan joka aamu kuuntelemaan vähintään kaksi Berlusconin kommenttia. Viime viikkoina olen ollut sellaisessa vaiheessa, että riennän vaihtamaan kanavaa pariksi minuutiksi heti, kun vain aavistelenkin, että kohta Berlusconi-lausunnot lävähtävät eetteriin. Pyöräily on hyvää kriisiapua.

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu