Pe 30.11.2012 @ 20:52Matti Rämö

Talvipyöräilyn riemua!

Jippii! Vihdoinkin lunta myös etelärannikolla. Enää ei tarvitse rahisuttaa nastoja hiekoitetulla asfaltilla. Ensireaktioni valkoisen talven tulosta nosti mieleen muistikuvia vuodelta 1969. Jumppatunti oli juuri päättynyt, kun me Snellmanin kansakoulun ekaluokkalaiset tulimme salista pihalle. Ja maa oli muuttunut valkoiseksi tunnin aikana. Yhteinen riemu talven tulosta oli spontaani juhla, kun pääsimme kaapimaan maasta lunta talven ensimmäisiin lumipalloihin.

Ensilumen ilo ei tänä vuonna päässyt kuitenkaan yllättämään niin kuin lapsena. Talvipyöräilijän paras ystävä, meteorologi, nimittäin ehti vihjata asiasta. Tosin yllätyksen tarjosi pieni viive lumen tulossa. Ja ensimmäisenä talviaamuna pääsin vielä todistamaan etelärannikon ilmastovyöhykkeiden eroja. Pääkaupunkiseudulla on yllättävän selkeä ilmastoraja Kehä Ykkösen ja Kolmosen välissä. Kotoa lähdin talvikelissä mutta Pasilassa olikin syksy, ja taas hiekka rahisi pyörätien asfaltilla. Palatessa pääsin seurailemaan rusakon tuoreita jälkiä Keskuspuistossa ja sitten vielä jääpinnalle testaamaan 240 + 240 nastan pitoa peltoaukealla reippaassa itätuulessa. Talven riemuja parhaimmillaan!

Seuraava lumiaamu saikin sitten jo kaipaamaan talvipyöräilijän toiseksi parasta ystävää, eli aura-auton/traktorin kuljettajaa. Ystävällä oli tosin ollut muita kiireitä, ja tämä suhde ei ihan toiminut näin aluksi. Tai oli hän ehtinyt käydä reitillä mutta se oli ollut parikymmentä senttiä aiemmin. Kaikkien näiden talvipyöräilyvuosieni aikana en muista, että milloinkaan olisin joutunut taluttamaan yhtä pitkiä pätkiä matkalla töihin, sillä aina on ollut edes ajorata ajokunnossa myös pyöräilijän näkökulmasta.

Mutta tästäkin huolimatta. Lumi parantaa kaamoksen harmautta. Aivan upeaa, että talvi on tullut eteläänkin. Ainakin käymään.

-------------------------

Ps. Talven ensimmäisen rengasrikon ehti aiheuttaa vanhan talvirenkaan nastankanta, joka nirhasi sisäpuolelta sisäkumiin reiän. Asfaltilla ajo teettää tällaista. Olisi pitänyt ehtiä hankkia pistosuojanauhaa ennen renkaiden vaihtoa, pahus.

Ps2. Olen 15.12. klo 11-19 ja 16.12. klo 12-18 Helsingin Postitalolla HePon (Helsingin polkupyörälijät) tiskillä Eettisten joulumarkkinoiden viikonloppuna. Saa tulla jututtamaan, ja kirjojakin on tyrkyllä.

Ps3. Jos kaamoksen pimeys käy ylitsevuotoavaksi, ensiapua tarjoavat Teksti-TV:n joulukalenteri, jonka aihe on maantieteellinen, sekä Teksti-TV:n kaamossivu 579 :) Kaamossivu toimii tosin huomattavasti paremmin tv:n kautta kuin nettiversiona.

1 kommentti

Joo, aura on kiva pyryn jälkeen. Meilläpäin palvelu on niin hyvä, että ensin aurataan kevyenliikenteen väylät, vasta sen jälkeen ajoradat. Paha vain, mutta näin ajoradan lumet lentävät monin paikoin kevyenliikenteen väylälle, jota ei tietenkään aurata kuin vasta seuraavan lumisateen jälkeen…

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu