To 31.01.2013 @ 22:43Matti Rämö

Polkupyörällä Islannissa: kirja lähtee painoon

On taas se aika vuodesta, kun olo on melko epätodellinen. Tiedossa on ensimmäinen vapaa viikonloppu lokakuun jälkeen, sillä helmi-maaliskuun vaihteessa ilmestyvä Islanti-kirja on valmis lähtemään painoon.

Oikolukuvaiheen päättyminen vie yleensä väsyneen kooman ja euforian vuoristoradalle, jota kestää muutaman päivän. Tunne- ja virkeystila heittelehtivät rajusti. Kuukausien aikaansaannos näyttäytyy vuoroin upeana eepoksena vuoroin keskinkertaisen onnettomana räpellyksenä. Tämänkertaista loppuvaihetta maustoi oikoluvun jälkeinen oikoluvun oikoluku, kun takakannen tekstiin oli jostain (muualta) livahtanut vielä ylimääräinen possessiivisuffiksi. Omistusliitteen bongaaminen laukaisi aivan suhteettoman vartin tunnereaktion, jonka aikana olin varma, etten enää koskaan kirjoita yhtään kirjaa.

Kirjan kirjoittaminen ei ole terveellistä puuhaa, ei fyysisesti eikä henkisesti, eikä varsinkaan kirjan kirjoittaminen kerran vuodessa useamman kerran peräkkäin. Ainakaan itse en ole vielä oppinut optimoimaan aikataulutusta niin, että projekti onnistuisi ilman järkyttävää yli kuukauden loppuvetoa, jonka aikana normaalit rytmit menevät aivan sekaisin. Jos käyttäytyisin rationaalisesti, niin nyt olisi hyvä hetki pitää pitkä pitkä tauko kirjaprojekteissa. Ehkä sitten vuoden päästä?

Viides matkakirjani on Polkupyörällä Islannissa: Tuulen tiellä laavakenttien poikki. Kuukauden ja 2500 kilometrin hyinen kesävaellus kulkee hämmentävän ihmeellisissä maisemissa. Kirjan sisällysluettelo näyttää tällaiselta:

1. Laavakenttien rosoinen lumo
2. Shakkimestarin haudalta Geysirille
3. Eräreitille tuhkatasankojen poikki
4. Jäätikön arktinen henkäys
5. Avoveneellä Helsingistä Islantiin
6. Itäisiltä vuonoilta aavalle ylängölle
7. Myvatn, maantieteilijän vulkaaninen puuhamaa
8. Husavik: valaita ja falloksia
9. Soveltuuko polkupyörä Islannin tutkimiseen?
10. Rauhan kohinaa Länsivuonoilla
11. Isafjördur: vastatuulta ja muinaisuskoa
12. Veden kaunis pauhu
13. Tuulen tien kirous
14. Reykjavik on toista maata

----------------

PS. Kirja on paras toistaiseksi :)

10 kommenttia

Hienoa että kohta pääsee "polkemaan" Islantiin. Suuri kiitos sinulle Matti, että jaksoit vääntää tämänkin matkakirjan kansien väliin. KIitos.

Kiitos Lakso kannustuksesta :)

Upeaa kirjallista uurastusta Matti (-:

Olen itse lähdössä opiskelijoidemme kanssa 'pyöräparatiisikaupunkiin' Seattleen. Voisi oma kaupunkimme Helsinki ottaa mallia: http://www.seattle.gov/transportation/bikeprogram.htm

Jesjes. Olen juuri lukemassa kirjaa Polkupyörällä Jäämerelle, joten sen luettuani voinkin jäädä kieli pitkällä odottamaan uutta kirjaa kirjastoon. Jos joskus pääsisikin tuollaisille matkoille.

Islanti-kirjasi on jo tilattu kirjakaupasta! Vieroitusoireita on jo ollutkin sitä odotellessa kun aiemmat kirjat nököttävät kirjahyllyssä luettuina. Kiitos niistä ja tästä uusimmasta. Hyvää jatkoa ja rentoa menoa jatkossakin.

:))

ps. pääasia on polkea, eikä se ole matkan pituudesta kiinni.

mkra kirjoitti:

:))

ps. pääasia on polkea, eikä se ole matkan pituudesta kiinni.

Niinpä. Tavoitteeni on erittäin realistinen: polkea Helsingistä Saviolle.

Ja Saviolle voi mennä montaa eri reittiä. Sää voi vaihtua, samoin valoisuus. Ja talvella keli tekee ihan varmasti matkasta mielenkiintoisen :)

mkra kirjoitti:

Ja Saviolle voi mennä montaa eri reittiä. Sää voi vaihtua, samoin valoisuus. Ja talvella keli tekee ihan varmasti matkasta mielenkiintoisen :)

Luultavasti olen pehmo ja pyöräilen Saviolle vasta kesällä.

Polkupyörällä Jäämerelle on nyt luettu. Sitä ennen kaksi muuta kirjaasi, liki perä perää. Koukuttavia kun tuntuu että ei itsekään ole päässyt perille ellei jatka loppuun asti.

Ja mikä tärkeintä tässä viimeisessä kirjassasi poljit läpi Latovainion ja minä olen Latovainiosta kotoisin.

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu