To 15.04.2010 @ 22:08Matti Rämö

Kevättä satulasta ja Phnom Penhin haamut

Huhtikuu on hienoa aikaa tutkailla ympäristöä satulasta. Talven pimeys ja lumisohjo hiipuvat muistoiksi, kun rastaat ja tiaiset laulavat ja lokit kirkuvat. Kosteasta maasta nousee kevyt mädäntyvän maa-aineksen turpea tuoksu. Aamuinen työmatkapyöräily on pieni seikkailu elämän ihmeen uudistavien voimien keskellä.

Hurmos on niin vahvaa, ettei hampaissa ratiseva hiekoitushiekkakaan hidasta menoa. Vaikka keväisten katujen hieno hiukkaspöly on niin läpitunkevaa, etten kohdannut vastaavaa edes tuulisina päivinä Saharan maanteillä Etelä-Tunisiassa. Kannattaa suunnitella reittiä. Mieluummin virsta väärää kuin vaaksa tuhtia pölypilveä. Mieluummin muutaman kilometrin kierto metsäisempää reittiä kuin vilkkaasti liikennöidyn väylän vartta.

Mielikuvamatkalla Kaakkois-Aasia-kirjan kirjoittamisessa olen edennyt Kamputsean Phnom Penhiin. Menneisyyden rajut haamut puistattavat, mitä syvemmälle pureudun 1970-luvun tapahtumiin. Epäuskoinen järkytys hyökyy päälle niin vahvana, että henkisen itsesuojelun nimissä yritän välttää yksityiskohtien mieltämistä tunnetasolla.

Viimesyksyinen Phnom Penhin vierailuni ajoittui vesifestivaaleihin, jolloin sadattuhannet ihmiset nauttivat kolmen päivän juhlista. Lähimenneisyyden kauhut löytyivät museosta, mutta kaupungin kaduilla oli käynnissä tulevaisuuteen uskova, ”keväinen” jälleensyntymisriitti.
 

2 kommenttia

Hienoa, että ajattelet lukijoiden psyykeä kokemuksia ja taustoja kirjatessasi. Luen mielummin vaikeuksista selvitymisestä tai jopa niiden kanssa elämisestä kuin kauheuksien rankkaa, syvällistä kuvaamista, niiden kertaamista, joista ainakin me vanhemmat lukijat olemme jo useammasta lähteestä lukeneet. Kiitos pienestä suodatuksesta jo etukäteen.

Olen koukussa kirjoihisi. Ne ovat toimineet matkakompensaationa
tilanteessa, jossa kovasti pitämäni matkustaminen ja matkat ovat
jonkin aikaa minimissään. Pyöräilin kanssasi jo Tunisiaan ja takaisin ja eilen lopetin raskaan ja vaivalloisen, mutta antoisan Intian kiertomatkasi. Laajat Intian tietosi sekä aiemmat ja tämän matkan kokemukset tekevät kirjastasi hyvän Intian matkaoppaan, jonka toivon löytävän lukijansa.

Eva kirjoitti:

Hienoa, että ajattelet lukijoiden psyykeä kokemuksia ja taustoja kirjatessasi....

Hei, kiitos Eva. Kommenttisi lisää uskoa kirjaprojektiini, ihan kuin joku tuuppaisi selästä ylämäessä :)

Sillä kun työtuntien jälkeen ryhdyn pakertamaan raakatekstiä, joskus epäilen ajan käyttöni mielekkyyttä. Sen verran hitaasti matka tekstinä etenee, varsinkin silloin, kun haluaa taustoittaa huolellisesti tapahtumia.

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu