Ti 20.07.2010 @ 16:42Matti Rämö

Kohti Jäämerta, Ruokolahti 290 km

Tiistaina 20.7. Ruokolahti 290 km

Reissu lähtee liikkeelle varaslähdöllä jo sunnuntai-iltapäivällä Askolan hiidenkirnujen kautta. Hetken hiljentyminen muinaisen energiakeskuksen äärellä tihkusateessa. Saan meditaatiotehtäväkseni mietiskellä yhteiseloa 10 tunnin sadekuuron kanssa. Öinen, lämmin asfaltti hönkii höyrystyvää usvaa kauniiksi harsoksi pimentyvässä maisemassa. Mutta sade ei hiljennykään, vaikka niin oletan. Myrskylässä pidän sadetta pari tuntia pimeimpänä hetkenä pankkiautomaatin katoksen alla, ja harmittelen, miksi ihmeessä kieltäydyinkään muutamaa tuntia aiemmin majapaikasta lähellä asuvan Jorman luona. Matkan teon kiihko ensimmäisenä päivänä on niin kova, etten halunnut pysähtyä vielä Myrskylään.

Hetkittäin usko on koetuksella, mutta sade hellittää Iitissä aamukuudelta, ja aurinko kurkistaa esiin. Tankkaus, ja kumpumaisemaan kiipeämään, hitaasti ja rauhallisesti. Vierailu Verlan museotehdasalueella, joka on yllättäen Unescon maailmanperintökohteita, mutta maanantaisin museot ovat kiinni, myös kesäpaikoissa. Hiekkateille hetkeksi. Kauniita, kauniita pikkutiereittejä! Siunaan pyöräilyn GT-karttoja, ne pitäisi julistaa Unescon maailmanperintökohteeksi! 

Vasta Vekaranjärven seuduilla maisemat yksipuolistuvat. Varuskunnantien kupeeseen on paikallinen luova sielu, entinen kyläkauppias rakentanut monipuolisen veistosnäyttelyn. Asettelen pyöräni ufon viereen potrettiin. Taiteilija ei luota poliitikkoihin eikä Brysselin väkeen.

Hirmuinen 26 tunnin ja 260 kilometrin rykäisy kestää Taipalsaareen saakka, vaikka Savitaipaleen rajut harjukummut ovat niistää viimeiset voimat. Leiriydyn pari vuotta vanhalle avohakkuuaukealle, jossa nuoret koivikot ja männynnäreet antavat näkösuojaa, mutta sallivat sekä ilta- että aamuauringon lämmön. Telttailurutiinit ovat vähän hukassa, mutta saan leirin kasaan ja putoan papu-tonnikala-manteli-rusinaherkkuaterian jälkeen raskaaseen lepoon.

Aamukosteus on runsasta sekä telttakuoren sisä- että ulkopinnalla, mutta aurinko saa uskomaan projektin mielekkyyteen. Laulujoutsenet huutelevat.Tunnin matkan päässä on venesatama, josta pääsen Saimaan yli Kylänimeen. Kymmenen kilometrin venematka pitää tilata ennakkoon, ja yhteys toimii varsinaisesti vain viikonloppuisin. Aavan veden tuntu sinkauttaa hetkeksi muihin maailmoihin, ja hieman pökertyneenä pakkailen karavaaniani tien päälle. Suomen suvessa on upea pyöräillä!

4 kommenttia

Mitä kautta suunnittelet mennä Kuhmo - Salla välin

Hyvä Matti, anna palaa ja nauti Suomesta!

voi vitsi kun olis ittelläkin vielä kuntoa vastaaville reissuille mitä tämä Matti polkee...terv Martti

On varmasti hieno reissu täynnä tuskaa ja itsensä voittamista....ei muutakuin Voimia ja jaksamista. Haaveissa olisi itselläkin tehdä jotain vastaavaa...

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu