La 05.03.2011 @ 10:41Matti Rämö

Talvipyöräily: siirtymäriittejä merenjäällä ja messuilla

Talvipyöräilysesongin lopussa on kaksi erityistä kohokohtaa, jotka valmistavat henkisesti kevään siirtymään. Helmikuun puolessavälissä pääsee polkemaan merenjäälle ja maaliskuussa ovat fillarimessut.

Merenjäällä pyöräily kuuluu kevättalven perinteisiin siirtymäriitteihini. Jäällä pitää edes pistäytyä, jos ei muuta ehdi. Pyöräily kovalla, tilapäisellä alustalla aukean jääkentän keskellä symboloi sopeutumista elämän jatkuvaan muutokseen. Tänään kiidän reitillä, jota ei huomenna enää ole. Mutta muutoksen vuosittainen syklisyys on se, joka luo jatkuvuuden turvallisuuden tunteen. Talvesta toiseen jaksan mielessäni kiittää Helsingin kaupungin liikuntavirastoa, joka auraa merenlahdelle muutaman kilometrin matkaluisteluradan helpottamaan kevätriittien suorittamista.

Kun Italian-vierailuillani yritän selventää tutuille ja tuntemattomille, kuinka meren jäällä polkeminen nostattaa herkkiä ja innostavia tuntemuksia luonnon loputtoman kiertokulun rytmistä ja siitä jatkuvuudesta, joka ylittää ihmisiän ja kulkeutuu hamaan ikuisuuteen, saan yleensä vähän oudoksuvia katseita. Tietysti jo sinänsä aikaperspektiivin asettaminen kauas Berlusconin kauden tuolle puolen on ihmeellistä, mutta vieläkin oudompaa on italialaisesta näkökulmasta ajatella, että meri jäätyy ja että sen päällä voisi vielä ajaakin. Keskivertokuulija kuittaa tarinoinnin pahasti liioittelevaksi faktan ja fiktion sekoitukseksi.

Toinen lähestyvän kevään varma merkki ovat fillarimessut Pasilassa. Messujen tärkein anti eivät ole uudet mallit ja laitteet ja välineet vaan ihmiset. Alan harrastajien kokoontuminen luo sitä yhteisöllisyyden tunnetta, jota yksin tien päällä puurtava polkija saa Suomessa harvemmin tuntea. Ja ilmassa on vahva uuden sesongin odotus. Melko pian pääsee satulaan pari kolme kiloa keveämmin vaattein.

Viime vuosina fillarimessut ovat itselleni merkinneet myös retkipyöräilyprojektieni esittelyä sekä uuden matkakirjan markkinoinnin alkua. Tänä vuonna urakkaa riittää 300 minuutin esitelmöinnin verran, ja siihen päälle tulee satakunta yksityistä, lyhyttä ja pidempää keskustelua retkipyöräilystä. Toivottavasti ääni kestää. Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin: Hymyn voimaa ja sodan jälkiä on jo saapunut kirjapainosta :))

-----
Fillarimessuesiintymiseni Helsingissä 11.-13.3.2011

pe 11.3. klo 13 Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin, Matkailulava
pe 11.3. klo 14 Polkupyörällä kaukomaille, Luentosali Ballroom 2
pe 11.3. klo 16 Polkupyörällä Jäämerelle, Matkailulava

la 12.3. klo 12 Polkupyörällä kaukomaille, Luentosali Ballroom 2
la 12.3. klo 13.30 Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin, Matkailulava
la 12.3. klo 16.30 Polkupyörällä Jäämerelle, Matkailulava

su 13.3. klo 11.30 Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin, Matkailulava
su 13.3. klo 14 Polkupyörällä kaukomaille, Luentosali Ballroom 2
su 13.3. klo 15.30 Polkupyörällä Jäämerelle, Matkailulava

Muut ajat notkun Pyöräilykuntien verkoston/HePon/HSL:n osastolla 6 m 70.
 

4 kommenttia

Onnea uuden kirjan johdosta. Hienoa päästä taas itsekin "pyörämatkalle". Joko se on kirjakaupasta saatavana, vai vasta messujen jälkeen?

Tämä on taas niitä hetkiä, kun sitä kiroaa tämän pohjoisen asuinpaikkansa ja pienen palkkansa. Olisi todella mukavaa kuunnella esitelmiäsi ja vaikka vaihtaa muutama sananenkin, mutta aina ei saa mitä haluaa :-) Mukavia messupäiviä ja onnea kesän retkille.

Sun pitää Matti alkaa miettiä jotain suoran nettistreamin virittelemistä sinne esiintymislavalle. En tiedä mitä Messut siihen sanoo mutta ei kai tuo nyt ihan niin maailman suurin rikos olisi. Siinä saisi pohjolan pyöräilevä kansa mielenkiintoista tarinaa suoraan kotisohvalle.

Turbo kirjoitti:

Sun pitää Matti alkaa miettiä jotain suoran nettistreamin virittelemistä sinne esiintymislavalle. En tiedä mitä Messut siihen sanoo mutta ei kai tuo nyt ihan niin maailman suurin rikos olisi. Siinä saisi pohjolan pyöräilevä kansa mielenkiintoista tarinaa suoraan kotisohvalle.

Aivan loistava idea! Olisihan se hieno olla paikalla, vaikkakiin koneen välityksellä.

Kiitos kannustuksesta! Mutten pidä kovin realistisena tätä streamaus-projektia. Itse en sellaista osaa virittää, enkä usko, että Messut haluavat ryhtyä säätämään tällaisia yksityiskohtia ison härdellin keskellä. Kysymyksiä ja uteluja voi lähettää joko blogiin tai osoitteeseeni etunimi.sukunimi@saunalahti.fi.

Hätäapuna löytyy Elävästä arkistosta audio- ja videopätkää, viimeisin on tammikuulta: http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=5&ag=32&t=&a=7034 .
Ja varmaan jossain kohtaa sinne tulee vielä jotain lisääkin. Uusista radioesiintymisistä on vasta ideantynkiä olemassa, mutta tiedotan, kun aikataulut selkiytyvät.

Toistaiseksi en ole käynyt puhumassa Lahtea pohjoisempana. Viime kesän Jäämeren-reissulla havahduin kyllä siihen, että itse asiassa Kuhmokin on vielä oikeastaan Etelä-Suomea, kun koko maata mittaillaan. Thaimaa - Vietnam-kirja saattaa olla puodeissa jo loppuviikosta, ajoitus on kiinni kuljetusaikatauluista ja muista logistisista kitkoista.

Kävin sunnuntaina taas merenjäällä polkemassa, ja upeaa oli. Nauttikaa lopputalvesta :)

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu