Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Fillarireissu Helsingistä Odessaan ja Mustanmeren poikki Georgiaan ja Itä-Turkista Istanbuliin on jalostunut kirjaksi saakka. Kirjallinen matka on kulkenut värikkäiden tunnemaisemien lisäksi myös syvälle alueen historiaan.

Seitsemäs matkakirjani lähti painoon, sieltä se tulee maaliskuun alussa. Ankaran väännön jälkeen olo on uuvahtanut. Tällä kertaa aikataulujen kitkaa lisäsi tavallista syvempi sukellus matka-alueen historiaan. Ukrainan ja Krimin tapahtumat kannustivat pöyhimään menneisyyttä kauas neuvostoaikojen taakse. En ollut tiedostanut sitäkään, kuinka monisyinen suuren osmani-imperiumin vallan kaari olikaan. Turkkilaisten valtakunta ehti kasvaa suuremmaksi kuin Rooman valtakunta.

3 500 kilometrin matkan eläminen uudestaan kirjoittamisen kautta oli jälleen vahva kokemus niin hyvässä kuin pahassa. Keveä polkemisen riemu vuorotteli raskaiden taipaleiden kautta maastoöihin rajussa ukonilmassa ja Odessan synkkään hetkeen, jolloin kaikki tuntui romahtavan, kun pyörä varastettiin. Kävin syystalven aikana läpi samat onnen, ilon, epävarmuuden, turhautumisen ja pelon tunteet, jotka koin matkalla. Kirjoittaessa teksti kulkee jouhevasti eteenpäin silloin, kun sen tunteet ovat eläviä eivätkä vain muistikuvia jo eletyistä hetkistä.

Tunnetilojen esiin nostattamisessa auttaa kirjoitusmusiikki, jonka loputtomat toistot vievät yhä uudestaan matkalle ja sen tuntemuksiin. Pavlovin koiran ehdollistumisreaktio auttaa vireen löytämisessä. Tämänkin matkan"sountrackina" on mielikuvia ja tuntemuksia nostattanut berliiniläisen ambientmusiikin guru Klaus Schulze. Tällä kertaa kappaleena on ollut My Ty She vuodelta 2007. Lisäapua antoi oregonilainen säveltäjä Sam Rosenthal. Nämäkin helmet olen löytänyt Yle Radio 1:n Jukka Mikkolan Avaruusromua-ohjelmasta.

Kirjoitusmatkalla  perille pääsyn euforia sai Istanbulissa erikoisia mausteita sekä historian että Taksimin aukion mielenosoitusten kautta. Koin uudestaan kyynelkaasuisilla kujilla juoksentelun. Historiaosiossa pystyin eläytymään Konstantinopolin piiritykseen vähän liiankin hyvin, silla kirjan kirjoittamisen aikana valmistauduin vanhan Teksti-TV-toimituksen alasajoon. Suuren sulttaanin tykit moukaroivat kaupungin muureja, ja kaupunkilaiset näkevät synkkiä ennusmerkkejä siitä, kuinka Pyhä Henki poistuu Konstantinopolista.

Vaiherikas fillarieepos jäsentyy 12 kappaleeseen:

  1. Kesän onnea Baltian pikkuteillä
  2. Väinäjoelta Valko-Venäjälle
  3. Minskin kielletty koulu
  4. Tšernobylin kunnailla
  5. Seitsemän kukkulan Kiova
  6. Panssarivaunuja Transnistrian rajalla
  7. Shokkihoitoa Odessassa
  8. Mustanmeren poikki Georgiaan
  9. Turkissa Mustanmeren rantatiellä
  10. Vuoriston poimuissa Anatolian laatan reunalla
  11. Ihmeellinen Istanbul
  12. Kaasua, komisario Erdoğan!

Matkasta on Yle Areaanassa myös 50 lyhyen videoklipin sarja, joka on tiivistetty 9 minuutin koosteeseen.

 


 

7 kommenttia

Onneksi tänäkin keväänä pääsee "matkalle". Suuri kiitos jälleen Matti, kun jaksat kirjoittaa.

Mukavaa päästä taas pian "matkalle" sinun kanssasi, kiitos taas uudesta kirjasta, se on jo tilauksessa!
Ja todella innolla odotan sitten kirjaa Himalajalta! Mukavaa kevättä Matti!

Aivan mahtavaa että sait tämänkin seikkailun kirjaksi, tuskin maltan odottaa teoksen ilmestymistä. On myös hienoa huomata että blogi on edelleen toiminnassa. Viime päivityksestäsi alkoi olla jo sen verran monta kuukautta että aloin jo pelätä jotain sattuneen, varsinkin kun kerroit sairautesi uusimisesta hieman ennen viime kesän Intian matkaa. Lohdullista huomata että sinulla riittää edelleen inspiraatiota kirjoittaa ja pyöräillä.
Hyviä kilsoja niin täällä Suomessa, kuin muuallakin :)

Thaimaasta Vietnamiin -kirjan ostin Matilta Maailma kylässä –festivaalilta. Onkohan vastaavaa tilaisuutta tulossa uuden kirjan tiimoilta?
Muitakin Matti-kirjoja lukiessani tajusin, että tässähän on kaveri, joka laittaa itsensä likoon maailman ihmisten keskinäisen ymmärryksen puolesta.

Hei Jorma, kiitos kommentista :)
Helsingin Polkupyöräilijöillä ei todennäköisesti ole tänä vuonna omaa pöytää Maailma kylässä -järjestöteltassa, enkä ihan vielä tiedä, voinko asettua mihinkään olemaan tavattavissa koko juhlien ajan. Mutta olen kuitenkin Rautatientorin kirjateltan pikkulavalla haastateltavana alustavan aikataulun mukaan lauantaina 23.5. klo 18.

Matti! Sain juuri uusimman kirjasi matkastasi Istanbuliin luettua. Pidin siitä kovasti. Joten kiitokset kirjastasi. Ajattelin kysyä, että oletko lähdössä tänä kesänä pitempään reissuun polkupyörällä jälleen, vai meneekö loma esim. kirjoittaessa sitä Himalajan reissuun liittyvää kirjaa? Toivotan sinulle hyvää kevään jatkoa ja samalla myös tulevaa kesää. T:Seppo

Hei Seppo, kiitos :) Kesä on ihan auki, koska isän tila ei ole kovin hyvä. Päivittelen blogia tässä ihan lähipäivinä muutenkin kuulumisilla.

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu