Pe 10.06.2011 @ 00:13Matti Rämö

Polkupyörällä Islannissa: neljä viikkoa lähtöön

Neljä viikkoa lähtöön. Islannin-tutkailu on edennyt kirjastosta lainatun opaskirjan avulla. Olen saanut selville että menninkäisillä ja muilla näkymättömillä hahmoilla on tärkeä rooli kansallisen psyykkeen kokonaiskuvassa. Samoin valaanpyyntikeskustelun tunteenomaisella järjettömyydellä (valasbongarit tuovat maahan moninkertaisen määrän tuloja verrattuna muutaman valaan mukatieteelliseen pyyntiin). Eräs tuttuni vertasi islantilaisia Pohjolan napolilaisiksi, mikä on erinomaisen arvokas suositus, eli ristiriitaisista todellisuuden tulkinnoista muotoutuu lämmin ja ihmisennäköinen kokonaisuus. Tämä siis toisen ja kolmannen käden sirpaletietojen perusteella muodostettu musta tuntuu -arvio.

Tietoni Islannin oloista on karttunut myös Teksti-TV-toimituksessa vierailleen tiimiin ansiosta. Porvoolaisen sarjakuvapiirtäjä-pyöräilijäpariskunnan ensi kesän matkaryhmästä kolme viidesosaa piipahti vaihtamassa ajatuksia, tietoja ja tuntemuksia. Christoffer ja Kaisa Leka selvisivät viime kesän Islannin-pyörämatkastaan mukavasti, eikä lähes jokapäiväinen sade tai kohtuullisen matalassa solassa puhaltanut kolmen celsius-asteen viimakaan himmentäneet heidän myönteistä vaikutelmaansa. Saari on ihmeellinen kokemus kiehtovissa maisemissa. Eikä hirmuista vastatuulta kannata pelätä, kyllä se jossain kohtaa kääntyy myötätuuleksi. Ja lämmitellä voi aina kuumissa lähteissä, joita on kylässä kuin kylässä.

Lekan pariskunnan tiimi lähtee heinäkuun lopulla Vienan Karjalaan ja Murmanskiin viiden hengen voimin, ja heidän reissuvalmistelujaan ja itse matkaa voi seurata Polku laulujen maahan -blogista. Teksti-TV-vierailun ideana oli myös se, että selvittelin omia kokemuksiani viime kesän Venäjän reissulta. Istunnon annin Kaisa kiteyttää loistavasti sarjakuvaluonnoksessaan. Viime kesän Jäämeren-matka on muutenkin kulkenut mukana henkisessä valmentautumisessa uuteen koitokseeni, sillä kaiken touhuamisen ohessa yritän lykkiä proosaa eteenpäin uudeksi kirjaksi. Kirjallinen reissu on edennyt hieman hitaasti, ja olen vasta Kuusamossa ihmettelemässä porojen kahden kaistan ryhmittymisstrategiaa vilkkaan maantieliikenteen seassa. Luultavasti Kaisa Lekan tiimi ehtii Murmanskiin ennen kuin itse pääsen palaamaan sinne mentaalimatkallani.

Islantiin valmistautumiseen on kuulunut perehtyminen myös toisenlaiseen matkakirjallisuuteen aiemmin keväällä. Toukokuussa vuonna 1994 Pekka Piri ja Matti Pulli lähtivät seitsenmetrisellä avoveneellä Helsingin Kauppatorilta Itämeren ja Pohjanmeren poikki Atlantin aalloille Islannin Höfniin saakka. Pirin mainio ja moniulotteinen merieepos Saagojen kutsu – Avoveneellä Islantiin on kuultavissa YLE Areenassa merimiehen itse lukemana (kertomus täydentyy rytmillä jakso/päivä, ja kuunteluaikaa on vuosi). Itse tein teoksesta kirja-arvion. Aikomukseni on vierailla Reykjavikin merimuseossa, jossa on juuri avattu Saagojen kutsu -näyttely. Islantilaiset osaavat yhä arvostaa Pirin ja Pullin häkellyttävää matkaa meren syleilyssä.

Kaikki nämä elementit menninkäisineen kaikkineen ovat alkaneet hiippailla unissani. Viime yönä yritin tehdä suuren otoksen gallup-kyselyä islantilaisille, mitä mieltä he ovat itse elämästään tuliperäisellä saarella hyisen meren keskellä.

 

< edellinen blogipäivitys

2 kommenttia

Mukava lukea uuden kulttuurin ja seudun syväpohdintojasi.
Itsellä olleet samat oireet nelisenkymmentä vuotta, tuttua
on - ja jännittävää. Tarinat kulkevat, säilyvät, jotkut
legendoiksikin.

Pari täsmennystä: m/y FinnFasterin kunniakkaan Saagojen kutsu -merimatkan lähtöpiste oli Helsingin Vironallas (siinä
Palacen edessä). Veneen navigaattorina toimi merikapteeni
Matti Pulli (eikä mikään savolainen -nen; suku tulee suolai-
selta Koiviston saarelta).

Palasin 5.6. Reykjavikista The Call of the Sagas -osaston
avajaisista. Tuntui hienolta tämä viikinkien jälkeläisten
luja arvostus rypistystämme kohtaan. Olivat onnellisen ylpeitä uudesta osastostaan; silmäätekevät, viidennen pol-
ven valaanpyytäjät ja valtamerikipparit lyövät hartioihin,
paiskaavat kouransa ja nauravat kuin tulivuoret.

Eivätköhän nämä 'ulkosaarelaiset' tunne meren vaatimukset
siinä kuin meidän museovirkailijammekin ja jotkut tempullemme kitkerinä sormea heristävät paskantärkeät amiraalit - puhun kokemastani.

Yhtäkaikki - Reykjavikissä on mahtava merimuseo! Ei ulkoiselta prameudeltaan, vaan museaaliselta otteeltaan.
Vanhaa kalatehdasta eivät käy arkkitehdit päivittelemässä, vaan siellä näkyy ja tuoksuu todellinen työ isolla merellä ja sen äärellä.

Sitten fillaripuskuusi Matti:

Enpä osaa juuri neuvoa ja jokainen lähtö ja reissu on eri. Olet siellä kahdestaan itsesi, motiiviesi ja voimiesi kanssa - et 'Seikkailemme Turvallisesti Puolestasi'
-piknikillä. Siitä iso arvostukseni ja kannustukseni haasteenotollesi. Yksi vinkki: Levätessä ja ruokaillessa
tarvit lämpöä. Tarvit tulta. Tarvit varman tulenteon. Har-
kitsepa parin Zippo -sytkärin mukaanottoa plus reilusti
bensaa ja kiviä niihin. Aina pelaa.

Siellä nimittäin tuulee.

Kulkuriterveisin Pekka Piri
m/y FinnFaster

Terve Pekka, kiitos kommenteistasi ja hienoista Reykjavikin kuulumisista :)
Pahus sentään, että yön pimeinä tunteina jäi tuo Pullin Matin sukunimi väärin. Itse asiassa polkiessani aamulla töihin mieleeni nousi Käpylän metsikössä epäilys, että näinköhän nimi meni oikein. Kolera-allas ponnahti muistiini puolestaan siitä Pullin ja sun ensikohtaamisesta silakkamarkkinoilla.

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu