Ke 29.02.2012 @ 20:02Matti Rämö

Jäämeri-kirja: painotuoretta tuntemusten vuoristorataa

Kirjan tuleminen painosta on juhlava hetki. Kuukausien vääntö konkretisoituu käsin kosketeltavaksi. Ensitunne on ihastus ja ihmetys, unenomainen usva, jossa voi vaeltaa stressittömänä ihmetellen. Kuin rakastuneen kevyt ja kirkas olo. Sitten iskee hetken epäluulo siitä, että onhan kuvat ja kartat kunnossa. Onko luova ja nopeakäänteinen taittaja ehtinyt viime metreillä tehdä oikoluvun jälkeenkin omia tulkintojaan tekstistä. Pikaisen ja rauhoittavan tarkistelun jälkeen on mukava jämähtää lukemaan satunnaisesti valittua pätkää.

Polkupyörällä Jäämerelle

Alkuhurmoksen jälkeen alkaa tunteiden todellinen vuoristorata. Kirjahan on aivan loistava, ja seuraavana päivänä epäilys valtaa taas mielen: äh, onneton tekelehän se vain on. Ja seuraavana päivänä eepos kohoaa jälleen merkkiteosten joukkoon. Tällä kertaa epästabiilisuutta on lisännyt työstressi, joka on pulpahtanut korvaamaan kirjan oikoluku-unet. Viime viikkoina olen unissani oikolukenut teksti-tv-tiedotteita ja nettisivupäivityksiä. Onneksi tämäkin oikoluku alkaa rauhoittua, sillä ehdin jälleen pyöräillä enemmän ja purkaa valveilla päivän kertynyttä kuonaa. Keskuspuiston metsiköissä stressiviitta kevenee.

Ja tiedossa ovat Fillarimessut, jotka tasoittavat tunteiden möyryämistä. Saan koko viikonlopun meuhata kirjasta ja viime kesän Islannin-matkasta. Energialataus tiivistyy kolmeen päivään, ja sen jälkeen kirjaankin voi sitten jo suhtautua jotenkin normaalimmin. Näin tämä kaava on aiempina vuosina edennyt. Ja toivottavasti nytkin messuesitelmät ja pyöräilijöiden kollektiivinen yhteys tasoittavat talvisten polkujen kuoppaisuutta.

Go expo -fillarimessuilla Helsingin Pasilassa 2.-4.3.2012

Tietotorilla 25 minuutin diaesitykset päivittäin ensin Jäämeri-kirjasta ja myöhemmin Islannin-matkasta: perjantaina klo 13.30 ja 17.30; lauantaina ja sunnuntaina klo 11.30 ja 15. Muina aikoina päivystän Pyöräilykuntien verkoston/HePon ständillä 7 g 51.

0 kommenttia

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu