La 04.06.2011 @ 01:26Matti Rämö

Pyörällä Islannissa: kuukausi lähtöön

Kuukausi aikaa lähtöön. Matkan stressaavin vaihe on nyt edessä, kun lentopäivämäärä Reykjavikiin, 7. heinäkuuta, alkaa lähestyä, ja lähdön tekeminen on pahasti levällään. Enkä ole ehtinyt virittää peruskuntoakaan kovin kummoiselle tasolle.

Pyörä on lähes atomeina luottomekaanikon pajassa. Talven suola teki pahaa jälkeä liikkuville osille. Pyörän kuljetuspahvilaatikko lentoa varten on myös hankkimatta. Suurin osa varusteista odottaa vain pakkaamista viime kesän Jäämeren reissun jäljiltä, mutta ne pitäisi ensin paikallistaa hallitusta kaaoksesta, ja  säädettävääkin riittää. Harkitsevan vakavasti vihdoinkin myös etusivulaukkujen hankkimista. Keli tulee olemaan vaativa, ja ehkä uudet goretex-housutkin olisivat tarpeen.

Yllättäen myös ajokengät tuottavat huolta. Minulla ei ole lukkopolkimia vieläkään, enkä niitä heikkojen polvien takia tule hankkimaankaan (polveni eivät kestä pienintäkään ylimääräistä, äkkinäistä sivuttaisliikettä, jota nopea irtautuminen lukkopolkimista jossain vaiheessa kuitenkin vaatisi), eli poljen tavallisilla kengillä. Saharan- ja Intian-reissut tein drymax-päällysteisillä kengillä, jotka kestivät kulutusta kuusi vuotta kesät talvet. Samoilla jalkineilla poljin Suomen paukkupakkasissakin. Aivan loistavat kengät, jotka löysin 35 eurolla. Mutta kun niiden pohja kulahti paperinohueksi, piti hankkia uudet, eikä tätä mainiota mallia leveällä lestillä enää ollut olemassa. Kolmen vuoden etsimisen jälkeen en ole vieläkään löytänyt goretex-kenkiä, joihin olisin täysin tyytyväinen. Islannissa voi olla todella kylmä, ja villasukan pitää mahtua, mutta lämpötila voi myös olla 25 astettakin. Miksi leveälestisiä kenkiä, joissa on nilkkaa tukeva varsi ja jotka hylkivät kosteutta ja jotka eivät hiosta pahasti, on niin vaikea löytää?

Pähkäilen tänäkin vuonna taas miniläppärin hankkimista. Olisiko jo aika tehdä hyppäys paperivihko-kynämuistiinpanovälineistä seuraavan vaiheeseen? Ei välttämättä, mutta läppärillä ja islantilaisella mokkulalla voisi päivittää blogia vapaammalla aikataululla. Jäämeren-reissulla nettipisteiden löytäminen osoittautui hankalaksi ja ajoaikaa tuhrautui kohtuuton määrä sisällä istuskeluun keskellä päivää. Mutta alle kilon painoista läppäriä, jonka akku kestää tosi pitkään ja joka ei kustanna kohtuuttomasti, voi olla vaikea löytää. Eikä pikkunäppäimisen puhelimen kanssa nyhrääminen tunnu houkuttelevalta ratkaisulta sekään. Saatan hyvinkin päätyä vielä paperivihkoon.

Reissun hahmottaminenkin on vielä vaiheessa. Runkoreitti Islannin ympäri vastapäivään on sentään jo muotoutunut, mutta yksityiskohdat ovat auki. Ja päälle voi tulla vielä yllättävien luonnonmullistusten pikantti mauste. Improvisaatiota, sitä tarvitaan loppuun saakka.

Reissun nettisivun ensimmäinen versio on sentään olemassa, mutta teksti-tv-sivut ovat vasta ajatuksena. Radio Suomen kanssa on sovittu torstairaporteista noin klo 13.15 (aika voi elää jonkin verran). Ensimmäinen raportti on 7.7. Matkakuume alkaa pikkuhiljaa kohota.
 

 

< edellinen blogipäivitys

6 kommenttia

hyvä Matti,niin sitä pitää ,taas saadaan lukemista,onnea matkaan!

kyllä kannattaa hankkia älypuhelin/ipad, miniläppäri. Nokian N8 on tosi hyvä, ei paina mitään, hyvä kamera,video, muistiinpanoille tilaa, helppo lukea lehdet, päivittää sosiaaliset mediat, siinä on myös radio ja navigaattori. Voit hankkia islantilaisen prepaid-liittymän taikka käyttää ilmaista wifiä, joka löytyy huoltoasemilta, leirintäalueilta jne. Jopa joissain lentokoneissa on nettiyhteys, kokeilin norweigenilla ja hyvin toimi. Sen lisäksi voit käyttää paperia ja kynää.
PS. Tänään pyöräilin Bodomjärven ja Lippajärven ympäri sekä uin Myllyjärvessä matkan varrella;)

Onnea vaan reissulle, tulee varmasti mielenkiintoinen reissu. Ja ompahan taas hyvää lukemista tiedossa :-) Ei se vihko ja kynä huono ole, toimii joka kelissä ja ilman sähköä. Tuohon kenkäongelmaan, kannattaisiko niihin mieluisiin kenkiin teettää suutarilla uudet pohjat, uusien kenkien etsimisen sijaan.

Kiitos kommenteista :)
Kengistä sen verran, että suutari kieltäytyi laittamasta uusia pohjia niihin vanhoihin kenkiin, vaikka kuinka vakuuttelin että omalla riskilläni, etten tule jälkeenpäin narisemaan, vaikka hajoaisivat saman tien.

Kiitos linkityksesta!
Itse ostin pikkulapparin juuri ja luulen sen olevan oikea ratkaisu. Bloggaus, wifi ja kuvien lataus ovat hyvia syita hankkia kone reissuun. Varsinkin jos matkustusmaa on joku turvallisempi vaihtoehto, ja jos internetkahvilat ovat kalliita ja harvassa.

Etulaukut helpottavat takavanteiden rasitusta seka pienentevat riskia pinnojen hajoamiseen. Muutenkin ajaminen tuntuu tasaisemmalta kun on painoa myos edessa. Tosin enempi laukkumaara ei valttamatta innosta.

Mutta onnea viimestelyihin, ja tsemppia Islantiin. Itse haluaisin siella syyskuussa poiketa, mutta budjetti saattaa tulla vastaan. Nyt siis Kanada ja USA.

terkuin,

Lukas

Helpompia kilometrejä Lukakselle! (Ja maailmanympäriressua voi siis seurata osoitteesta http://safebiking.wordpress.com/, linkki löytyy tämän sivun oikeasta reunasta).

Polkupyörämatkalla – joka päivä

Teksti-tv-toimittaja Matti Rämö on psykofyysisellä polkupyörämatkalla joka päivä. Jo työmatkan puolituntinen riittää sinkauttamaan mielen tien päälle. Matka jatkuu öisin kirjoituspöydän ääressä, kun eksoottiset megapolkaisut muuntuvat kirjoiksi.

Lisää megapolkaisuista: Italia/Tunisia; Intia; Thaimaa/Vietnam; Jäämeri; Islanti; Andalusia/Marokko; Istanbul

Kirja-arviot: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa; Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin; Polkupyörällä Jäämerelle; Polkupyörällä Islantiin; Polkupyörällä Andalusian vuorilta Afrikkaan; Polkupyörällä Ukrainan halki Istanbuliin

Äänikirjat Yle Areenassa: Rengasrikkoja Saharassa; Polkupyörällä Intiassa

Videopäiväkirja Yle Areenassa: Polkupyörällä Istanbuliin

Radio Suomi, Aamu-tv, Radio 1: Matkaraportteja Elävässä arkistossa

Infosivu facebookissa

 

 


 

 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu