TV1:n ohjelmat | Asia

Ohjelmakortti

Jaakko ja maailmanvalloittajat

Jaakko Selin tapaa eri puolilla maailmaa työskenteleviä maanmiehiään ja -naisiaan.

Jaakko ja maailmanvalloittajat -sarjasta nähdään uusintana 15 jaksoa. Jaakko Selin vierailee muun muassa Ranskan Rivieralla ja haistelee hajuvesiä. Ateenassa hän tapaa sisiliskotutkijan ja Torremolinoksessa suomalaisen ravintoloitsijan. Kyseessä on sarjan viimeinen tuotantokausi.

 

Asta Groebertilla (kuvassa oik.) on pieni lahjatavaraputiikki Ranskan rivieran huikeissa maisemissa

Asta Groebertilla (kuvassa oik.) on pieni lahjatavaraputiikki Ranskan rivieran huikeissa maisemissa

26.4.2014 Hajuvesiä ja kauniita lahjatavaroita Ranskan Rivieralla

Asta Groebert on yksi kolmestakymmenestä vakituisesta keski-aikaisen ranskalaisen Ezen kylän asukkaasta. Kierreltyään ympäri maailmaa taidettaan myyden Asta päätyi saksalaisen puolisonsa kanssa 1970-luvulla Nizzaan ja sittemmin pitämään lahjatavaraputiikkia turistien suosimaan keskiaikaiseen vuoristokylään Monacon rajalle.

Asiakkaina tutuiksi ovat tulleet niin elokuvatähdet kuin miljonäärit, joille Astalla on tarjolla käsityönä tehtyjä ferrari-pienoismalleja, koruja, nukkeja ja kauniita koriste-esineitä. Liike sijaitsee vain muutaman kävelyaskeleen päässä Astan ja Berndtin kodista, jonka vuokranantaja on yli 100-vuotias.

Yrittäjän pitkän päivän katkaisee lounas, joka nautitaan merellisen Villefrancen Iloisessa valaassa, tavallisten ihmisten suosimassa mutkattomassa rantaravintolassa. Nizzan salaatti on täällä parhaimmillaan, tummia paikallisia oliiveja myöten.

Lounaan jälkeen Jaakko pääsee tutustumaan Ezessä sijaitsevaan perinteikkääseen parfyymitaloon, jossa hajuvesiteollisuuden alkuvaiheet ja nykytekniikka tulevat tutuiksi. Tuoksutestissä Jaakko osoittautuu erinomaiseksi "nenäksi" ja saa jopa työtarjouksen.

Illan hämärtyessä Asta saa vanhalta ystävältään Kaija Korpisalolta mieluisia terveisiä. 

 

 

3.5.2014 Sisiliskoja ja buzukeja Ateenassa

Biologi Esa Eskelinen muutti Ateenaan tutkiakseen Parnitha-vuoren sisiliskoja. Metsäpalot tuhosivat tutkimuspopulaation kertaalleen, mutta nyt työ on jälleen hyvässä vauhdissa ja päivät täyttyvät sisiliskojen pyydystämisestä ja merkitsemisestä. Edullisessa kerrostaloasunnossaan Esalla on lemmikkeinä kaksi vilkasta frettiä, käärme ja skorpioneja.

Esa vie Jaakon tutustumaan myös Pireuksen sataman soitinrakentajien katuun, jonka varrella buzukeja on rakennettu jo lähes sata vuotta. Soitinrakentajat myös musisoivat upeilla buzukeillaan.

Jaakko hyppää turistibussiin ja löytää kotiin tuomisiksi vanhoja postimerkkejä ja varjokuvateatterin hahmoja. Illan hämärtyessä pojat poikkeavat katukeittiöihin, joissa valmistetaan niin suolaisia huikopaloja kuin makeita jälkiruokaherkkuja.

Jaakolla on Pasille tuliaisia Suomesta. Tällä kertaa on muistettu myös perheen karvaisia jäseniä.

 

 

Elokuvaohjaaja Alli Haapasalo (kuvassa) lähti opiskelemaan New Yorkiin ja asuu nyt Brooklynissa.

Elokuvaohjaaja Alli Haapasalo lähti opiskelemaan New Yorkiin ja asuu nyt Brooklynissa.

10.5.2014 Elokuvaohjaajamme rapakon takana Brooklynissa

Alli Haapasalo teki elokuva-alan jatko-opintoja New Yorkissa, rakastui amerikkalaiseen mieheen ja jäi sille tielle. Nyt koti sijaitsee Brooklynissa, jossa Allia viehättää sen monikulttuurisuus ja yhteisöllinen naapurustotunnelma. Metro vie kätevästi Manhattanille, jossa Alli tapaa näyttelijäryhmäänsä. Tekeillä on käsikirjoitus independent-elokuvaan.

Jaakko pääsee seuraamaan Allin ryhmän improvisaatioharjoituksia ja tekee retken monissa elokuvissa vilahtaneeseen, jo parhaat päivänsä nähneeseen Coney Islandin huvipuistoon, jonka melankolisessa tunnelmassa on outoa viehätysvoimaa. Lounasta syödään Allin kotikorttelin gastropubissa.

Allin suomalaiset elokuvat, esimerkiksi "Kukkulan kuningas" ovat herättäneet kiinnostusta myös Yhdysvalloissa, mutta Alli ei haaveile urasta Hollywoodista. Osa hänen töistään tulee jatkossakin liittymään Suomeen. Suomalaisten iloksi ja hyödyksi Alli on kirjoittanut New York-matkaoppaan.

Illan tummetessa ja Manhattanin valojen syttyessä Alli näyttää Jaakolle Brooklynista sykähdyttävän maiseman, joka on vilahtanut hänen elokuvassaankin. Jaakko antaa Allille hänen veljensä lähettämät Suomen tuliaiset.

 

 

17.5.2014 Savulohta ja kesäviinejä Torremolinosissa

Keittiömestari Pasi Suhosen unelma toteutui, kun hän yhdessä kumppaninsa Ari Pynnösen kanssa perusti suomalais-venäläisen gourmet-ravintolan Espanjan aurinkorannikon Torremolinosiin. Itse savustettu lohi, silakkapihvit ja kaalikääryleet ovat nyt alkaneet maistua myös espanjalaisille asiakkaille.

Jaakko pääsee Pasin seurassa hankkimaan maksaa ja lampaankyljyksiä perinteisestä lihakaupasta sekä valitsemaan uuden viinin El Sabor-ravintolan kesälistalle. Fuengirolassa sijaitsevasta viinikellarista tarttuu mukaan myös paljon tietoa Espanjan vähemmän tunnetuista valkoviineistä ja rypälelajikkeista.

Torremolinosin ensimmäinen luksushotelli tulee myös tutuksi. Vuonna 1959 perustetussa "Pez Espadassa" lomailivat niin kuninkaalliset kuin viihteen suihkuseurapiiri eikä skandaaleiltakaan vältytty. Hotellin baari onkin nimetty Frank Sinatran mukaan.

Kiireiset ravintoloitsijat Pasi ja Ari ehtivät Jaakon kanssa lounaalle Carihuelan rantaravintolaan, jossa maistellaan sardiineja ja kulta-ahventa sangrian kera. Illan tummentuessa Jaakolla on antaa Pasille mieluinen paketti hänen ystävältään Annelta Suomesta.  

 Pasi Suhonen (vas.) ja Jaakko kaveeraamassa Picasso-patsaan kanssa. Yle Kuvapalvelu

 Pasi Suhonen ja Jaakko kaveeraamassa Picasso-patsaan kanssa.

 

 

24.5.2014 Riitta tekee batiikkia Tokiossa

Taiteilija Riitta Nagahara opiskeli batiikkia Indonesiassa, mutta rakastui japanilaiseen mieheen ja muutti Tokioon. Kortteliravintolan lounas on eksoottinen. Jaakko Selin käy myös kuuluisassa Yoyogi-puistossa.

 

 

31.5.2014 Jorma majoittaa Saarenmaalla

Jorma Ihalainen kunnosti vanhan pioneerileirin aamiaismajoituspaikaksi Saarenmaan Mustjalassa. Tilalla on savusauna ja kymmeniä hevosia. Jaakko oppii valmistamaan sinappia. Lounaaksi nautitaan perinneruokaa Lumandassa.

 

 

7.6.2014 Birgitta vaatettaa Kiinassa

Birgitta Sannig työskentelee suomalaisyrityksen muotisuunnittelijana Kiinan Suzhoussa. Glamouria, putiikkeja ja loistava illallinen löytyvät Shanghaista. Jaakko Selin tutustuu Suzhoun vanhaan vesikaupunkiin.

 

 

14.6.2014 Tiu parantaa hevosia

Biologi Tiu Similän koti sijaitsee pienessä kylässä Norjan rannikolla. Tilan maneesilla tarjotaan hevosterapiaa. Jaakko pääsee Tiun opastamalle valasretkelle, tutustuu kotirouvien käsitöihin ja saa maistaa pallasta.

 

 

21.6.2014 Jaana hankki hotellin

Jaana Nakarin käsissä Italian Gardajärvellä sijaitseva luostari on herännyt henkiin loistokkaana hotellina. Marjat, vihannekset ja kymmenet vadelmalajikkeet saadaan omasta puutarhasta. Jaakko Selin käy juustokaupassa.

 

 

28.6.2014 Jukka opettaa Singaporessa

Jukka Kaven on kiertänyt maailmaa bändien matkassa ja päätyi Singaporeen opettamaan valosuunnittelua. Paikallinen prätkäjengi sai valkotukkaisen vahvistuksen. Jaakko Selin tutustuu Singaporen pikku-Intiaan.

 

 

5.7.2014 Anna appelsiinilehtojen Drepanossa

Taiteilija Anna Oikkonen hurmaantui Sveitsissä kreikkalaiseen musiikkiin ja sitä esittäneeseen katusoittajaan. Jo 20 vuotta Anna on asunut Kreikan rannikolla, pienessä Drepanon kylässä. Koska Anna tarvitsi postiosoitteen, hänen kotikatunsa nimettiin Koulukaduksi. Nykyään samassa talossa on kolmen muun suomalaisen loma-asunnot.

Musiikin lisäksi Annaa kiehtoi kreikkalainen mytologia, josta hän on ammentanut aiheita kuvataiteeseensa. Jaakko mykistyy, kun Anna esittelee hänelle Epidauroksen 2300 vuotta sitten rakennetun amfiteatterin ja saa kuulla antiikin kokonaisvaltaisesta terveydenhoidosta, johon kuuluivat niin kylvyt, kirurgia, musiikki kuin ekstaasikin.

Nafplionin vihannesmarkkinoilla ihastellaan viininlehviä, joita lounaalla Drepanon rantaravintolassa saadaan maistaa myös kääryleissä. Kreikkalaiset alkupalatpaistettuine juustoineen, mustekaloineen ja munakoisoineen ovat upea ja täyttävä ateria, joiden seuraksi nautitaan paikallista retsina-pihkaviiniä ja kuullaan musiikkia, joka Annan aikoinaan Kreikkaan toi.

Iltapäivän kuumuus perustelee edelleenvoimissaan olevan siesta-käytännön, jota Annakin noudattaa joka päivä. Jaakko sen sijaan pistäytyy kauniissa Vivarin rantakylässä ja tekee tuliaisostoksia. Illalla sytytetään kynttilä Annan kotikirkkoon ja Jaakko antaa Annalle merkitykselliset tuliaiset Suomesta.

Taiteilija Anna Oikkonen muutti kreikkalaisen muusikon perässä appelsiinilehtojen Drepanoon.

 

 

12.7.2014 Reka valokuvaa New Yorkissa

Suomalainen Reka Nyari taistelee paikastaan valokuvaajana New Yorkissa. Hänen erityisosaamistaan on muoti- ja tuotekuvaus, mutta hän on julkaissut myös taidevalokuvateoksen. Ennen valokuvaajan ammattia Reka elätti itseään mallina.

Rekan erikoinen nimi on peräisin hänen unkarilaiselta isältään. Reka asuu poikaystävänsä kanssa trendikkäässä Lower East Side -kaupunginosassa, jonne monet niin sanotut hipsterit ovat kotiutuneet. Jaakko pääsee seuraamaan Rekan muotikuvaussessiota, johon tarvitaan mallin ja asujen lisäksi niin maskeeraaja kuin assistentti. Rekan päivään kuuluu myös korutaiteilijan uusientuotteiden kuvaus.

New Yorkin luomumarkkinoilla Jaakko törmää suomalaisiin Kuusiston veljeksiin, joiden leipoma ruisleipä tekee nykyään hyvin kauppansa terveystietoisille amerikkalaisille. Ajatus syödä ruisleipää hillon sijasta juuston ja kurkun kera onheille täysin uusi, mutta maistiaiset tekevät tehtävänsä.

Illalla Rekan ystävät naamioituvat zombieksi ja suuntaavat Times Squarelle. Myös Jaakko löytää sinne tiensä. Hulinan keskellä Jaakko antaa Rekalle hänen äitinsä lähettämät mukavat tuliaiset Suomesta.

Reka Nyari (oik.) on entinen malli ja työskentelee nyt valokuvaajana New Yorkissa.

 

 

19.7.2014 Pasi pitää kukkakauppaa Lontoossa

Pasi Jokinen-Carter on toiminut kukkakauppiaana niin Espanjassa, Tanskassa kuin Suomessakin. Viisi vuotta sittenhän perusti oman liikkeen Lontoon keskustaan.

Päävastuu sidonnasta ja suunnittelutöistä on Pasilla itsellään, mutta hänellä on kukkakaupassa työntekijöinä hollantilainen ja argentiinalainen floristi. Jaakko Selin pääsee Pasin mukana näkemään kukkakaupan arkea vitriinin takaa.

Alueelta löytyy luomu- ja lähiruokaan erikoistunut lounaskahvila, jossa nautitaan turskaa yllättävässä yhteydessä.

Jaakko saa Pasilta vinkin mielenkiintoisista markkinoista ja löytääkin Church Streetin vintagekeitaan, jossa esimerkiksi huonekalut ja lamput on järjestetty vuosikymmenten mukaan.

Jaakko ja Pasi käyvät yhdessä ihastelemassa kuninkaallista ruusutarhaa, jossa selviää ruusun värien ja tuoksun yhteys. Illan hämärtyessä Jaakko ojentaa Pasille tuliaispaketin hänen siskoltaan Suomesta.

Kimpuissa ja asetelmissa Pasi suosii skandinaavista tyyliä.

 

 

26.7.2014 Anne-Mari lavastaa Hilversumissa

Lavastaja Anne-Mari Aholan tie on vienyt Posiolta Hilversumiin. Hänen kädenjälkensä näkyy kymmenissä hollantilaisissa tv-ohjelmissa ja konserttilavastuksissa. Jaakko Selin retkeilee vanhojen laivojen Spakenburgiin.

 

 

2.8.2014 Thomas opetaa Qatarin kuumuudessa

Arkkitehti Thomas Modeen opettaa Qatarin huippuyliopistossa ja elää pakahduttavassa kuumuudessa lapsiperhearkea kuwaitilaisen vaimonsa kanssa. Jaakko tutustuu myös toimittaja Rita Tainolan Dohaan.

 

 

 

Aikaisempien tuotantokausien jaksoja:

 

Jaakko pääsee Kimmon matkassa tutustumaan surffareiden unelmaspottiin, Uluwatun huikeaan rantaan.

21.4. Surffausta Balin aalloilla (video)

Kimmo Jaakonsaari on intohimoinen surffaaja. 2000-luvun alussa hän myi kaiken omaisuutensa Suomessa ja lähti reppureissulle surffareiden mekkaan, Indonesian Balin saarelle.

Kimmo ihastui paikkaan ja rakastui häntä kuumehoureisena hoitaneeseen, islaminuskoiseen Farah-neitoon. Nyt perhe asuu Seminyakissa elämää ja eläimiä pursuavan kadun varrella.

Kimmo järjestää niin surffileirejä kuin tuottaa mittatilaustyönä surffilautoja ja vaatteita. Myös oma surffivaatemallisto syntyy Balilla ja leviää ympäri maailman.

Jaakko Selin saa opastusta ruokailemiseen balilaisessa katukeittiössä. Tällä kertaa käytetään lusikoita, vaikka monet indonesialaiset syövät käsin. Kasviksia, tofua, mereneläviä ja keltaista riisiä sisältävä lounas maksaa kaksi euroa. Balilla voi edelleenkin reissata 10 euron matkabudjetilla.

Balilla on otettava huomioon henget, joita varten Kimmonkin pihalla on kaksi temppeliä. "Haastellisinta kaikessa on ollut tajuta, että minä en voi muuttaa ihmisiä ja heidän käytöstään toisenlaiseksi vaan nimenomaan minun on sopeuduttava", sanoo Kimmo.

Tuliaiskassinsa sisällön Jaakko esittelee turistienkin suosimalla Kuta Beachin rannalla.

 

 

Tarja Soini-Hietavirta on perehtynyt sademetsien kasvillisuuteen.

28.4. Perheenäitinä Panaman sademetsässä (video)

Tarja Soini-Hietavirta sekä hän että hänen miehensä Hannu ovat tehneet uraa Nokialla. Uudeksi kotimaaksi on muodostunut Keski-Amerikan Panama, jonka perhe kokee turvalliseksi ja luonnonkauniiksi sekä lapsiystävälliseksi asuinpaikaksi.

Hietavirtojen tärkeä projekti on sademetsäalueelle perustettu Mietteiden metsä. Ideana on, että kuka tahansa voi istututtaa alueelle puun elämänsä tärkeällä hetkellä. Myöhemmin puista kasvaa uusi metsä, ja linnut ja muut eläimet palaavat alueelle.

Jaakko Selin valitsee rohdosominaisuuksiltaan mainion ja kauniskukkaisen quino-puun ja istuttaa sen kaikkien katsojien yhteiseksi puuksi.

Tarja on erittäin perehtynyt sademetsän kasvillisuuteen ja keksinyt puiden hedelmille monenlaista käyttöä. Onpahan hän onnistunut nimeämään monia kasveja keksimillään suomenkielisillä nimillä. Nyt sademetsässä tunnetaan Onnenpapu.

Jaakko Selin tutustuu Panaman kanavaan ja löytää tuliaiskassiinsa mielenkiintoisia paikallisia tuotteita. Papulounasta nautitaan sademetsässä perinteisellä kolmen kiven tulisijalla valmistettuna. Perheen pienet koululaiset Isabella ja Julia esittelevät vihreät leguaanilemmikkinsä, ja ilta päättyy Panaman vanhan kaupungin rantaan.

 

 

Jaakko pääsee tutustumaan 20-henkisen ravintolan keittiön kurinalaiseen toimintaan ja valtavaan herkkutukkuun, josta Sauli hankkii mm. hummerit. Osa raaka-aineista tuodaan Suomesta.

5.5. Huippukokkina Berliinissä (video)

Sauli Kemppainen sai kutsun ryhtyä berliiniläisen viiden tähden hotellin yhteydessä toimivan La Quadriga-ravintolan pääkokiksi. Useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä ravintoloissa työskennellyt Sauli päätti tarttua haasteeseen ja loi ravintolalle skandinaavisen menun.

Yhdeksässä kuukaudessa ravintola sai arvostetun Michelin-tähden! Ravintolassa on lukuisia, erilaisilla tyyleillä sisustettuja yksityisiä saleja, joissa julkisuuden henkilöt voivat ruokailla rauhassa. Monet huippupoliitikot ovatkin herkutelleet Saulin nimikkomenulla.

Arjessaan Sauli liikkuu paikallisten kadehtimalla jopollaan ja haluaa ruokailla mutkattomasti, silloin kun lounastuntiin on mahdollisuus. Nyt syödään saksalaisia viinejä kiinalaisiin ruokiin yhdistävässä, kokkipiirien suosimassa ravintolassa.

Jaakko matkaa myös jokilaivalla ja etsii eläintarhasta jääkarhukuuluisuuden, Knutin. Illan hämärtyessä piipahdetaan vielä Suomen suurlähettilään residenssissä saunomassa.

 

 

Sarin haluaa elää kiireettömästi ja viettää aikaa perheen parissa. Hyvinvointia haetaan lounaalla, jonka Sari ja Jaakko nauttivat luomuruokaa tarjoavan ravintolan ulkoterassilla.

12.5. Hyvinvointia ja terveyttä Marbellasssa (video)

Sari Dewald teki pitkään kypsytellyn elämänmuutoksen ja muutti perheineen Espanjan aurinkorannikolle, Marbellaan. Entinen tanssija on nyt virallistettu fysioterapeutti Espanjassakin ja toimii myös pilates-ohjaajana mm. suomalaisten aikuisopiskelijoiden Sofia-opistossa.
Terasseilla ja patiolla varustettu koti löytyi vuorten kupeesta, tyypillisestä espanjalaisten itsensä suosimasta korttelista.

8-vuotias Xharan-poika on oppinut helposti uuden kielen ja Sari löytänyt omia, eri kansallisuuksia edustavia kuntoutettavia yksityisasiakkaita. Elämä hymyilee.

Sarin puoliso, suomalaisissakin tv-sarjoissa esiintynyt näyttelijä Daniel Dewald vie Jaakko Selinin ratsastamaan. Vuoristomaisemat houkuttelevat, mutta Jaakko ei ole koskaan aiemmin ratsastanut!

 

 

Jaakko Selin pääsee Samin matkassa tutustumaan yhteen miljonäärihuvilaan.

19.5. Suomalaista kädenjälkeä Palm Beachin huviloissa (video)

Sami Mäkelä on arvostettu ja luotettu sisustusrestauroija Floridassa. Hänen työmaataan ovat multimiljonäärien loistohuvilat Palm Beachissa. Sami restauroi kattomaalauksia, huonekaluja, ikivanhoja paperitapetteja ja monenmoisia, satoja vuosia vanhoja ornamentteja, jotka aikoinaan on kuljetettu Floridaan vanhalta mantereelta.

Työ vaatii taiteellista lahjakkuutta, ahkeruutta ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Yhdessäkin monisataneliöisessä linnassa töitä voi olla vuosiksi ja asiakkaiden toiveiden kuunteleminen ja tahdikkuus ovat tärkeitä ominaisuuksia ammatin harjoittamisessa.

Sami asuu suomalaisen puolisonsa kanssa Lake Worthissa, jonne moni muukin suomalainen on vuosien varrella suunnistanut kylmyyttä pakoon. Lake Worthin uusi pormestari arvostaa suomalaisten panosta alueen kehittämisessä. Samin perheeseen vastikään syntynyt pikkupoika varttuu kansainvälisessä ilmapiirissä, mutta suomen kieltä unohtamatta.

Lounasta nautitaan Lantanan vanhimmassa rantaravintolassa pelikaanien silmien alla. Jaakko käy myös Lake Worthin antiikkikirpputorilla, josta voi tehdä uskomattomia löytöjä.

 

 

Jaakko Selin pääsee Sadun kanssa vaellukselle upeisiin maisemiin. Reitin varrella nähdään useita kuumia lähteitä ja merkkejä piilokansasta, jota islantilaiset edelleenkin kunnioittavat ja rakentavat teitään piilokansan tiedossa olevat asumukset huomioon ottaen.

2.6. Vaelluksia ja toimittajan töitä Islannissa (video)

Satu Rämö näki lapsena Islannista kertovan tv-sarjan ja ihastui maahan. Hän pääsikin Islantiin opiskelijavaihtoon ja totesi, että Islanti on kansanperinteineen kiehtova maa, jonka luonto tarjoaa valtavia elämyksiä.

"Korostan aina, että en päätynyt Islantiin siksi, että mieheni on islantilainen vaan siksi, että Islanti on mielestäni ihana maa", Satu nauraa. Yhdellä reissullaan hän tapasi biologimiehensä Björkvinin, ja pariskunnan Saga-vauva syntyi vuonna 2010.

Sadulla on oma viestintäalan yritys, ja hän työskentelee pääasiassa toimittajana Reykjavikissa. Pariskunta on tehnyt myös Islannista kertovan mainion matkaopaskirjan, jota varten he ajoivat tuhansia kilometrejä ympäri Islantia.

Lounasta nautitaan Alvar Aallon suunnittelemassa Pohjola-talossa, ja Jaakko tutustuu myös perinteisiin islantilaisiin villapaitoihin.

 

 

Estella pystyi toteuttamaan haaveensa omasta ravintolasta viisikymppisenä.

Bistroemäntänä Pariisissa (video)

Estella Snellman emännöi sympaattista bistroaan Pariisin 11. kaupunginosassa. Tarjolla on niin kansainvälistä kuin suomalaistakin ruokaa, jonka Estella kokkaa itse.

Pariisilaisille maistuu yllättävän hyvin kaalilaatikko, kertoo Estella, joka hankkii raaka-aineensa kaupunginosansa kivijalkapuodeista. Karjalan piirakoita leipoo suomalaissyntyinen, elegantti Irma.

Estellan soma bistro on sisustettu kotoisasti vanhoilla esineillä. Seinille on ripustettu Estellan omia ja hänen isoäitinsä maalaamia taideteoksia. Isoisä Teo Snellman oli raakaravinnon ja paaston puolestapuhuja, joka kirjoitti useita paastokirjoja.

Estella on elänyt varsin kansainvälisen elämän ensin diplomaattivanhempiensa mukana eri puolilla maailmaa ja sitten opiskellen Roomassa, Tukholmassa ja Pariisissa. Nuorempana hän valokuvasi useita sisarensa Laila Snellmanin toimiston malleja.

Estellan boheemisti sisustettu koti on kivenheiton päässä ravintolasta - sekin sisustettu paljolti kadulta löydetyillä huonekaluilla. Jaakko Selin pääsee Estellan mukana hankkimaan leipää, vihanneksia ja shamppanjaa ravintolaa varten ja suuntaa sitten Montmartren taiteilijakukkulalle, jossa hänet ikuistetaan silhuetiksi.

Estellan kanssa nautitaan lounasta intialaisessa kaupunginosassa, josta Estella hankkii monet mausteensa. Ilta päättyy Lailan lähettämiin tuliaisyllätyksiin kauniisti valaistun kaupungin talon edessä.

 

 

Aki Choklat on menestynyt suomalainen kenkäsuunnittelija.

Kenkiä ja herkkuja Firenzessä

Jyväskylästä kotoisin oleva Aki Choklat kutsuttiin opettajaksi Firenzeen, Italian muotitalojen omistamaan yksityiseen Polimoda-instituuttiin. Edullinen, parvekkeellinen asunto löytyi läheltä oppilaitosta, San Giuston kaupunginosasta.

Jaakko Selin tutustuu Aki Choklatin opastuksella Polimodaan ja kenkäsuunnittelun vaiheisiin luonnosten tekemisestä lesteihin, korkoihin ja materiaalien valintaan. Juuri Firenzen seutu on ollut Italiassa perinteisesti kenkien ja laukkujen valmistusaluetta, joten perinteitä löytyy.

Kun Aki opettaa trendien ennustamista kansainvälisille kesäkurssilaisilleen, Jaakko piipahtaa Firenzen vanhassa keskustassa sijaitsevassa 1600-luvulla perustetussa rohdosapteekissa, jossa edelleen on myytävänä rauhoittavia tippoja mm. naisten hysteriatautiin.

Lounas nautitaan hitaan ruokailun periaatteiden mukaisesti maaseudulla. Pääruokalajina on Firenzen pihvi ja jälkiruokana tiramisua.

Ilta päättyy Duomon portaille, jossa Aki saa terveiset Suomesta ystävältään, muotoilija Jonas Hakaniemeltä.

 

 

Stina Lindholm asuu 500 vuotta vanhalla maatilalla pienessä Bogen kylässä Gotlannissa.

23.6. Betonihuonekaluja ja japanilainen puutarha Gotlannissa (video)

Stina Lindholmin kivinavetassa toimii betonihuonekaluja valmistava yritys, joka työllistää seitsemän kyläläistä. Taiteellisia ja kestäviä betoniesineitä ja veistoksia tilataan eri puolille Ruotsia niin julkisiin kuin yksityisiinkin tiloihin.

Jaakko Selin pääsee näkemään betoniesineiden synnyn luonnoksista valmiiksi, painaviksi tuotteiksi. Jacobssonien aikoinaan perustaman ja asuttaman vanhan tilan rakennukset ovat saaneet uuden elämän sisukkaan suomalaisnaisen työllä. Kivinavetan taakse on syntynyt upea japanilainen puutarha, joka on kesäturistien uusi suosikkikohde.

Läheisestä Sliten kylästä löytyy Gotlannin kulinaarinen erikoisuus: keltaiset sahramipannukakut vievät kielen mennessään.

Jaakko Selin tutustuu myös Visbyyn vanhaan kaupunkiin ja saa oppitunnin lasinpuhalluksesta. Kierrätyslasista syntyy itse puhallettu salaattikastikepullo.

Ilta päättyy rantalaiturille, jossa Stina saa terveisiä ystävältään Bitte Westerlundilta Suomesta.

 

 

Jari Karjalainen tarjoaa Jaakolle lounaan kalastajakylässä.

30.6. Hausmyllystä Kanarialle (video)

Hausmylly-yhtyeestä tuttu Jari Karjalainen teki pitkiä päiviä äänialan yksityisyrittäjänä Suomessa, mutta halusi irti stressaavasta oravanpyörästä. Hän muutti Kanarian saarille ja asettui asumaan Las Palmasin lähelle taloon, jonka terassille hän rakensi omintakeisen saunan.

Idearikas mies ei kuitenkaan malttanut lepäillä auringossa vaan perusti ystävänsä kanssa Playa del Inglesiin suomalaisravintola Mummolan, joka tarjoaa ruoan ja juoman lisäksi monenlaisia aktiviiteetteja kaikenikäisille lomalaisille.

Mummolan kupeeseen on noussut myös kulinaarisia herkkuja tarjoava ruokaravintola. Vaikka ravintolan perustaminen Kanarian saarille on periaatteessa mutkatonta, muutostöihin ja esimerkiksi saunan rakentamiseen liittyvät lupakäytännöt osoittautuvat aikaavieviksi ja haastaviksi.

Digitekniikka mahdollistaa sen, että Jari voi edelleen tehdä äänitöitä Suomeen. Juuri Jari on ääni muun muassa Big Brotherin ja laulavan Nalle Puhin takana.

Jaakko Selin pääsee Jarin matkassa tutustumaan Playa del Inglesiin ja tekee myös retken Moganin kalastajakylään. Lounas nautitaan pittoreskissa rantabaarissa kanarialaisia erikoisuuksia ja mustekalaa maistellen.

Päivän päätteeksi Jari saa tuliaisia Suomesta ystävältään Eeva Jaakonmaalta.

 

 

Jaakko pääsee Annan mukana sukellusretkelle.

7.7. Sukellusta Kroatian saaristossa (video)

Anna Nokela toimi kansainvälisen lääkeyhtiön johtotehtävissä, mutta alkoi kokea jatkuvan matkustamisen rasittavaksi. Hän päätti perustaa oman yrityksen rakkaan harrastuksensa, sukelluksen ympärille.

Mainio paikka löytyi Kroatian saaristosta, Murterista, jossa vedet ovat kirkkaat ja jonka edustalta löytyy mielenkiintoisia kallioseinämiä, luolia ja hylkyjä.

Sukellusyritys työllistää tätä nykyä koko joukon murterilaisia, ja Anna itse toimii niin kipparina kuin sukellusoppaanakin. Myös Jaakko Selin pääsee sukellusretkelle, ja vedenalainen maailma osoittautuu kuhisevaksi aarreaitaksi.

Lounas nautitaan Murterin kylän perhekrouvissa, jossa Eddy-kokki panee parastaan tarjoamalla merellisiä herkkuja perinteisillä tavoilla valmistettuna.

Pääsemme seuraamaan Annan arkea ja asioidenhoitoa, joka häneltä nykyään sujuu myös kroatian kielellä. Alkuvaiheen epäluulot Annaa kohtaan ovat hälvenneet ja hänestä on kehkeytynyt luotettu ja pidetty murterilainen.

Jaakko Selin tekee myös retken historialliseen Sibenikin kaupunkiin, jossa hän tutustuu mm. Unescon maailmanperintökohteeksi nimettyyn Pyhän Jaakon katedraaliin.

Ilta päättyy Murterin satamaan, jossa Jaakko ojentaa Annalle hänen äitinsä, toimittaja Leena Nokelan lähettämät, muistoja herättävät tuliaiset.

Jaakko kokeilee laitesukellusta

 

 

Yltäkylläisellä kotilounaalla Jaakko maistelee Jennyn valmistamaa couscousia, joka on työläs, mutta herkullinen perinteinen marokkolainen ruoka.

14.7. Jenny on Marokon mestari

Rabatin lähellä asuva Jenny Guerraoui-Sjöholm on Marokon mestari kouluratsastuksessa. Kovin kilpakumppani kisoissa oli hänen Casablancassa asuva siskonsa.

Jenny on asunut Marokossa toistakymmentä vuotta ja puhuu nykyään niin ranskaa kuin arabiaakin. Kahden lapsen äidin arki täyttyy hevosten hoitamisesta, ratsastuksesta ja ratsastuksen opettamisesta.

Taloudenhoidossa ja talleilla apuna on lähitalojen nuorukaisia ja tyttäriä, jotka auttavat myös pienen majatalon hoitamisessa. Elämää helpottaa se, että perhe on hankkinut kauniin maatilan huikeista maisemista Rabatin lähistöltä. Tilalle on rakennettu maneesi ja tallit, koti ja majatalo. Jennyn marokkolainen puoliso on hänkin ratsastaja ja valmentaja, joka päivisin uurastaa kaikissa tilan töissä.

Jaakko pääsee Jennyn opastuksella tutustumaan niin hevosiin kuin Rabatin värikkäisiin basaareihinkin, joissa Jenny tekee vihannes- ja hedelmäostoksia.

Jaakko Selin perehtyy myös marokkolaisiin käsitöihin, jotka ovat kaunista katseltavaa huonekaluista mattoihin, kupariesineistä jalkineisiin ja hopeaan. Onneksi Rabatista puuttuu turistikohteissa usein esiintyvä tyrkyttäminen.

Päivän päätteeksi Jenni saa terveisiä isältään, joka muistuttaa Jennin alkutaipaleesta nuorena hevoshulluna.

 

 

 

Kristiina ja Marko Kytöharju toimivat hotelliyrittäjinä Balilla.

21.7. Hotelli-isäntänä Balilla

Marko Kytöharju teki kansainvälistä uraa Nokialla, mutta lomailtuaan Kristiina-vaimonsa kanssa Balilla, hän päätti ryhtyä hotelliyrittäjäksi. Nokian talouspuolella työskennellestä Kristiinasta tuli yhtiökumppani huimaan hankkeeseen.

Vilukissoille Balin paratiisisaari Indonesiassa onkin otollinen asuinpaikka, sillä lämpötila saarella on ympäri vuoden 30 asteen tietämissä. Perheen upea, yli 500 neliömetrin koti sijaitsee etelä-Balilla riisipeltojen kupeessa. Hotelli ja uusi rakennushanke löytyvät parin tunnin ajomatkan päästä koillis-Balilta, jonne turistit harvemmin löytävät tiensä.

Jaakko Selin pääsee Markon matkassa tutustumaan niin perheen ravintolaan kuin hotelliinkin, ja käy myös ihmettelemässä monta tuhatta kiloa painavia uskonnollisia kivipatsaita. Markon ja Kristiinan arkea seuraamme niin yrittäjinä kuin sukellusharrastuksensa parissa.

Lounaalla Jaakko yllättyy, sillä kokki osoittautuu suomalaiseksi Pasiksi.

Marko ja Kristiina ovat jo sopeutuneet Balin kulttuuriin, vaikka aluksi henkimaailman ymmärtäminen otti koville. Kun kylässä ei sadekaudella satanut, suomalaisten epäiltiin suututtaneen henget ampumalla pilvet hajalle laser-aseilla. Onneksi sopu syntyi, ja hotelliyrittäjät ovat nykyään pidettyjä ja palkittuja kylässään.

Päivä päättyy jännittävään balilaiseen tanssiesitykseen. Marko saa veljeltään Mikalta lumisia terveisiä Suomesta.

 

 

Pääsemme seuraamaan Minnan valokuvaussessiota kiinnostavasti pukeutuvien tukholmalaisten taideopiskelijoiden kanssa.

Muotibloggarina Tukholmassa (ei uusita)

Minna Paakkulainen pitää muotiblogia internetissä. Blogiinsa hän kirjoittaa havaintojaan ja ajatuksiaan trendeistä, muodista ja pukeutumisesta – Tukholmassa. Hän valokuvaa niin katumuotia kuin muotinäytöksiä, joihin hänet nykyään kutsutaan automaattisesti. Minnan mielestä Tukholmassa pukeudutaan yhdenmukaisemmin kuin esimerkiksi Helsingissä, ja vaatteisiin käytetään enemmän rahaa. Trendien synnyttämisessä suosituilla muotibloggareilla on paljon valtaa.

Jaakko Selin tutustuu Minnan kotiin ekologisesti rakennetulla Hammarby Sjöstadtin alueella. Södermalmin pikkuputiikit on tietysti käytävä katsomassa, ja Jaakon ja Minnan kävelyretki johtaa lounaalle suosittuun bistroon Nytorgetille. Lounaalla Minna kertoo muotitieteen opinnoistaan Ruotsissa.

Jaakko tutustuu myös uusiin ruotsalaisiin design-tuotteisiin Kulttuuritalon alakerrassa.

Minna tapaa tutun muotisuunnittelijan, joka esittelee hänelle uutta naisten mallistoaan. Päivän päätteeksi Minna on kutsuttu muotinäytökseen kirkkoon, jossa Tukholman muotikerma saa nähdäkseen Narciso Rodriguezin uusia luomuksia.

Illan hämärtyessä Jaakko Selin antaa Skeppsholmenin sillalla Minnalle muistoja herättäviä tuliaisia Suomesta.

 

 

Päivän päätteeksi Jaakko antaa Riikolle Jani Leinosen lähettämät isokokoiset taidetuliaiset.

Nykytaiteilijana Toledossa (ei uusita)

Riiko Sakkinen on yksi tunnetuimpia nykytaiteilijoitamme, mutta harva tietää, että hän asuu Toledon maakunnassa, 400 asukkaan Cervera de los Montesin kylässä Espanjassa.

Riikon koti ja studio ovat viiniköynnösten kattaman pation ympärillä vanhassa kivitalossa, jota ovat aiemmin asuttaneet Riikon puolison, Macun isovanhemmat. Isoa taloa on remontoitu vanhaa säilyttäen, mutta koska perhe on kasvanut, Riikon ja Macun suunnitelmissa on rakennuttaa aivan uusi, moderni talo läheiseen Pepinon kylään.

Jotkut ovat transseksuaaleja, Riiko on transnationaali, uskoo taiteilija Jani Leinonen, jonka kanssa Riiko on tehnyt paljon yhteistyötä, mm. yhteisiä näyttelyitä kuten ”Janin ja Riikon vapaa maailma”. Janin mielestä Riiko on ennen kaikkea käsitetaiteilija ja sellaisena yksi maailman parhaista. Hänen töitään onkin nähty ympäri maailmaa ÿli 20 maassa New Yorkin MoMAsta Kiasmaan, Euroopasta Aasiaan.

Jaakko Selin tutustuu Riikon työskentelyyn ja arkeen, johon toisinaan kuuluu myös appiukon apukarjapaimenena työskentely. Karjankasvatusalueella lounas on lihaisa ja se nautitaan Javin baarissa.

Läheisen kaupungin, Talavera de la Reinan kuuluisaa keramiikkaa nähdään, kun Riiko asioi taidelautasprojektinsa vuoksi paikallisessa keramiikkatehtaassa. Jaakko tutustuu Talavera de la Reinan vanhaan kaupunkiin.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

TV1 lauantaisin 26.4. - 2.8.2014 klo 18.15 - 18.45, uusinta sunnuntaisin klo 13.30 ja keskiviikkoisin klo 12.00

Yle Areenassa 30 päivää

 

Jaksot on esitetty edellisen kerran vuonna 2012.

 

 

TV1 tiedottaa
Muualla Yle.fi:ssä