TV1:n ohjelmat | Asia
- Aamusydämellä
- Akuutti
- Antiikkia, antiikkia
- Arto Nyberg
- Hartausohjelmat
- Iloa puutarhasta
- Inhimillinen tekijä
- Jaakko ja maailmanvalloittajat
- Kartanopuutarhojen aatelia
- Kuningaskuluttaja
- Maailman kauneimmat puutarhat
- Pohjoismaisia puutarhoja
- Prisma Studio
- Puoli seitsemän
- Puutarhaunelmia
- Ranskan puutarhahelmet
- Seniori työssä
- Toisenlaiset frendit
Ohjelmakortti
Puoli seitsemän
Viikon vieraat
Ti 6.5. Vieraana pop- ja soullaulaja, lauluntekijä ja pianisti Janna. Tarkka fyrkka tuo rotia nuorison rahankäyttöön. Uhanalaisen korallin kasvatus on tarkkaa puuhaa. Juontajina Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen.
Ke 7.5. Vieraana muusikko Mikko Kuustonen. Toimittaja Kimmo Ohtonen bongasi merikotkan. Miehen oma tila eli mancave. Yabusame-samuraitaito elää ja tulee Suomeenkin.
To 8.5. Vieraana laulaja Anna Abreu. Annamme vinkit, joilla kesäkirppiksillä voi tehdä todellisia löytöjä.
Pe 9.5. Ps:n kevätkauden viimeisen lähetyksen vieraana reggae-artisti Nopsajalka. Mistä on kyse Suomeen rantautuneessa katuruokavillityksessä?
Rakkausviikko 22. - 25.4.
Puoli seitsemän lähestyy rakkausviikolla rakkautta laajalla skaalalla platonisesta ja altruistisesta rakkaudesta aina intohimoon ja mustasukkaisuuteen. Läpi viikon tutustutaan katsojien omiin ja erilaisiin rakkaustarinoihin.
Rakkausvieraat
Tiistaina 22.4. vieraaksi tulee Antonio Flores, mies joka muutti rakkauden perässä maailman ääriin.
Keskiviikkona 23.4. kylään tulee aviopari Katja Koukkula ja Jussi Väänänen, joita yhdistää keskinäisen rakkauden lisäksi rakkaus tanssiin.
Torstaina 24.4. rakkaus on rockimpaa, kun vieraana on muusikko Pauli Hanhiniemi.
Perjantaina 25.4. Ps:n sohvalle istahtaa Uuden Päivän nuori tähti Thelma Siberg. Rakkausviikko huipentuu suoraan halaamishetkeen jostakin päin Suomea.
Halaa ja ota selfie!
Rakkausviikolla Ps ja Radio Suomi rohkaisevat suomalaisia halaamaan lähimmäistään edes kerran viikon aikana ja jakamaan halauskokemuksensa ottamalla rutistuksesta haliselfie-kuvan.
Halauskuvat pääsevät Puoli seitsemän tv-lähetyksiin, ja lisäksi niitä julkaistaan sosiaalisessa mediassa.
Halaaminen parantaa
Tutkimusten mukaan halaus tuottaa oksitosiinia eli rakkaushormonia, joka rentouttaa, vähentää ahdistusta ja tuo turvallisuuden tunnetta.
Halaaminen on myös kommunikointia. Halaamalla voi kertoa sellaista, mihin ei löydy sanoja.
Viikon vieraat
Ti 15.4. Vieraana 66-vuotiaana esikoissoololevyn julkaissut musiikkipomo Gugi Kokljuschkin. Ps kysyy, mikä saa nuoren naisen lähtemään lähetystyöhön toiselle puolelle maailmaa. Juontajina Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen.
Ke 16.4. Vieraana rakastettu näyttelijä Seela Sella. Ps kertoo mitä voi tehdä, kun koiralla ja omistajalla menevät tassut ristiin.
To 17.4. Vieraana eläinoikeuksien asiantuntija Salla Tuomivaara. Tutustutaan pohjalaiseen pääsiäiskokkoperinteeseen ja laitetaan parvekepuutarhat kevätkuntoon.
Tyyliviikko
TV1 tiistaista perjantaihin 18. - 21.3.2014 klo 18.30 - 19.00, uusinta ma - pe klo 5.55
Puoli seitsemän -ohjelman Tyyliviikolla kolme nuorta vaatesuunnittelun opiskelijaa Lahden Muotoilu-instituutista suunnittelee juontaja Ella Kanniselle kolme uniikkia asua.
Haaste on kova, sillä aikaa asun luomiseen on vain viikko, ja kokonaisuus on saatava kasaan 100 euron budjetilla.
Kisa huipentuu Tyyliviikon perjantaina 21.3., jolloin katsojat saavat äänestää, mikä viikon aikana suorissa lähetyksissä nähdyistä asuista on Ellan päällä kaikkein tyylikkäin. Suunnittelukisan voittaja palkitaan matkalla muodin mekkaan Milanoon.
Ti 18.3. Vieraana muusikko, näyttelijä ja tyylikäs kaveri Olavi Uusivirta. Ps:n Tyyliviikko pärähtää käyntiin. Suorassa lähetyksessä paljastuu ensimmäinen Ellalle räätälöidyistä uniikeista asuista. Kolme nuorta vaatesuunnittelijaa kisaa voitosta, jonka palkintona on matka muodin mekkaan Milanoon. Lisäksi armoton Tyylihaukka pureutuu pottien tyylikkyyteen. Esittelyssä ovat myös fashionista Mimi Mendinen arki sekä miesten laukut – vai ovatko naiset tuomittuja aina kantamaan miesten lompakot, nuuskat ja matopelit?
Ke 19.3. Vieraana tyyli-ikoni ja Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola. Ps:n Tyyliviikko jatkuu. Aamutakkiin verhottu juontaja Ella paljastaa järjestyksessään toisen uniikin kilpailuasusteen, ja korkeissa koroissaan viuhtova Tyylihaukka iskee kyntensä maatalouskoneisiin. Lisäksi ennen sosiaalisesti rajoittunut nuori kertoo, miten hän on japanilaisen gyaru-tyylin kautta löytänyt itsevarmuutta. Esittelyssä on myös eläinmaailman dandyt, ja selviääpä vielä kenen kotoa löytyy Suomen tyylikkäin lemmikki: miau-hau-nöf.
To 20.3. Vieraana tyylistään tarkka missi Sara Chafak. Ps:n Tyyliviikko käy kuumana. Viimeinen Ellalle täsmäsuunniteltu asu paljastuu ja katsojaäänestys käynnistyy: mikä kolmesta asusta on Ellan päällä kaikkein tyylikkäin? Lisäksi Tyylihaukka ottaa sähäkän analyysinsa kohteeksi hevosten takit. Esittelyssä ovat myös vintage-tyyli ja autojen kauneus – millä pirssillä Mittamies ajaa ja kuka nousee kyytiin?
Pe 21.3. Vieraana arvostettu muotisuunnittelija Teemu Muurimäki. Ps:n Tyyliviikko päättyy ja suunnittelukisan voittaja paljastuu suorassa lähetyksessä – kuka suunnittelijoista voittaa matkan Milanoon? Tyylihaukka iskee sanallisen raippansa rakennusmiesten paljaaseen pintaan, kun syynissä on turvakypärien tyylikkyys. Lisäksi tutustutaan kypsän iän tyylikkyyteen, siihen kun tyyli on ja pysyy. Tarkastelussa on myös tyylikkyyden ekologisuus.
Etäsuomalaisviikko
Tiistaista perjantaihin 4.2. - 7.2.2014 klo 18.30 - 19.00
Etäsuomalaisviikolla Puoli seitsemän tuo ruutuun kirjavan joukon ex-patriaatteja: suomalaissiirtolaisia, aurinkoa palvovia eläkeläisiä ja rakkauden perässä kauas kulkeutuneita. Pitkin viikkoa kotimaan ja ulkomaan suomalaisilla on mahdollisuus lähettää Twitter-terveisiä toisilleen tv-ruudun kautta #puoli7-tunnisteella.
Tiistaina 4.2. maailmankiertueeltaan studiossa piipahtaa rockyhtye Apocalyptican sellisti Eicca Toppinen. Tuleeko hänelle kiertueilla koti-ikävä? Toimittaja Tero Karhu piipahtaa Pietarissa, jonka urheilu- ja kulttuuritarjonta on huima. Siitä selvitäkseen hänellä on oppaanaan jo kymmenen vuotta kaupungissa työskennellyt suomalainen. Totti Toivosen jutussa näemme, kuinka merimieskirkko kokoaa suomalaiset pesäpallokentälle Lontoossa.
Keskiviikkona 5.2. vieraana on tanssija ja tähtituomari Jukka Haapalainen, jonka koti on Lontoossa. Miksi ihmeessä? Toimittaja Alexandra Kral-Leszczynskin kanssa käymme Espanjan Aurinkorannikolla ja tutustumme muun muassa suomalaiseen kouluun.
Toimittaja Aleksandra Kral-Leszczynski (oik.) tapaa Kreikassa Eeva Mantere-Triantafilloun, joka 30 vuotta sitten menetti sydämensä kiharapäiselle miehelle, joka oli kova tanssimaan.
Torstaina 6.2. Ps:n sohvalle istahtaa Sari Helin, toimittaja, blogisti ja kansainvälisten lasten äiti. Toimittaja Totti Toivonen tonkii turismin saloja ja paljastaa, kenen ilmailualan pioneerin ansiosta Andaluciasta on alun perin tullut suomalaisturistien suosikkikohde.
Perjantaina 7.2. kysymme Yle Uutisten Venäjän-kirjeenvaihtajalta Marja Manniselta, kuinka loistavat valot Moskovan. Itänaapurimme pääkaupunki kuhisee kulttuuria ja politiikkaa. Ruotsissa lapsuutensa asuneen toimittaja Tanja Railon matkassa päästään hänen koulukavereidensa jäljille. Hän selvittää, kuinka suomalaisia he kokevat nyt olevansa.
Arktinen viikko
Tiistaista perjantaihin 14. - 17.1.2014 klo 18.30 - 19.00
Puoli seitsemän -ohjelmassa vietetään arktista viikkoa ja seikkaillaan muun muassa Pohjoisella jäämerellä ja tutustutaan arktisen alueen luontoon. Toimittaja Kimmo Ohtonen matkusti syyskuussa jäämerelle ottamaan selvää miten arktinen luonto voi.
Matkan aikana Kimmo kohtasi maailman toiseksi suurimman valaan sillivalaan, mursuja, delfiinejä sekä itse arktisen kuninkaan jääkarhun.
Miten käy luonnonvarojen?
Arktinen alue ja sen luonnonvarojen hyödyntäminen on ollut kiivaan keskustelun keskiössä viime viikkoina. Kimmo Ohtosen matka jäämerelle pyrkii avaamaan uusia näkymiä tähän keskusteluun, itse arktisen luonnon näkökulmasta.
Arktisen viikon vieraat
Arktisen viikon vieraina ovat Ilmatieteen laitoksen johtaja Petteri Taalas (ti 14.1.), entinen ammattivuorikiipeilijä Veikka Gustafsson (ke 15.1.), suosikkinäyttelijä Armi Toivanen (to 16.1.) ja malli-yrittäjä Karita Tykkä (17.1.)
Puoli seitsemän viettää Retroviikkoa!
Tiistai - perjantai 26. - 29.11.2013 klo 18.30 - 19.00
Puoli seitsemän viettää kokonaisen viikon nostalgia-tunnelmissa.
Retroviikon aikana muistellaan 60-, 70-, 80- ja 90 -lukujen parhaita muistoja yhdessä vieraiden ja yleisön kanssa. Puoli seitsemän Retroviikkoa juontavat tuttuun tapaan Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen.
Huippuvieraita neljältä vuosikymmeneltä
Ps:n Retroviikon studiovieraat ovat oman vuosikymmenensä mestareita.
Tiistaina 26.11. ollaan 60-luvun tunnelmissa urheiluselostajalagenda Anssi Kukkosen kanssa. Miehen, joka 60-luvulla starttasi Urheiluruudun.
Keskiviikkona 27.11. tulee kylään Miss Eurooppa, vm. 1976, Riitta Väisänen.
Torstaina 28.11. legendaarista kasaria muistelee tv-sketsiviihteen ikoni Pirkka-Pekka Petelius.
Ysäriperjantaina 29.11. vieraana on kaikkina vuosikymmeninä 60- luvulta 90-luvulle ja ylikin tuikkinut kestotähti Paula Koivuniemi.
Radio Suomi ja Elävä arkisto mukana!
Mukana retroilemassa ovat myös Yle Radio Suomi ja Ylen Elävä arkisto.
Ps lähtee ruokamatkalle!
TV1 tiistaista perjantaihin 22. - 25.10.2013 klo 18.30 - 19.00
Kuinka taittuu raumalaisen lapskoussin kokkaaminen Sikke Sumarilta? Innostuuko Hans Välimäki lappilaisista kampanisuista?
Puoli seitsemän nostaa suomalaiset perinneruuat kunniaan. Toimittaja Riina Malhotra reissaa ruokaviikon kunniaksi ympäri maata julkkiskokkien kanssa ja etsii paikkakuntien tunnetuimmat herkut.
Maakuntien kulinaarisiin erikoisuuksiin pääsevät perinneruokamestareiden opissa tutustumaan Sikke Sumari, Markus Maulavirta, Hans Välimäki ja Akseli Herlevi.
Tiistaina 22.10.
Sikke Sumari tutustuu Raumalla lapskoussin saloihin.
Ps:n toimittaja Minttu Heimovirta ottaa selvää, voiko makean himosta päästä eroon hypnoosin avulla. Ruokaviikon ensimmäiseksi vieraaksi saapuu intohimoinen ruokaharrastaja, kitaristi Mikko Kosonen, joka tunnetaan myös laulaja Maija Vilkkumaan puolisona.
Keskiviikko 23.10.
Markus Maulavirta taituroi Kajaanissa rönttösiä.
Vieraaksi saapuu lähiruoan apostoli, yrittäjä Eeropekka Rislakki, jonka kanssa pohditaan mm. sitä, mistä luomu- ja lähiruokayritysten huono menestys Suomessa johtuu.
Toimittaja Minna Perovuo perehtyy koulujen kotitaloustuntien ruokalistaan ja perinneruokakiertueelta kotiutunut Riina Malhotra tuo studioon tarjolle rönttösiä.
Torstai 24.10.
Akseli Herlevi valmistaa lammasherkkua Lemin särää.
Vieraaksi saapuu näyttelijä ja esiintymisvalmentaja Jaana Saarinen.
Toimittaja Helena Lappeteläinen perehtyy ruualla viettelyn saloihin ja valmistaa viettelysten illallisen. Aisteja hiveleviä herkkuja nautitaan myös vieraan kanssa studiossa.
Toimittaja Totti Toivonen on syksyn ajan kulkenut pizzeriasta toiseen etsien Suomen suurinta pizzaa ja lähetyksessä selviää mistä päin maata kaikkein uhkeimpiin mittoihin yltävä pizza löytyy.
Perjantai 25.10.
Hans Välimäki taiteilee kampanisuja Rovaniemellä.
Vieraana on maatilalla arkeaan elävä näyttelijä ja tuottaja Olga Temonen.
Lähetyksessä tehdään matka vieraalle kotoisiin maisemiin. Toimittaja Alexandra Kral-Leszczynski osallistuu Ilomantsissa järjestettävälle lehmäleirille ja pääsee siellä valmistamaan omin käsin juustoa kyytön maidosta. Tätä herkkua tarjotaan lähetyksessä myös illan vieraalle.
Edellisen kauden tunnelmia:
"Jännittää"
Puoli seitsemän -ohjelman uusin vahvistus, Ella Kanninen, juontaa Mikko Kekäläisen parina, kun Marja Hintikka on äitiyslomalla.
Vaikka Ella on ollut tekemässä monenlaisia ohjelmia, on Puoli seitsemän ihan uudentyyppinen haaste.
”Olen ensimmäistä kertaa juontamassa suoraa keskusteluohjelmaa. Kyllä se jännittää. Suorat lähetykset ovat journalistisesti haastavia ja tahti on nopea.”
Ella kertoo katsoneensa Puoli seitsemän -ohjelmaa alusta alkaen ja odottaa innokkaasti pääsyä mukaan tositoimiin.
Ella on juontanut ja toimittanut Ylelle muun muassa ohjelmasarjoja Talo Ranskassa ja Tie Roomaan. Viime kesänä Ella juonsi suuren suosion saavuttaneen ennätyspitkän Juhannusjuna-lähetyksen, joka lähetettiin suorana myös Saksaan ja Ranskaan.
Puoli seitsemän -ohjelma napsii katsojaennätyksiä
Suomalaiset tykkäävät katsoa TV1-kanavaa kello puoli seitsemältä ja Puoli seitsemän -ohjelmaa.
Suosittu ohjelma nostaa viikko viikolta katsojaennätyksiä. Uusin ennätys napattiin tiistaina 22.1., jolloin suoraa tv-lähetystä seurasi 552 000 katsojaa. Lähetyksessä oli vieraana huippu-urheilujohtaja Mika Kojonkoski.
Viime viikolla Puoli seitsemää katsoi kahtena iltana yli puoli miljoonaa katsojaa. Kun tuottaja Markus Selin oli kylässä torstaina 17.1., telkkarin ruutua napitti 530 000 katsojaa.
Kiitos teille Puoli seiskan ystävät!
Puoli seitsemän kiittää synttäreistä!
Puoli seitsemän -ohjelma täytti lokakuun lopulla tänä syksynä kolme vuotta. Ohjelman 402. suora lähetys nähtiin TV1:llä perjantaina 30.11., jolloin järjestettiin mahtavat synttäribileet.
Ps-porukka kiittää synttäreihin osallistuneita faneja sekä juhlaväkeä kotikatsomoissa! Erityiskiitos Marjatta Leppäselle ja Erkki Liikaselle sekä yllätysvieras Tuulille!
Kuvia synttäreistä ja vieraista Ps:n Facebookissa
Kuvia Ps:n blogissa
Dokumentti: Kimmo Ohtosen norppauinti
TV1 perjantaina 29.3.2013 klo 18.30 - 19.00, uusinta maanantaina 1.4. klo 11.05 - 11.35
Yle Areenassa 30 päivää
Miten luontotoimittaja Kimmo Ohtonen selviytyi yksitoista päivää kestäneestä yli 130 kilometrin pituisesta uintimatkasta Savonlinnasta Lappeenrantaan syyskuun viilentämässä Saimaan aallokossa?
Kimmo Ohtonen ui Saimaan halki kerätäkseen varoja saimaannorpan suojelutyöhön. Kimmon Norppauinti kosketti suomalaisia kautta maan keräten komean potin norpan suojelutyöhön.
TV1:llä uusintana esitettävässä Puoli Seitsemän -ohjelman puolituntisessa dokumentissa pohditaan, mikä sai ihmiset innostumaan Kimmon uintimaratonista.
Mitä tuumaa valmentaja?
Kimmon urakkaa ohjelmassa kommentoivat uimari-valmentaja Jani Sievinen, norppakuvaaja Juha Taskinen, kampanja-asiantuntija Riikka Kämppi, Kimmon uintivalmentaja ja triathlonisti Krista Terämaa sekä WWF:n suojelupäällikkö Jari Luukkanen.
Syyskuun puoleen väliin mennessä WWF:n keräystilille kertyi huikeat 135 000 euroa ja norppakummeiksi ilmoittautua noin 500 henkeä. WWF.fi/norppauinti -osoitteesta löytyy lisätietoja. Vielä voit lähettää kännykkäviestin NORPPA numeroon 16160 ja näin lahjoitat 10 euron saimaannorpan suojeluun.
Käsikirjoitus ja ohjaus Kimmo Ohtonen, kuvaus Antti Tuunanen ja Juha Taskinen, leikkaus Matti Heimonen. Tuottaja Miika Ranne, tuotanto Yle Asia.
Ohjelmaan on saatavilla suomenkielinen tekstitys. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran joulukuussa 2012.
Muualla netissä:
WWF: Norppauinti
Norppauinti Facebookissa
Elävä arkisto: Miten suojella saimaannorppaa?
Norppauinti Ylellä:
Yle Uutiset: Norppauimarilla edessään tulikoe (4.9.2012)
Puoli seitsemän: Norppauinti alkaa (28.8.2012)
Aamu-tv: Norppauimari valmistautuu lähtöön (28.8.2012)
Aamu-tv: Kimmo antaa vinkkejä avovesiuintiin (12.6.2012)
Aamu-tv: Kimmo kertoo uinti-ideastaan (1.2.2012)
Seuraa norppauintia kartalla:
Näytä isompi tai staattinen kartta.
Kätevän isännän salaatti
Työkalupakkinsa suunnattomiin mahdollisuuksiin luottava Kätevä isäntä loihtii mansikkaisen kesäsalaatin, jonka lopputulos hämmästyttää niin terveysintoilijat kuin normaalitkin katsojat.
Voiko arkisista aherruksistaan keittiöön kiskaistu suomalaismies todella saada aikaan jotain näin ainutlaatuista? Katso ja ylläty!
Kesäsalaatin ohje on neljälle hengelle.
Salaatin raaka-aineet:
Kotijuustoa, 2 rasiaa
Mansikkaa, 1 rasia
Kurkku, 1 kpl
Retiisi, 1 pussi
Auringonkukan siemeniä, 1 pieni pussi
Basilika, 1 puntti
Jäävuorisalaattia, 1 kpl
Rucola-salaattia, 1 puntti
Kastikkeeseeen:
Oliiviöljyä
Sitruuna, 1 kpl
Nautitaan rauhallisesti kesäisessä illassa hyvässä seurassa sopivan juoman kera. Hyvää ruokahalua!
Toivoo: Kätevä isäntä. Ohjeen on laatinut keittiömestari Piia Järvenmäki.
Himoittu punajuuriketsupin resepti tulee tässä!
Huippukokki Kim Palhusin himoittu punajuuriketsupin resepti - yksinoikeudella Puoli seiskassa!
HUOM! Tästä määrästä tulee noin 500 annosta! :)
Tarvikkeet:
25 kg punajuurta, kuorittuna
18 l vettä
5 l väkiviinaetikkaa
200 g suolaa
2 kg hienoa sokeria
kanelia
cayennepippuria
Valmistus:
1. Kuori ja lohko punajuuret. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa etikkavedessä.
2. Kaada vesi pois. Soseuta punajuuret tasaiseksi soseeksi ja mausta.
3. Jäähdytä. Säilytetään kylmässä.
Nauti esimerkiksi maukkaiden kasvisburgereiden kera.
Resepti esiteltiin Puoli seiskassa torstaina 3.5. kasvisburgerijutussa.
Tiina Klemettilän kasvimaavinkit: Kannattaako?
Kylvösuunnitelma – kyökkipuutarhasta potager (ohje)
Kaunis keittiöpuutarha, ranskalaisittain potager on kuuminta hottia kasvimaalla. Samat salaatit, herneet ja porkkanat kasvuun, mutta uusissa muodostelmissa muutaman kukan kera. Tuloksena on ruokaa mahalle ja silmille.
Itsetehdyt ötökkäsuojat
Oman pihan rukola, sinappikaali, on ihanaa salaattina, kuuman pitsan päällä tai pestona, mutta usein ikävän reikäistä. Kirpat hyppäävät niiden kimppuun heti kun ne pääsevät mullan alta esiin. Tarvitaan siis kirpan kestävä ötökkäsuoja.
Tukirakennelmia köynnöskasveille
Pavut ovat kasvisruuan perusta ja herneet kesän herkku. Molempia on helppo kasvattaa, mutta ne kaipaavat jotakin mitä pitkin kiivetä. Keppi pystyssä riittää, mutta miksi ei pitäisi lystiä asian tiimoilta, ja rakentelisi jotain koreampaa?
Maista Matin kääpälattea!
PS:n toimittaja Alexandra Kral-Leszczynski vieraili huippu-uimarina tutuksi tulleen Matti Rajakylän keittiössä.
Toimittaja pääsi tutustumaan miehen nykyiseen, suureksi osaksi raakaravinnosta koostuvaan, ruokavalioon. Ohessa Matin vinkit pakurikääpä-maca -laten valmistukseen.
Matin maca-pakuri -latte
Kuivata pakurikääpää 50 - 70-asteisessa uunissa yön yli, jonka jälkeen voit käyttää samaa palaa kymmeniä kertoja.
Ainekset:
1-2 dl cashew-pähkinöitä
2 ruokalusikallista raakakaakaojauhetta
1 rkl maca-jauhetta
2 rkl hunajaa
2 rkl kookosrasvaa
1 rkl kaakaovoita
Hyppyselliset kanelia, suolaa, kardemummaa sekä cayannepippuria
Laita aineet tehosekoittimeen ja kaada päälle 1 - 1,5 litraa pakurikääpäteetä.
Teetä voit valmistaa keittämällä vettä pakurikäävänpalan kanssa. Sekoita ainekset tasaiseksi ja nauti juoma lämpimänä.
Kinnasneula – neulakinnas
Kun talvet muistuttavat muutenkin entisaikain talvia, tarvitaan kunnon varusteita lunta ja pakkasta vastaan.
Neulatekniikalla saa kauniit, lämpimät ja kestävät kintaat.
Toimittaja Hannamari Hoikkala päätti opetella tekniikan käyttäen mallina ukkinsa vanhoja kintaita.
Näin valmistat lämpimät neulaskintaat!
Kakkukisaan sateli reseptejä!
Puoli seitsemän leivoskisaan sateli parisataa leivosreseptiä. Tässä yksi niistä eli Aleksis Kiven kakku, josta tulee leikattaessa Seitsemän veljeksen leivokset. Leivosohjeen lähetti Leila Uttuslien.
Resepti: Aleksis Kiven kakku / Seitsemän veljeksen leivokset
Kauniit helmet huovasta
Villalangasta saa nopeasti ja edullisesti kauniin korun piristämään talvipäivää!
Huopapalloista syntyy nopeasti kauniita koruja. Valmiita palloja saa askarteluliikkeistä, mutta niiden tekeminen on myös hauska projekti. Siihen tarvitaan ainoastaan villalankaa, sukkahousut ja pesukone.
Huopahelmien ohjeet
Intialaista päähierontaa
Ps-ohjelmassa eri ammatteihin tutustuva toimittaja Alexandra Kral-Leszczynski kävi selvittämässä kuinka intialainen päähieronta onnistuu vaikka kotioloissa.
Intialainen päähieronta on koko kehoa aktivoiva rentouttava ja uudistava hoito.
Hieronnassa käsitellään yläselkää, hartioita, niskaa sekä päätä.
Hierontaotteet ovat pehmeitä, monipuolisia ja vaihtelevia. Korvien ja kasvojen akupisteiden hieronta puolestaan virkistää ja vapauttaa energiaa.
Intialaisen päähieronnan ohjeet kuvien kera!
Eroon jättiputkesta
Jättiputken hävittäminen on vaativa, mutta ei mahdoton tehtävä. Neuvoja saa Ympäristökeskuksista, oman kunnan ympäristöosastolta ja netistä.
Tärkeimmät nyrkkisäännöt ovat:
1. Älä päästä jättiputkea kosketuksiin ihon kanssa. Seurauksena voi olla ikäviä palovammoja.
2. Ole sitkeä. Jättiputkea joutuu torjumaan usean vuoden ajan.
3. Hae apua, älä päästä jättiputkea karkaamaan luontoon.
4. Toimi heti. Kun kasvit ovat pieniä ja niitä on vähän, on hävittäminen helppoa. Katkaise kasvit maanpinnan alapuolelta ja kompostoi. Tarkkaile paikkaa muutaman vuoden ajan ja jatka tarvittaessa torjuntaa. Tämä tepsii kasveihin, joissa ei vielä ole siemeniä.
5. Tuhoa siemenet. Katko kukinnot ennen siementen kypsymistä. Jatka katkomista koko kasvukausi, sillä jättiputki yrittää kasvattaa uudet siemenet vielä syyskuussakin. Siemenet kannattaa hävittää polttamalla.
6. Jos jättiputkia kasvaa vain pienellä alueella, kokeile peittämistä. Kata maan pinta keväällä valoa läpäisemättömällä materiaalilla, vaikkapa parikertaisella mansikkakankaalla. Uudet taimet tukahtuvat
pimeässä. Tai myrkytä alue muutoin luontoystävällisellä kasvimyrkyllä. Nämä toimenpiteet pitää toistaa todennäköisesti useana vuonna, sillä jättiputken siemenet säilyvät noin kymmenen vuotta.
7. Hanki tietoa. Ympäristökeskuksen kirjanen auttaa hyvää alkuun.
8. Onnea ja kiitos kun torjut tulokaslajin Suomen luonnosta.
Askartele, koristele puutarhaa!
Tiina antaa jälleen hienoja vinkkejä, miten voit somistaa puutarhaasi.
Tarvitsetko kukkakeppejä penkkeihin, haluatko paikata kolhiintuneita ruukkuja tai kenties valomobileita omenapuun oksille?
Tiinan ohjeilla saat juuri sitä, mitä haluat. Eikun askartelemaan!
Kukkakeppi pajusta
Ruukun uudet vaatteet
Valoa heijasteleva mobile peilinpaloista ja lasipalleroista
Iso Paja = Iso Kasvihuone
YLEn Pasilassa oleva päärakennus Iso Paja on totuttu näkemään vaalivalvojaisten näyttämönä. Kun korkeaa lasikattoista ja -seinäistä tilaa katsoo puutarhavimmaisen silmin, se on selvästi erittäin iso kasvihuone.
Kun vielä Ps:n studion vieressä on Isoon Pajaan kurottava parveke, matka ajatuksesta toteutukseen on lyhyt.
Ps-parvekkeen periaatteet:
1. Tärkeintä ovat mukavat oleskelutilat
Koreimmistakaan kukista ei ole mitään iloa, jos niiden vierellä ei viihdy. Jo muutama vihreä oksa tuottaa paljon iloa, jos niitä voi katsella mukavasti oleillen.Siis tuoleja, pöytiä ja iso riippumatto
2. Parvekkeella on käytetty vanhaa tavaraa
Meillä on tietysti käytettävissä Ylen tarpeisto, mutta entiset puutarhakalusteet tai muut käytetyt tavarat saattavat olla hauskempiakin kuin uudet. Niitä voi ainakin uudistaa rennommalla otteella. Tyynyt, viltit ja vaikka maali auttavat asiaa. Ruukut ja kukkatelineet saavat olla sekalaista seurakuntaa. Parvekkeesta tai terassista on nimittäin vaikea nauttia jos ensi kuun tilikin meni hankintoihin.
3. Hyvinvoiva tavallinen kasvi on kauniimpi kuin harvinainen ränkylä
Tavalliset kesäkukat ovat helpoimpia hoitaa, edullisia hankkia ja kestävät yleensä koko kesän. Kalliit ja eksoottiset tuppaavat olemaan myös kalliita ja kranttuja. Syötävät kasvit ovat kauniita myös.
Kukistakin saa enemmän iloa, kun oleskelutila on viihtyisä.
4. Siemenestäkin ehtii kasvattaa yhä
Tosiharrastaja on kasvatellut herkimpiä köynnöksiä jo tammikuusta alkaen, mutta yhä ehtii mukaan. Kuukauden esikasvatus nopeuttaa kukintaa kesällä, mutta taimet eivät ehdi liian isoiksi sisätiloissa. Pienet multapurtilot ovat aikas somia.
Lystiä kevään jatkoa ja kesän alkua! toivottaa Tiina
Taimikasvatusruukku sanomalehdestä
Puutarhaessu sunnuntaikäyttöön
Pääsiäisiloa munankuorista!
Askartelutaituri Tiina Klemettilä laittaa pääsiäiseksi munakasta ruokalistalle ja saa samalla tarvikkeita askarteluun!
Tiina opastaa kuinka tyhjentää munankuoret, joista voi askarrella munaketjun ja pesällisen kuoriutuvia kukkia.
Iloista pääsiäistä ja kevään alkua!
Munankuorien tyhjennysohjeet
Munaketjun askarteluohjeet
Pesällinen kuoriutuvia kukkia
Villapaitapeijaiset nyt!
Vanhasta villapaidasta loihdit lämpimät lapaset.
Aloita kaivelemalla kaapista (ja kavereiden kaapeista) resuuntuneet, pieneksi jääneet tai muuten käyttämättömät villavaatteet.
Tarkista niskalapusta, että neuleen villapitoisuus on ainakin 50 prosenttia.
Sitten tehdään kaikkea sitä, mitä kielletään tekemästä villalle.
Työnnä neule pyykkikoneeseen. 60 asteen kirjopesu hoitaa huovutuksen yleensä kerralla. Joskus olen joutunut käyttämään 90 asteen valkopesuakin tai pesemään paidan pari kertaa. Neuleen pitää kutistua selvästi, jotta se ei enää purkaudu leikattaessa.
Sitten töihin. Sovellathan kaavoja piirtäessäsi maalaisjärkeä!
Kukka
Kintaat
Pupu
TV1 tiistaista perjantaihin klo 18.30, uusinta maanantaisin ja keskiviikosta perjantaihin klo 5.55 ja 11.05
Yle Areenassa 7 päivää
Puoli seiskan blogi
Ps Twitterissä
Ps Facebookissa
Me teemme Puoli seiskaa!
Lisätietoja ohjelmista
TV1 tiedottaa
Pe 28.03.2014
To 13.02.2014
Ke 12.02.2014
Ma 03.02.2014
To 23.01.2014
Ma 20.01.2014
To 16.01.2014
Ke 18.12.2013
Ti 03.12.2013
Ke 16.10.2013
To 10.10.2013
To 03.10.2013
Ti 01.10.2013
Ti 03.09.2013
Pe 30.08.2013
Ma 10.06.2013
Ma 10.06.2013
Ma 06.05.2013
Ma 22.04.2013
To 11.04.2013
Pe 08.03.2013
Pe 08.02.2013
Ke 06.02.2013
Ma 04.02.2013
Ke 23.01.2013
Ma 21.01.2013
To 17.01.2013
Pe 07.12.2012
Ke 14.11.2012
Ke 31.10.2012
Ma 29.10.2012
Ti 16.10.2012
Ma 15.10.2012
Ke 03.10.2012
Ti 02.10.2012
Ke 25.07.2012
Ma 16.07.2012
Pe 15.06.2012
Pe 23.03.2012
Ti 20.03.2012
Pe 09.03.2012
Pe 02.03.2012
Ma 20.02.2012
To 16.02.2012
Ma 06.02.2012
To 02.02.2012
Ma 30.01.2012
Ma 30.01.2012
Ma 16.01.2012
Ke 11.01.2012
Ke 04.01.2012
Ke 07.12.2011
Ke 07.12.2011
Pe 18.11.2011
Ma 14.11.2011
Pe 28.10.2011
Pe 14.10.2011
Ke 05.10.2011
Ti 23.08.2011
Ma 23.05.2011
Pe 20.05.2011
Ma 16.05.2011
Ma 18.04.2011
Ti 29.03.2011
Ti 15.03.2011
Ke 09.03.2011
To 03.03.2011
Ma 14.02.2011
Ma 07.02.2011
Ti 01.02.2011
Ti 01.02.2011
To 27.01.2011
To 20.01.2011
Ma 17.01.2011
Ti 07.12.2010
Pe 19.11.2010
Ma 20.09.2010
Ti 14.09.2010
To 12.08.2010
To 05.08.2010
Ma 21.06.2010
Pe 04.06.2010
Ma 24.05.2010
Ma 26.04.2010
Ma 22.03.2010
Pe 19.03.2010
Ma 15.02.2010
Ma 01.02.2010
Ma 11.01.2010
Pe 11.12.2009
Ma 07.12.2009
Ma 23.11.2009
Ma 16.11.2009
Ma 12.10.2009
Ti 06.10.2009
Pe 24.04.2009
Ke 11.03.2009
Ma 09.03.2009
Pe 06.03.2009
Pe 20.02.2009
Ti 27.01.2009
Ke 21.01.2009
Ma 12.01.2009
To 08.01.2009
Pe 02.01.2009