TV1:n ohjelmat | Ulkomainen draama

Ohjelmakortti

The Pacific: Tyynenmeren taistelutoverit

Stephen Spielbergin ja Tom Hanksin suursarja (K15) kertoo nuorista amerikkalaissotilaista, jotka taistelivat toisen maailmansodan aikana isänmaansa puolesta kaukana kotoa.

 

Pearl Harborin iskun jälkeen sota laajeni Tyynellemerelle. Yhdysvaltain merijalkaväen 1. divisioona johti usein hyökkäystä etulinjassa ja joutui vastaamaan sodan kovimpiin haasteisiin.

Merivoimien suurinta joukko-osastoa kutsuttiin lempinimellä Old Breed.

Kahdeksalla Emmyllä palkittu sarja keskittyy kuvaamaan kolmen siihen kuuluneen nuoren miehen taistelukomennuksia. Robert Leckie, Eugene Sledge ja John Basilone taistelivat yhdessä ja erikseen kolmen vuoden aikana paikoissa nimeltä Guadalcanal, Cape Gloucester, Peleliu, Iwo Jima ja Okinawa.

Olosuhteet olivat rankat ja kaikesta oli puutetta. Tyynenmeren saarten ilmasto oli uuvuttavan kuuma ja kostea, ja vastassa oli vihollinen, joka oli valmis taistelemaan katkeraan loppuun asti.

Sodan kauheuksista huolimatta sotilailla oli hetkiä, joiden aikana he saattoivat hetken ajan olla tavallisia nuoria miehiä, jotka kaipasivat kotiin, löysivät rakastetun, tai vain purkivat sotimisen aiheuttamaa ahdistusta kukin omalla tavallaan.

Sarja perustuu kolmeen elämäkerralliseen kirjaan, jotka ovat kirjoittaneet Robert Leckie, Chuck Tatum, Eugene B. Sledge, sekä sarjan tuotantotiimin tekemiin aikalaishaastatteluihin.

Sarjalla on varsin maineikas tuottajatiimi: Tom Hanks, Steven Spielberg ja Gary Goetzman. Samat miehet tuottivat myös vuonna 2001 valmistuneen suursarjan Taistelutoverit (Band of Brothers).

Ennen kutakin illan jaksoa nähdään Tom Hanksin juontama muutaman minuutin katkelma, jossa sodan todelliset sankarit kertovat taisteluistaan.

 

Osa 1 (traileri)

Pearl Harborin iskun jälkeen sota laajenee Tyynellemerelle. 1. merijalkaväkidivisioonan tulee turvata elintärkeä lentokenttä.

 

Osa 2 (traileri)

Takaisinvaltaus. Guadalcanalin kenttä on menetetty, ja viidakossa kuukausia taistellut 1. divisioona saa kipeästi kaivattua vahvistusta. Tehtävänä on vallata takaisin menetetty kohde.

 

Osa 3 (traileri)

Hengähdystauko. Neljän kuukauden taistelun uuvuttamat joukot lepäävät hetken Melbournessa. Sotilaat rentoutuvat kukin tavallaan, joku heistä löytää oman rakastetun. Basilone saa mitalin ja uuden tehtävän.

 

Osa 4 (traileri)

Cape Gloucester. Japanilaisten miehittämän Uuden-Britannian valtausyrityksessä amerikkalaisjoukot huomaavat, että varsinaisen vihollisen lisäksi heillä ovat vastassaan vihamieliset luonnonolot.

 

Osa 5 (traileri)

Peleliu. Basilone on kotikenttäkomennuksella keräämässä varoja sotatoimia varten. Peleliun korallisaarella Japani iskee kovaa amerikkalaisjoukkoja vastaan. Sledge pääsee jälleen tositoimiin.

 

Osa 6 (traileri)

Kuolettava kosteus. Ilmankosteus saarella on epäinhimillinen ja juomavesi vähissä, mutta Peleliun lentokenttä on vallattava. Leckie haavoittuu ja Sledge katsoo kuolemaa silmästä silmään, onko loppu lähellä?

 

Osa 7 (traileri)

Helvetin esikartano. Japanilaiset taistelevat kuolemaa uhmaten. Katkerat taistelut johtavat raakuuksiin rintamalinjan molemmilla puolilla, ja moraalin rajat häilyvät.

 

Osa 8 (traileri)

Iwo Jima. Basilone pitkästyy kotikomennuksellaan ja mielii takaisin rintamalle. Hänet siirretään tilapäisesti koulutusleiriin, jossa koulutetaan myös naispuolisia merisotilaita.

 

Osa 9 (traileri)

Okinawa. Väsyneet Sledgen joukot määrätään korvaamaan toinen joukko-osasto Japanin kiivaasti puolustamalla alueella, jossa on myös siviilejä. Tämä on paha paikka amerikkalaissotilaille.

 

Osa 10 (traileri)

Kotiinpaluu. Japani on tunnustanut tappionsa ja sotasankarit pääsevät palaamaan kotiin. Kaikki eivät palaa koskaan, ja ne onnekkaat jotka selvisivät hengissä, kantavat sodan arpia kehossaan ja sielussaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiistaisin 28.12. – 1.3. klo 21.00

 

Jaksot YLE Areenassa 14 päivän ajan

 

Traileri 1

Traileri 2

Traileri 3

Traileri 4

 

 

The Pacific
- HBO:n nettisivut

 

 

The Pacific Facebookissa (suomen kielellä)

 

 

The Pacific Facebookissa (englannin kielellä)

 

 

 

 

Robert "Hugh" Leckie (James Dale).

 

Eugene "Bondurant" Sledge (Joe Mazzello).

 

John "Manila" Basilone (Jon Seda).

 

Ohjaus: Tim Van Patten, David Nutter, Jeremy Podeswa.

 

Käsikirjoitus: Bruce McKenna, Michelle Ashford, Robert Schenkkan, Laurence Andries.

 

Tuottajat: Tom Hanks, Steven Spielberg ja Gary Goetzman. Tuotanto: HBO, Yhdysvallat 2010.

 

 

Aiheeseen liittyviä ohjelmia:

 

The Pacific: Okinawan taistelut (K13)

Maanantai 27.12. klo 20.20

The Pacific -sarjan tekijät ja sodan veteraanit kertovat Okinawan saarella käydyistä taisteluista ja sodan karusta todellisuudesta. Mukana katkelmia draamasarjasta sekä aitoa uutiskuvaa. T: HBO

 

Sotien satuttamat

Maanantai 27.12. klo 21.00

Poikkeustilassa koettu stressi on myös suomalaisten todellisuutta, kun rauhanturvatyö vie sotilaat tilanteisiin jossa väkivallan uhka ja käyttö ovat arkipäivää.

Sotien satuttamat on ohjelma, jossa niin suomalaiset, tanskalaiset kuin saksalaiset Afganistanissa palvelleet tilittävät tuntojaan. Asiantuntijat valottavat kuinka sotatraumoja hoidetaan ja miten vaikeiden kokemusten yli voi päästä. Tuotanto: YLE Ajankohtaisohjelmat, 2010

 

Tauno Tukevan sota

Maanantaisin 13. – 27.12. klo 21.30

Tauno Tukevan sota on korpisoturin selviytymistarina. Kolmiosainen sarja sijoittuu jatkosodan loppuun, kevääseen ja kesään 1944 Karjalan kannakselle.

 

Sotien haavat eivät parane (K15)

Maanantaina 27.12. klo 22.15

Sotilaiden mukaan pahin taistelu käydään vasta kotona. Yhdysvaltain sisällisodasta alkaen on dokumentoitu sodasta palanneiden psyykkisiä oireita. Nyt oireet tunnetaan ja niitä kutsutaan posttraumaattiseksi stressihäiriöksi.

 

Historiaa: Tyynenmeren sotakoirat

Tiistai 28.12. klo 16.06

Viidakossa väijyvät japanilaissotilaat aiheuttivat mittavia tappioita Yhdysvalloille toisessa maailmansodassa. Vuonna 1942 otettiin avuksi sotakoiria, jotka osoittautuivat todellisiksi sankareiksi.

 

 

TV1 tiedottaa
Muualla Yle.fi:ssä