Ma 30.03.2009 @ 23:54Tuija Aalto

Creative Commons on digitaalisen ajan tekijänoikeusmekanismi

Nine Inch Nails julkaisi Ghosts I - IV -albuminsa Creative Commons - lisenssillä faniensa ilmaiseksi ladattavaksi. Samaan aikaan albumi oli vuoden 2008 myydyin Amazonin MP3-kaupassa.

Valkoinen talo jakaa nettisivujensa sisällöt vapaasti jatkokäytettäväksi. BY-lisenssi ei vaadi muuta kuin alkuperäisen tekijän mainitsemisen. BY-lisensoidulle teokselle saa tehdä mitä vain; kopioida, kääntää, remiksata ja hyödyntää kaupallisesti, kunhan mainitsee lähteen.

Laulaja Gwen Stefani julkaisi Zuma-vauvastaan kuvan CC-lisenssillä. Hän olisi voinut myydä kuvan lehdille hyvään hintaan, mutta päätti antaa sen faneilleen ilmaiseksi. BY NC ND - lisenssin mukaan teosta saa julkaista uudelleen ei-kaupallisissa yhteyksissä, kunhan mainitsee lähteen.

Al Jazeera julkaisee vapaasti hyödynnettävää videoleikkeiden varastoa verkossa. Uutiskanavan Creative Commons Repositoryssä voi katsella sisältöjä ja ladata korkearesoluutioisen (broadcast-tasoisen) tiedoston koneelleen. Creatice Commons - lisenssi sallii jopa kaupallisen TV-käytön: ainoana ehtona on alkuperäisen tekijän mainitseminen.

Kansainvälinen TV-ohjelmien osto- ja myyntitapahtuma MIPTV on parhaillaan meneillään Cannesissa. Seminaariohjelma käynnistyi rautaisannoksella uudenaikaista tekijänoikeuksien luovutuslisenssitietoutta.

Esimerkkejä Creative Commons - lisenssin käytöstä esittelivät Donatella Della Ratta Creative Commons -verkostosta ja Pierre-Yves Lanneau-Saint-Léger Jamendo.com - musiikkipalvelusta.

Jamendo on maailman suurin ilmaiseksi laillisesti ladattavaa musiikkia tarjoava palvelu. Palvelussa on 200 000 biisiä 9000 artistilta. Jamendo Pro tarjoaa TV- ja mainostuottajille helpon väylän hankkia musiikkia tuotantoihinsa. Jamendoon sitoutuneet musiikin tekijät ja tuottajat eivät ole minkään tekijänoikeusjärjestön jäseniä, joten teidän ei tarvitse maksaa mitään mihinkään muualle, Lanneau-Saint-Léger mainosti.

Creative Commons - lisensoinnin hyötyinä tuotiin esiin viraalimarkkinointi ja brändin rakentaminen.

Paneeliin osallistunut lakimies Ingrid Silver kuvasi Creative Commons -lisenssin kasvavaa suosiota yhteiskunnalliseksi ja filosofiseksi muutokseksi suhteessa tekijänoikeuksiin. Perinteinen tekijänoikeus pidättää kaikki oikeudet, kun CC luovuttaa tekijälle sopivan osan niistä yhteisen hyvän vuoksi; jotta ihmiset voivat luoda uutta digitaalista kulttuuria yhdessä.

Silver huomautti, että jonkinlainen rajoitus tekijänoikeuteen yhteisen hyvän nimessä tehtiin jo 1710, kun tekijänoikeudesta ensimmäistä kertaa Englannissa lailla säädettiin. Kirjan tekijänoikeuden haltijan oli annettava yhdeksän kopiota ilmaiseksi yhdeksää eri kirjastoa varten.

0 kommenttia

Aikaleima

Millaista on nyt? Mitä nyt ajatellaan siitä, millaista tulevaisuudessa tulee olemaan? Miltä menneisyys näyttää tämän hetken valossa? Ylen tietotyöläiset ja vaihtuvat vieraskynäilijät havainnoivat nykyaikaa ja kirjoittavat näkemästään.
 

Blogiarkisto

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu