Ma 09.03.2009 @ 13:22Pirkka Aunola

Paras baari voi löytyä kotoasi

Spontaani juhliminen onnistuu yleensä paljon paremmin kuin liian pitkään suunnitellut illanvietot. Nykyisin se on myös paljon helpompaa, kun ei tarvitse edes poistua kotoa juhlintaa varten.

Tiedän, että tämä voi kuulostaa monen mielestä nololta nörtteilyltä, mutta voin parin kokeilun jälkeen tunnustaa julkisesti, että Facebook on paljon parempi baari kuin monet fyysisen maailman vastaavat viritelmät.

Otetaan esimerkiksi viime viikon perjantai.

Työviikko oli ollut väsyttävä ja ystäväni ilmoitti iltayhdeksältä Facebookissa ottavansa kalsarikaljaa kotonaan. Lyöttäydyin joukkoon, ja pian pari muutakin tuttua asettautui ystäväni profiiliin viettämään iltaa.

Omassa jääkaapissani oli sopivasti rapsakkaa rieslingiä, joka avasi sopivasti kielen, tai oikeastaan sormen kannat. Keskustelu soljui illan pimetessä yleisistä höpinöistä klassisiin baariaiheisiin, joiden sisältöä itse kukin saa vain arvailla.

Mutta yhteinen baarikokemus ei jäänyt pelkästään suunpieksentään, sillä meillä kaikilla oli käytössä Spotify. Jokainen toimi vuoronperään DJ:nä ja yhteinen soittolista kaikui jokaisen osallistujan omassa kodissa. Mitä myöhempään ilta meni, sitä rohkeammaksi soittolista ja puheenaiheet muuttuivat.

Varsinaista valomerkkiä ei FB-baarissa anneta, mutta luonnollinen väsähdyshetki asettui puoli kahden aikoihin. Tietenkin, sillä silloinhan myös Kallion baareissa valomerkki tulee.

Facebook-baari-illan kaari on yllättävän samanlainen kuin fyysisessä maailmassa. Illasta löytyivät hetket, jolloin kehutaan vuoron perään toisiaan Hyvä tyyppi -asenteella ja nolot paljastuksetkin asettuvat luontevasti virtuaalisen baari-illan virtaan.

Mutta onko FB-baarista haastamaan perinteisiä illanistujaisia? Listataanpa plussat ja miinukset:

Facebook-baarin plussat

 • Saa pukeutua kuten haluaa, tai vaikka olla pukeutumatta
 • Lapsiperheellisetkin voivat osallistua suhteellisen kätevästi
 • Ei tarvitse tälläytyä
 • Halvat hinnat
 • Mikään perusbaareista ei tarjoa yhtä hyvää rieslingiä kuin FB-baari
 • Vessat ovat siistit, eikä tarvitse pelätä lattialla olevia lasinsiruja
 • Viereisistä pöydistä ei koskaan haasteta riitaa
 • Matka baarista kotiin on äärimmäisen lyhyt
 • Musiikki on aina hyvää, tai ainakin sen voi vaihtaa nopeasti
 • Kun keskustelu tapahtuu kirjoittamalla, ei ainakaan heti lipsauta nolouksia julki
 • Jälkikäteen voi palata katsomaan mitä tuli sanottua

 

Facebook-baarin miinukset

 • Juomat voivat loppua kesken
 • Keskustelut voivat olla hieman epäsynkronoituja (tosin sama pätee oikeisiin baarikeskusteluihinkin)
 • Makkaraperunat voivat jäädä saamatta, jos pakastinta ei ole varustettu FB-iltaa varten
 • Jälkikäteen voi palata katsomaan mitä tuli sanottua

 

Voi olla, että vielä tuhahtelet virtuaalisille baari-illoille, mutta kokeile edes ennen tyrmäämistä. Minusta se on mitä parhain vaihtoehto illoille, jolloin haluaisi hengailla kavereiden kanssa, vaikkei jaksa lähteä kotoa minnekään.

Suosittelen kuitenkin ennen tiukkaa FB-juhlintaa tarkistamaan, että yksityisyysasetuksesi ovat kunnossa.

8 kommenttia

Kalsarikänni 2.0! Mutta väännäs vielä rautalangasta, miten sä käytät noita yksityis-asetuksia tässä tapauksessa parhaiten. Teetko sisäpiirin ystävistä kalsarikänni-kaverilistan, jolle säädät enemmän näkyvyyttä kuin muille?

Sen verran täsmentäisin, että Facebook jättää kommenttiketjuun näkyviin vain viimeiset sata (?) kommenttia. FB-kalsarikännäilyn sivistyneen kankea alkupää jää siis hämärään ja se oletettavasti kaikkein noloin loppuosa näkyviin.

Kukin päätelköön, onko tämä hyvä vai huono asia.

Tuija_YLE kirjoitti:

Kalsarikänni 2.0! Mutta väännäs vielä rautalangasta, miten sä käytät noita yksityis-asetuksia tässä tapauksessa parhaiten. Teetko sisäpiirin ystävistä kalsarikänni-kaverilistan, jolle säädät enemmän näkyvyyttä kuin muille?

Minulla on aika suurpiirteinen Facebook-jako. On kaverit, jotka saavat tietää mitä milloinkin teen ja tuttavat, jotka saavat nähdä vain vähän tietojani. Tätä samaa jakoa noudattaen olen määritellyt yksityisyystiedoista sen, että vain kaverit saavat nähdä statukseni, kommenttini ja muut vastaavat sisällöt - ja ulkopuoliset haut olen herra paratkoon sulkenut jo kauan aikaa sitten!

Mutta tuo Karin esille tuoma 100 kommentin rajoitus on kyllä hieman ongelmallinen. Pitää ilmeisesti joka sadannen kommentin jälkeen käynnistää uusi status, jotta jää koko illan keskusteluhistoria näkyviin...

Noloa nörtteilyä myös täällä; olen jo pitkään kaivannut välinettä kunnolliselle Kalsarikännit 2.0 over the web meiningille ja itselleni Facebook, Jaiku tmv. eivät ole iskeneet. IRC (se oikea, ei Galtsu) toiminut tähän asti parhaiten, mutta sitä leimaa taas, noh... median? ... rajoittuneisuus.

Kukas virittäisi sen virtuaali-hangaround-palvelun jossa ollaan enemmän läsnä kun Facebookissa jotta päästään kunnon baari- tai kotipippalo tunnelmaan ilman että tällaisen laiskan nörtin tarvitsee nousta kotisohvalta?

Tuomas Rinta kirjoitti:

ilman että tällaisen laiskan nörtin tarvitsee nousta kotisohvalta?

En ole vielä itse kokeillut konsolipelikännejä. Mitenlie onnistuis avatareilla hoippuminen Sony Homen lobbytiloissa esmes?

Tuija_YLE kirjoitti:
Tuomas Rinta kirjoitti:

ilman että tällaisen laiskan nörtin tarvitsee nousta kotisohvalta?

En ole vielä itse kokeillut konsolipelikännejä. Mitenlie onnistuis avatareilla hoippuminen Sony Homen lobbytiloissa esmes?

PSN Home -bileille täältä käsi pystyyn, mun kesämökkini pitäisi ainakin koeajaa!

Hah. Tällainen ei muuten oo tullu mulle mieleen... Melkein vois joskus kokeilla ja sitten kirjottaa omaan blogiin jutun jossa vertailis perusbaari-iltaa ja tollasta FB-baari-iltaa :D

Kyllä parhaat bileet saat ulkomailla vaikka <a href="http://kreikanmatkat.info">Kreikassa</a>, jossa ei ole tuttuja lähellä näkemässä toilailuja pienessä sievässä. Lämpötilakin on lämpimämpi ja muu porukka myös enemmän mukana jutuissa, kun ovat samalla asialla. Mitenköhän perhe tykkäisi, kun pitäisikin baari-illan kotosalla, kun muu perhe yrittää katsoa avaraa luontoa.

Aikaleima

Millaista on nyt? Mitä nyt ajatellaan siitä, millaista tulevaisuudessa tulee olemaan? Miltä menneisyys näyttää tämän hetken valossa? Ylen tietotyöläiset ja vaihtuvat vieraskynäilijät havainnoivat nykyaikaa ja kirjoittavat näkemästään.
 

Blogiarkisto

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu