Pe 17.04.2009 @ 08:55Tuija Aalto

Radion ja television historia on yhteinen - entä tulevaisuus?

Radion historiaa on turha kertoa ilman, että samalla kirjoittaa television historiaa, sanoo tutkija, tohtori Marko Ala-Fossi Tampereen yliopistosta.

- Televisio on aika pitkälti radio. Niillä on yhteinen tausta eivätkä ne välineenäkään ole itsenäistyneet toisistaan ennenkuin 60-luvulla, jolloin televisio alkoi saada omia televisionomaisia piirteitä.

Tämä tulee ilmi nyt, kun USAssa digitalisoidaan televisiota. Digisiirtymän jälkeen televisiota ei voi enää kuunnella radiolla esimerkiksi autossa.

Se, että radio ja televisio ymmärrettiin kokonaan erillisiksi välineiksi 60-70-luvun jälkeen, johti Ala-Fossin mukaan siihen, että radion ja television kehitys lähti eri poluille.

Tiedettiin kyllä, että digitaalinen järjestelmä voisi kuljettaa minkälaisia bittejä tahansa. Tietyistä kulttuurisista ja yhteiskunnallisista syistä ensimmäisenä lähdettiin digitalisoimaan radiota. Television puolella digitalisoitumista hidasti usko analogiseen teräväväpiirtoteknologiaan ja vasta, kun analoginen HDTV oli tullut tiensä päähän, ryhdyttiin miettimään digitaalista televisiota.

Kuvitelma: radiolla tulevaisuus vain omassa verkossa

Erityisesti Europassa radio ja tv ymmärrettiin niin erilaisiksi viestimiksi, että televisiolle kehitettiin sellainen digitaalinen lähetysteknlogia, joka sopi paikalla olevaan antennivastaanottoon kotona jatkuvan verkkovirran ääressä, kun taas radiossa panostettiin häiriöttömään liikkuvaan kuunteluun, kertaa Ala-Fossi. 

Kehitys johti siihen, että tv:n ja radion digitaaliset teknologiat ovat vähemmän yhteensopivia kuin analogisessa vaiheessa. Tähän ei ole mitään erityistä teknologista syytä, kehitys on yhteiskunnallista ja kulttuurista, Ala-Fossi korostaa.

- Nämä samat EBU:n insinöörit, jotka olivat sitä mieltä että radiolla ja televisiolla pitää olla eri teknologiat, ajattelivat, että radiolla on tulevaisuus vain, jos sillä on oma erillinen erityinen verkkonsa.

Nyt näyttäisi enemmänkin siltä, että radion tulevaisuuden vahvuus on siinä, että se voi olla missä tahansa verkossa ja saatavilla minkä tahansa jakelukanavan kautta.

Onko Spotify radio? Entä kännykkä-tv?

Entä miten radio määritellään? Onko nyt kovasti kehuttu Spotify radio?

Ala-Fossin mukaan kyllä, jos sillä voi korvata radion. Hänelle itselleen musiikkipalvelu ei kuitenkaan kaikkia radion tehtäviä täytä.

Sen sijaan kännykkätelkkari voisi sen tehdä.

- Tässä on sellainen televisio, jota EBU:n insinöörit eivät osanneet kuvitella, sanoo tutkija ottaessaan esille verkkokaupasta Saksasta tilaamansa korealaisen kännykän. LG:n antennillisella tv-kännykällä televisio näkyy ja kuuluu hyvin - ei toisin junassa, sillä vastaanotto toimii vain alle 30 km tuntivauhdissa. Akku kestää television katselua tai radion kuuntelua pari tuntia.

- Kun niitä konvergoituneita verkkoja ei ole saatu aikaiseksi, tehtiin konvergoitunut laite.

Tulevaisuutta pohditaan porukalla

Radion ja television tulevaisuus on keskustelun aiheena tänään Isossa Pajassa pidettävässä Mahdollistajastrategiatapaamisessa, jonne on ilmoittautunut reilusti yli sata YLEn tulevaisuudesta kiinnostunutta. Tilaisuuden alku lähetetään suorana netissä ja keskusteluun voi osallistua chatin kautta. Vedän itse ryhmätyön radiosta ja lupaan raportoida ryhmässä syntyneistä ajatuksista tässä blogissa ensi viikolla. 

 

Asiasanat: 

0 kommenttia

Aikaleima

Millaista on nyt? Mitä nyt ajatellaan siitä, millaista tulevaisuudessa tulee olemaan? Miltä menneisyys näyttää tämän hetken valossa? Ylen tietotyöläiset ja vaihtuvat vieraskynäilijät havainnoivat nykyaikaa ja kirjoittavat näkemästään.
 

Blogiarkisto

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu