To 18.02.2010 @ 22:59Jarmo Mustonen

Mobiilisti

Kännykät

Huono omatunto vaivaa. Ei vain ole saanut sitä näppäimistöä naaman eteen kirjoittaakseni kuulumisia. Ratkaisuksi tähän, tein työlistan puhelimeen. Se muistuttaa niin kauan tekemättömistä töistä ennen kuin kuittaan työn tehdyksi. Luonnollisesti.

Nykyään toimittajan kassin pitää olla aika iso. Keikalla pitää olla tallennin, kamera, lehtiö, mikki, puhelin, varaparistot, kaikkiin laitteisiin johdot ja vara-akut. Ehkä jollain on vielä pieni videokamera. Luulisi että vähemmälläkin selviää. Mutta itse asiassa ei meinaa enää selvitä. Valitettavaa.

Oma työnkuvani Ylessä on muun muassa löytää sopivia työvälineitä ammattilaisille, ammattimaiseen käyttöön. Mukana kulkevia ja ei mukana kulkevia laitteita. Hankaluuksia riittää. Lähes kaikissa vimpaimissa on tehty jonkinlaisia kompromisseja. Tallentimissa ei ole ammattilaisten liittimiä. Mikäli liittimet ovat ammattimaiset, niin sitten käyttöliittymä on tehty luvattoman vaikeaselkoiseksi. Olemme eläneet jo pitkään teknisten laitteiden murrosaikaa. Se tuo omat haasteensa. Laitteiden elinkaari on aivan liian lyhyt, laitteita ei ehkä kannata huoltaa ja ennen kaikkea, monet laitteet tulevat kuluttajille raakileina. Oli laite sitten tallennin, kännykkä, digiboxi, tv tai kamera, niin ensimmäisenä pitää olla päivittämässä laitetta. Joskus laitteen päivitys auttaa, joskus ei. Kun laitteita on paljon, on myös niiden ylläpidon järjestäminen haasteellista.

Mielestäni tulevaisuudessa tietyt laitteet eivät tule sulautumaan keskenään. Esimerkiksi toimittajan haastattelulaite tulee olemaan oma laitteensa. Toki siihen voi tulla lisäominaisuuksia kuten SIM-kortti, joka mahdollistaa tiedonsiirron ilman tietokonetta toimituksen palomuurin ulkopuolella olevalle ftp-palvelimelle. Samanlainen ominaisuus voi tulla toki myös nk. pokkari HD-kameroihin, mitä on viime vuosina ilmestynyt markkinoille. Kännykästä ei tule kaiken kattavaa mobiililaitetta. Siitä voi kyllä tulla navigaattori ja näppäilykamera, mutta ei esimerkiksi toimittajan pääsääntöistä yhtä ainutta työvälinettä.

Harmittaa, että tänä päivänä ei ole yhtään laitetta mitä voisi suositella hyvällä omatunnolla mobiilityökaluksi. Siis sellaiselle millä voit lähettää sähköpostia, ottaa tarvittaessa sen ensimmäisen kuvan onnettomuus paikalta, muokata esitelmää junamatkalla töihin tai tehdä pikaiset muistiinpanot seminaarissa. Muutamia mainitakseni. Sellaiselle olisi kova tarve ja kaikki sitä aina kysyvät. Tämän vuoksi seuraan ahkeraan eri valmistajien tuotejulkistuksia. Toivon että kesään mennessä esitellään laite mikä kykenee täyttämään kaikki suurimmat mobiilityöskentelyn haasteet. Muutamia tärkeimpiä ominaisuuksia tietysti on täysi QWERTY- näppäimistö, omilla erikoisnäppäimillä varustettuna (mielellään myös omilla numeronäppäimillä), vähintään 8M pikselin kamera varustettuna automaattitarkennuksella, led-salamalla ja 16:9-kuvasuhteella. Laitteen käyttöjärjestelmä pitää olla myös sellainen että siihen saa mukana kulkevan sähköpostin ja tärkeimmät sosiaalisen median tarvitsemat työkalut. Ai niin. Pitäähän sillä myös pystyä soittamaan ja lähettämään tekstiviestejä. Nyt sellaista ei ole millään valmistajalla. On vain kompromisseja ja enemmän viihdekäyttöön sopivia laitteita.

Tällainen työkalu puuttuu. On löydetty hyvät tallentimet, pokkarikamerat, mikrofonit, navigaattorit, peruspuhelinkin on löydetty. Näissäkin laitteissa on tehty kompromisseja, mutta niiden kanssa voi elää. Ehkä olemme viisaampia ensi syksynä. Lupaan pistää kirjoittamisen useammin ”to-do-listalle”.

2 kommenttia

Oletko löytänyt sellaista haastattelulaitetta jota voisi käyttää kenttätyössä siten että siihen laitteeseen saisi liitettyä useamman mikrofonin? Tehdyn haastattelumateriaalin toimittaminen toimitukseen langattoman yhteyden kautta pitäisi myös saada toimimaan.
Kiitos tiedosta.

1

Aikaleima

Millaista on nyt? Mitä nyt ajatellaan siitä, millaista tulevaisuudessa tulee olemaan? Miltä menneisyys näyttää tämän hetken valossa? Ylen tietotyöläiset ja vaihtuvat vieraskynäilijät havainnoivat nykyaikaa ja kirjoittavat näkemästään.
 

Blogiarkisto

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu