Ti 30.12.2008 @ 10:21Katri Vänttinen

Tulevaisuusmatkailua trendikartalla 2009

Trend Blend 2009+Mitä pitäisi päätellä siitä, että vuoden 2009 tulevaisuustrendit esitetään monilonkeroisena vesipetona (PDF) eikä enää metrokarttoina kuten vuosien 2007 ja 2008 trendikartat?

Kuvastaako kartan piirto merihirviön muotoon sitä, että useimmat päätrendeistä ovat uhkaavia tai vähintäänkin epämiellyttäviä? Vuoden 2009 ydintrendeiksi nimittäin nostetaan epävarmuus, ikääntyminen, ilmastokriisi, velka, globaalit verkostot, voimasiirtymä itään, haavoittuvuus, ahdistuneisuus, GRIN-teknologia, kestävä kehitys ja digitaalisuus.

Yhteisiä päätrendejä edellisten vuosien kanssa nähdäkseni ovat ikääntyminen, ahdistuneisuus ja digitaalisuus. Tosin noissa aikaisempien vuosien kartoissa päätrendit eivät ole ihan samalla tavalla korostetusti esillä kuin uudessa merihirviöversiossa.

Muut ilmiöt ymmärsin ja allekirjoitinkin ensivilkaisulla, mutta GRIN-teknologia piti Googlettaa, ja mielenkiintoista kyllä, tulosjoukon ensimmäiseksi pomppasi Wikipediasta poistettujen artikkelien koontipaikka Deletionpedia. GRIN-teknologia ei poistopäätöksen mukaan ole oikea termi, koska se vain löyhästi yhdistää geeni-, robotti-, informaatio- ja nanoteknologiat. Jaahas. Pitänee seurata trendikartan suhteen myös sitä, onnistuuko GRIN vakiinnuttamaan paikkansa käsitteistössämme vuoden 2009 aikana tai myöhemmin. Ilmastokriisiä kartanlaatijat pitävät mahdollisena liioiteltuna floppina (red herring), mutta silti haluaisin omalle kartalleni nostaa GRIN-teknologian rinnalle "green technologyn" eli ympäristöteknologian, vaikka siitä tullee trendi vasta 2010 tai myöhemmin, kunhan esim. hybridiautoja on oikeasti eli yleisesti saatavilla. Autokuume minullako? Ehkä sitten vuonna 2010...

Oman karttani keskiössä näen tosi mielelläni digitaalisuuden, jonka haasteiden parissa saan puuhata myös työelämässä. Digitaalisuus-lonkeron osasina kartalle piirtyvät mm. infoähky, tarinankerronta, online-videot, lyhyet esitysmuodot, hipaisu/pintaraapaisu (tai ehkä "kermankuorinta" eli vain osa sisällöistä nousee esiin), Facebook-väsymys, pakeneminen kohti laatusisältöjä, vakavuus, e-kirjat, fantasia ja todellisuuspako sekä digitaaliset dieetit (lienee sama kuin Kai Halttusen lanseeraama informaatioaskeesi). Vaikka tuossa digitaalisuus-lonkerossakin on monta hankalaa haastetta, aion edelleen uskoa laadukkaisiin digitaalisiin sisältöihin, jotka elävät monimuotoista, muuntuvaa ja pitkää elämää globaaleissa verkoissa.


Kirjoituksen inspiraatio ja lähde: Future Exploration Network Blog - Our trend map for 2009: The vital Trends, Risks, and Red Herrings you must know, johon ensin törmäsin täällä: Trend Blend 2009: A Map of Time and Tide.

Postauksen alkuperäinen julkaisu täällä

2 kommenttia

Testikommentti! Alkuperäinen! Hilpeetä Kativaan, me ollaan kotonamme <a href="http://tuhatsanaa.net/lunttilappuja_skenaarioistuntoihin_kolmen_vuoden_trendikartat">tahoillamme</A> nykerretty illalla samojen lonkeroiden kimpussa :) :)

Tuija, joo huomasin just Tuhat sanaa -entryn ja vähäks nauratti! Täällä siis kati testaa kommentointia ilman loggautumista, jäänköhän moderointijonoon?

Aikaleima

Millaista on nyt? Mitä nyt ajatellaan siitä, millaista tulevaisuudessa tulee olemaan? Miltä menneisyys näyttää tämän hetken valossa? Ylen tietotyöläiset ja vaihtuvat vieraskynäilijät havainnoivat nykyaikaa ja kirjoittavat näkemästään.
 

Blogiarkisto

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu