Ma 05.10.2009 @ 21:00Tuija Aalto

#stophimanen @MindTrek: Taustakanava kanavoi turhautumisen

Filosofi Pekka Himanen ei ollut perjantaina Tampereella Mindtrek-festivaalin pääpuhujana valloittavimmillaan. Hän haki sanoja, toisti fraaseja ja näytti puhuvan valkokankaalle yleisön sijaan. (Andrea Vascellari on koostanut pienen videonäytteen).

Keynote-puhujaa kuulemaan kokoontunut seminaariväki tuskastui - edellinen puhuja oli ollut mukaansatempaava ja vastakohta tuntui kovalta kestää. Oluttakin jo teki mieli.

#stophimanen #MindTrek

Yleisön turhautuminen purkautui netissä. Twitter-mikroblogissa alkoi vilahdella #MindTrek -tunnisteen rinnalla #stophimanen. Niin röyhkeä (aloitekykyinen? rohkea?) ei kai ollut kukaan, että olisi hihkaissut puhujalle, että tämä on menettämässä kontaktin yleisöönsä. Tyydyttiin kapinoimaan taustakanavalla ja suunnittelemaan, mihin baariin seuraavaksi. 

Selostan tilanteen kulkua paikalla olleiden kertoman perusteella. Jos joku yritti havahduttaa Himasen, siitä ei ole osunut mainintaa silmiini.

Verkossa kuitenkin vain haukutaan?

Ilmiö kutsuu tekemään laajemman vertauksen: kun verkon viestinnästä on peruuttamattomasti tullut keskustelua, on siitä pois jättäytyminen kuin selän kääntämistä. Jos verkossa aktiiviset kohderyhmät tulkitsevat sen viestin kertovan "ei kiinnosta", voi reaktio olla jopa vihamielisen sävyistä, selän takana puhumista. Tätä moni konsultti ja asiantuntija yrittää selittää yrityksien viestinnästä vastaaville. Sama pätee journalisteihin. Jos haluaa säilyttää hyvät suhteet eri yleisöihinsä, on näiden kanssa käytävä juttusille. Muu on verkkoväen mielestä nykyään hiukan ylimielistä. Syntyy kierre: journalisti kokee, että verkossa vain haukutaan, eikä tunne minkäänlaista vetoa liittyä keskusteluun vain ottamaan turpiinsa. Kuitenkin hyvin todennäköistä on, että kontaktia ottava toimittaja toivotettaisi avosylin mukaan keskusteluun ja palautteen sävy kirkastuisi hetkessä monta pykälää.

Himanen kutsuu arvokkuutta etsimään

MindTrekin pienoinen yleisökapina on tämän ajan ilmiö. Uusi viestintäteknologia mahdollistaa yhteisten tuntojen täsmäkanavoimisen. Käyttääkö sitä harmin purkamisen lisäksi myös hyvään ja arvokkaaseeen, on jokaisen oma päätös.

Yle.fi seuraa Pekkka Himasen matkassa tämän saattaessa viestiä arvokkaammasta elämästä ympäri maailman. Dignifi -sisältöjä voi seurata mm. #dignifi -tunnisteella Twitterissä.

5 kommenttia

Hi Tuija,

Thanks for sharing.
Yes, Himanen wasn't at his best, but I'm still convinced that he is a great researcher.

See him online joining the conversation? That would be great.

When you commented on my blog ( http://www.andreavascellari.com/?p=3192 ) you touched a very interesting point. The conversation happens and will keep happening anyway, with or without people like me that join it or with or without people that gather it through memes like #StopHimanen. Individuals and organizations should at least listen (especially to constructive criticism) and join the conversation wisely when and where is needed.

Always a pleasure to talk with you,

Andrea

Luin juuri tästä teemasta syntyneen keskustelun Sometu-yhteisössä. Minna Takala oli avannut ketjun <a href="http://sometu.ning.com/forum/topics/twitter-kapina-highedweb">Twitter kapina HighEdWeb konferenssissa</A>, josta myös linkitettiin tähän tapaus Himanen -kirjoitukseeni.

Karkeasti teema jakaa keskustelijat kahteen leiriin: toiset pitävät esiintyjän tietämättä tapahtuvaa "Twitter-hihittelyä" pahantahtoisena ja epäkohteliaana, toiset puolustavat sosiaalisen median tarjoamien rinnakkaiskanavien käyttöä esitystilanteen synnyttämän valta-aseman vuoksi oikeutettuna paineentasaajana. Korjatkaa, jos tulkitsen leirien kannat pieleen. Joitakin lyhyitä poimintoja Sometun repliikeistä - kannattaa käydä lukemassa <a href="http://sometu.ning.com/forum/topics/twitter-kapina-highedweb">koko ketju</A>.

<UL><LI>"Itse en ihmettele ollenkaan, että edelleenkin verkkoviestintään liittyy niin paljon ennakkoluuloja etc. koska niitä ylläpidetään varsin hyvin tällaisilla. Enkä tarkoita ettei kritiikille ole paikkaansa - eikä siltä kukaan ole suojassa. Rakentavaksi ei tuota oikein osaa määritellä." (Jarmo Talvivaara)<LI>"Minulle heräisi ajatus että entä jos yleisö pitäisi joskus heittää ulos?" (Heli Nurmi)<LI>"Mietin tuota kysymystäsi yleisön oikeudesta käyttäytyä kuin käyttäytyy. Jotenkin tämä huono käytös tulee helpoimmin esiin vain tilanteissa, joissa kritiikin kohde ei itse ole mukana (eli ollaan "selän takana" vaikkakin täysin julkisesti). Olisihan se hienoa, jos Pekkakin olisi mukana tässä keskustelussa. Ei olisi tällaista arvuuttelua, vaan päästäisiin dialogiin, että mikä meni pieleen ja miten tästä eteenpäin. Ja ihan samalla tavalla kuin on vähän hankala esiintyjälle päin naamaa kritiikkiä heittää, olisi se nettissäkin huomattavasti vaikeampaa, jos kritiikin kohde on itse ihmisenä keskustelussa mukana." (Tarmo Toikkanen)</UL>

"Karkeasti teema jakaa keskustelijat kahteen leiriin: toiset pitävät esiintyjän tietämättä tapahtuvaa "Twitter-hihittelyä" pahantahtoisena ja epäkohteliaana, toiset puolustavat sosiaalisen median tarjoamien rinnakkaiskanavien käyttöä esitystilanteen synnyttämän valta-aseman vuoksi oikeutettuna paineentasaajana. Korjatkaa, jos tulkitsen leirien kannat pieleen. Joitakin lyhyitä poimintoja Sometun repliikeistä - kannattaa käydä lukemassa <a href="http://sometu.ning.com/forum/topics/twitter-kapina-highedweb">koko ketju</A>. "

Sen verran haluan sanoa, että en kuulu mihinkään leiriin joka pitää twitterhihittelyä yhtään minään. Yritin osallistua sen ilmiön käsittelyyn mitä ao palsta aloitti mallikkaasti. Siellä kyseltiin tämän kehityssuunnan merkitystä ja miten suhtaudumme tähän. Keskustelu ajautui tunnepitoiseksi kun se liitettiin Suomessa tapahtuneeseen ja varmaan itsekin lähdin mukaan siksi että oli kyse Himasesta.

Olen erittäin hämmästynyt monista asioista mitä keskustelussa on ilmennyt. Onko niin että MindTrek on tekniikan kehittäjien/ yrittäjien tapaaminen ja siellä ei todellakaan tiedetä mitään opetuksen puolella tapahtuneesta kehityksestä? Kaikki jatkuu kuten sata vuotta, yksi puhuu eikä keskeyttää voi jne. Keskustelu on avannut silmiäni monessa mielessä, selvimmin sen että ei uusien vempainten käyttö kerro ihmisestä muuta kuin se että osaa se. Huomasin ajautuneeni harhakäsitykseen että siihen liittyisi joku tietotaso tai ymmärrys, olin ihan väärässä. Pahinta on siihen liittyvä ylimielisyys joka näyttää ruokkivan itseään.
Haluan kuulua porukkaan joka keskustelee asiallisesti näistä ilmiöistä.

Kiitos lisäyksestä, Heli. Olet varmaan jossain määrin oikeassa siinä, että että tekno/kehittäjä/yrittäjä/markkinointi/digiviestintä -porukka ja opetusväki ovat osin eri piireissä, mutta eivät nyt sentään kokonaan. Onko käytetty kieli, terminologia niin erilaista, että edellämainittu porukka ei noteeraa jälkimmäistä?

Web2.0 Expossa on sattunut jälleen uusi tapaus. <a href="http://www.lapinkansa.fi/cs/Satellite?c=CT_Content_C&childpagename=LKA_newssite%2FAMLayout&cid=1194627788810&p=1192553175594&packedargs=packedargs%3DAMDefaultBlogPage%25253AblogEntryId%253D1195127881629&pagename=LKAWrapper">Eero Leppänen kirjoitti aiheesta Lapin kansassa. </A>

Aikaleima

Millaista on nyt? Mitä nyt ajatellaan siitä, millaista tulevaisuudessa tulee olemaan? Miltä menneisyys näyttää tämän hetken valossa? Ylen tietotyöläiset ja vaihtuvat vieraskynäilijät havainnoivat nykyaikaa ja kirjoittavat näkemästään.
 

Blogiarkisto

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu