Ti 04.10.2011 @ 09:42Tuija Aalto

Kohtaamisia seinillä eli Facebook, Facebook, Facebook

Facebook, Facebook, Facebook. Suomalaisten nettielämä on Facebookissa. Sunnuntaiaamuisin seiniltä siivotaan kännipäivityksiä. Jengiläisten nälvintä - Facebookissa. Politiikka tehdään Facebookissa. Parisuhteet päätetään Facebookissa.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio oli aamutelevisiossa Sitran verkkoasiantuntija Karoliina Luodon kanssa pohtimassa, millaista valveutuneisuuden tasoa alati uudistuva digitaalinen mediaympäristö meiltä vaatii.


Asiasanat: 

4 kommenttia

Koneelleni ilmestyi eri sivustoille teksti: " You need to be logged into Facebook to see your friends recent activity". Kirjautuessani sivustolle, siellä oli oletusarvoisesti ruksattu; "pysy kirjautuneena". Heräsi kysymys: haluaako FB tällä tavoin sitouttaa minut sivustolle, jolla varsin harvoin käytän? Vai oliko kyseessä "man in the middle"?
Kiitos tietosuojavaltuutetulle meidän "mökin mummojen" huomioonottamisesta!

Anonyymi kirjoitti:

Heräsi kysymys: haluaako FB tällä tavoin sitouttaa --

Facebook tarjoaa verkkopalvelujen tarjoajille työkaluja, joiden avulla nämä voivat antaa palvelujensa käyttäjien nähdä kaveriensa toiminnasta ko. sivustolla kertovia ilmoituksia. Ylenkin etusivulla parhaillaan oleva jaettujen sisältöjen laatikko kertoo Facebookiin kirjautuneelle, mitä linkkejä heidän kaverinsa ovat jakaneet. Kirjautumattomille laatikko näyttää, mitä sisältöjä ylipäätään on eniten jaettu. Kiinnostavaa tietoa, ja jonkinlainen win-win -tilanne niin käyttäjälle, palveluntarjoajalle kuin varsinkin Facebookillekin.

Hyvä että Tietosuojavaltuutettu vahtii kansainvälisiä verkkoyhteisöjä. Voisimme EU:ssa alkaa vaatimaan isoilta palveluntarjoajilta entistä enemmän läpinäkyvyyttä toimintaan ja vastavuoroisuutta siinä, että rajapintoja avattaisi myös muiden palvelujen kehittäjien käyttää Facebookin luomia sosiaalisia verkostoja ja niiden voimaa omien palveluidensa pyörittämiseksi.

Hyvä keskustelu, Tuija Aalto!
Kävi nimittäin niin, että viikko sitten lähetettiin minuna hyvälle ystävälleni FB:iin loukkaava viesti. Ilmoitin siitä heti FB.iin. selvittivät nopeasti viestin koordinaatit ja antoivat ohjeet menettelytavoista.
Mutta, mutta! Enpä ole sinne enää mennyt. Meinasin menettää ystäväni. Uskon, etä töppäys oli omani, mutta koska näyttää siltä, että en hallitse FB:ia, lopetin seinäkirjoittelun. Kuten Aarnio sanoi:Ei ole pakko kuulua "Sosiaaliseen mediaan"

FB-toimintojen pitäisi olla vain käyttäjän aktivoinnin tulosta. Eikä automaattisia, jolloin käyttäjän pitää ne erikseen aina ymmärtää estää. Käyttäjäkään ei voi estää kaikkea. Esim. FB-pohjaisissa peleissä järjestelmä voi lähettää pyyntöjä kaverille ilman, että käyttäjällä on osuutta asiaan. Eiköhän sellainen ole identiteettivarkaus?

Aikaleima

Millaista on nyt? Mitä nyt ajatellaan siitä, millaista tulevaisuudessa tulee olemaan? Miltä menneisyys näyttää tämän hetken valossa? Ylen tietotyöläiset ja vaihtuvat vieraskynäilijät havainnoivat nykyaikaa ja kirjoittavat näkemästään.
 

Blogiarkisto

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu