To 30.09.2010 @ 23:11Tuija Aalto

Yhdessä kirjoittamaan tulevaisuuskertomusta

Yle.fi:n tulevaisuustyön tulevaisuuskertomuksen synnyttäminen on edennyt yhteiskirjoitusvaiheeseen. Yhteisen keskeneräisen dokumentin syntymistä voi tarkastella painamalla aikaliukurin "play" nappia tällä sivulla

Verkossa on useita työkaluja yhteiskirjoittamiseen. Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen Tieken palvelimella toimiva Muistio on niistä yksi. Google-dokumentit ovat ehkä tunnetuin yhteiskirjoittamistyökalu.

Yhdessä kirjoitettavaksi sopii kaikki sellainen sisältö, jossa pyritään yhteiseen lopputulokseen - ostoslistasta lomamatkan retkiohjelmaan ja kokouksen aikana lennossa syntyviin palaverimuistiinpanoihin. Idea on, että eri tietokoneilla istuvat henkilöt muokkaavat samaa dokumenttia samanaikaisesti. Omilla tunnuksillaan tekstiä muokkaavat henkilöt näkyvät toisilleen eri värikoodeilla. Yhteiskirjoittamis-sovelluksissa voi olla erillinen chat-laatikko keskustelemista varten.

Yhdessä kirjoittamalla vältytään lähettelemästä eri dokumenttiversioita sähköpostissa. Näin kaikki voivat yhdessä reaaliajassa nähdä tuoreimman version ja toisten tekemät muutokset.

Aloita kirjoitustyökalun käyttäminen kirjoittamalla oma nimesi sivun oikeassa yläreunassa olevaan vapaaseen värilaatikkoon. Sen jälkeen voit esittäytyä ja tervehtiä muita kirjoittajia chat-laatikossa, joka on oikean palstan pohjalla. Kirjoita laatikkoon tekstisi ja paina "enter".

Tekstin muokkauskentässä olevan tekstin olisi tarkoitus olla mahdollisimman valmista tai "puhdasta" tekstiä siten, että sinne ei rivien väliin kirjoiteta mitään huomautuksia. Tällainen ns. "metakeskustelu" ja koordinaatio hoidetaan chatissa.

Tätä dokumenttia muokataan nyt loppuviikon ajan, 3.10. klo 07:00 mennessä tehdyt muutokset tulevat otetuksi huomioon kun koostan tulevaisuuskertomusta, jonka olen luvannut julkaista tässä blogissa 7.10.mennessä.

0 kommenttia

Aikaleima

Millaista on nyt? Mitä nyt ajatellaan siitä, millaista tulevaisuudessa tulee olemaan? Miltä menneisyys näyttää tämän hetken valossa? Ylen tietotyöläiset ja vaihtuvat vieraskynäilijät havainnoivat nykyaikaa ja kirjoittavat näkemästään.
 

Blogiarkisto

2011

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu