Bobby Aro: Kapakka In The Kaupunki

Julkaistu Ke, 08/10/2008 - 16:49
  • Bobby Aro: Kapakka In The Kaupunki (Kuva: )
  • Okei, lets put tis rekord on joor masiin!

Pohjois-Minnesota USA:n ja Kanadan rajalla on alue jossa törmää usein suomenkielisiin paikannimiin ja tienviittoihin. Vanhempien suomensukuisten natiivien kanssa jutustellessa saattaa myös päästä kuulemaan aitoa fingelskaa. Katoava kieli on sekoitus vanhaa suomea, amerikanenglantia sekä näiden risteytyksenä syntyneitä uudissanoja.

Toisen polven amerikansuomalainen Bobby Aro (-1996) teki seudulla pitkän uran viihdeartistina ja radiotoimittajana. Aron ensimmäinen levytys oli vuonna 1957 julkaistu Highway Number 7. Proosallisesti levy äänitettiin artistin saunarakennuksessa Zimissä, Minnesotassa. Kyseinen valtaväylä oli läsnä useissa muissakin Aron kappaleissa. Elokuussa 2008 osa tiestä nimettiinkin Bobby Aro Memorial Highwayksi.

Fingelska on myös Bobby Aron, alunperin vuonna 1979 julkaistun, kokoelman Kapakka In The Kaupunki (Fennica 2008) 'se juttu'. Aron kupleteissa teksti on useimmiten amerikanenglantia jota höystetään suomella sekä riemukkailla uudissanoilla, kuten 'nurkkarekordmasiin' (levyautomaatti). Parhaiden kuplettiperinteiden mukaan melodiat on lainattu sieltä täältä. Nimikappaleen lisäksi tarjolla on mm. sellaisia lingvistisiä hulvattomuuksia kuten Raha song, Suomalainen gals ja Suomi River.

Suomessa ollaan perinteisesti hysteerisen tarkkoja täkäläisten englannin lausunnasta. Bobby Aro näytti että homma hoituu tarvittaessa mainiosti myös kunnon toisen polven tankero-englannilla.

Jos toinen amerikansuomalainen legenda Hiski Salomaa (1891–1957) oli romanttinen kulkurihahmo joka vasta haaveili mökistä punapuun juuressa (Lännen lokari 1930), edusti Aro vakiintuneempaa elämänmuotoa. Kiertolaiselämä oli ohi ja oma paikka omassa yhteisössä löytynyt. Laivastossa palvellut parikymppinen Bobbykin meni armeijan jälkeen Radio School of Chigacoon kouluttautumaan radioesiintyjäksi.

Levyllä omana raitanaan mukana olevasta K. W. Blomqvistin (1947-2006) tekemästä haastattelusta käy niin ikään ilmi, että Aro eli lapsuudessaan melko musikaalisessa ympäristössä. Hänen isoisänsä mm. oli viihdeorkesterin johtaja, joka kierteli esiintymässä alueen iltamissa.

Suomalaista kädenjälkeä amerikkalaisessa, tai globaalissa, kulttuurihistoriassa ei voida pitää kovin massiivisena. Ehkä siksikin Bobby Aro on merkkihenkilö myös meillä, ei vain Minnesotassa.

Levylöydöt